Fuel Pass και επίδομα θέρμανσης «φέρνουν» στις βαλίτσες τους οι τουρίστες

Fuel Pass και επίδομα θέρμανσης «φέρνουν» στις βαλίτσες τους οι τουρίστες

Αναβρασμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση μετρώντας καθημερινά τα δημοσιονομικά περιθώρια που δημιουργούνται, ώστε να οριστικοποιήσει τις επόμενες κινήσεις στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών απέναντι στην καταιγίδα των αυξήσεων που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση.

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού για τον Ιούνιο τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα αναμένεται να δείξουν νέα αύξηση των φορολογικών εσόδων, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία του Μαΐου.

Ο έλεγχος των στοιχείων είναι διαρκής με τις αρμόδιες υπηρεσίες να ρίχνουν όλο το βάρος στα έσοδα από τον τουρισμό. Από εκεί έρχονται και τα καλά νέα αναφορικά με τα πρόσθετα έσοδα που θα συμβάλλει ο τουρισμός στον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να γεμίσει ο κρατικός κορβανάς.

Από την άλλη βέβαια η ραγδαία αύξηση της τιμής των καυσίμων στην πραγματικότητα εξαφανίζει κάθε επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, στενεύοντας τα πραγματικά περιθώρια για νέες παρεμβάσεις.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού φέρνουν χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο. Άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν τα έσοδα θα είναι υψηλότερα σε σχέση με αυτά του 2019.

Για το ακριβές ποσό είναι πολύ νωρίς προκειμένου να μιλήσει κάποιος με απόλυτη ασφάλεια, ωστόσο οι πρώτες προσεγγίσεις υπολογίζουν ότι στο δημόσιο ταμείο θα μπει τουλάχιστον 1,5 δισ. επιπλέον των αρχικών εκτιμήσεων. Πολύ νωρίς είναι βέβαια να πουν και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα επιπλέον έσοδα από τον τουρισμό.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα επιπλέον έσοδα να αξιοποιηθούν για την ελάφρυνση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ωστόσο αυτό θα κριθεί από την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και το πόσο θα αυξηθεί το ενεργειακό κόστος που θα κληθεί να καλύψει η κυβέρνηση, την στιγμή μάλιστα που το ευρώ αγγίζει πλέον την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο.

Πακέτο μέτρων

Μετά και τη ξεκάθαρη στάση του Eurogroup το οποίο «προτείνει» στοχευμένες παροχές, χωρίς αυτές μάλιστα να έχουν μόνιμο χαρακτήρα, το τοπίο αναφορικά με το είδος των μέτρων σιγά σιγά ξεκαθαρίζει. Η Ελλάδα είναι σαφές ότι πρέπει να ακολουθήσει αυτούς τους εξαιρετικά περιοριστικούς κανόνες, ειδικά από την στιγμή που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών με υψηλό χρέος.

Σε αυτό το κλίμα στο οικονομικό επιτελείο κάνουν τους υπολογισμούς και τα σενάρια τους καθώς σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, η προσπάθεια αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης «είναι αγώνας αντοχής και όχι ταχύτητας» και πρόσθετο ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να κρατά τις απαραίτητες δημοσιονομικές εφεδρείες σε περίπτωση που επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση».

Με αυτά τα δεδομένα απομακρύνεται από το τραπέζι οποιαδήποτε συζήτηση άμεσης παρέμβασης σε φόρους και δασμούς που επιβαρύνουν τα καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Το πακέτο των μέτρων θα κινηθεί στη λογική της επανάληψης των παρεμβάσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και βενζίνη, όπως είναι το Fuel Pass.

Το μέγεθος των παρεμβάσεων, όπως και η διάρκεια τους, αλλά και ο χρόνος εφαρμογή τους θα κριθούν από τις δυνατότητες που θα δίνουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Στην ίδια κατεύθυνση θα είναι και το σχέδιο για το ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης που θα καλύψει την προμήθεια καυσίμων για τη θέρμανση των νοικοκυριών την περίοδο 2022-2023.

#FUEL_PASS #ΕΠΙΔΟΜΑ_ΒΕΝΖΙΝΗΣ #ΕΠΙΔΟΜΑ_ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ #ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ #ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ #ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ_ΕΣΟΔΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/4Nq8S5t
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη