Παναγιώτης Ιακωβής: Όχι άλλο lifestyle

▪️Όχι άλλο lifestyle

Τον Μεσαίωνα, στους πνευματικούς κύκλους, η κυρίαρχη αίσθηση ήταν η ακοή. 

Λόγω έλλειψης έντυπων μέσων - η Τυπογραφία μαζικής κλίμακας εμφανίστηκε στη Δύση το 1455- οι Μοναχοί και οι λοιποί άνθρωποι της γνώσης ήταν αναγκασμένοι να μαθαίνουν απ' έξω τεράστια κείμενα, δηλαδή να τα αποστηθίζουν, χρησιμοποιώντας την ακοή αλλά και μνημονικά τρικ. Να σημειωθεί ότι ο Αριστοτέλης, η μέγιστη  Αυθεντία εκείνων των εποχών, θεωρούσε την καρδιά ως κέντρο της νόησης, εξ' ου και η χρήση της λέξης "αποστήθιση" - "by heart" .

Με την εισαγωγή της Τυπογραφίας και την επάρκεια έντυπων και τελευταία ηλεκτρονικών μέσων, η όραση έγινε η κυρίαρχη αίσθηση των καιρών μας. Η εικόνα. 

Όλοι πλέον ασχολούνται με την "εικόνα τους" και ως εκ τούτου με το εξωτερικό τους "περιτύλιγμα". 

Όταν όμως κάποιος καταναλώνει το σύνολο του χρόνου του στην εικόνα, στη φωτογραφία και το περιτύλιγμά του, τότε χάνει πολύ χρόνο. Δεν του μένει επαρκές διάστημα να ασχοληθεί με την ουσία των πραγμάτων, με τα πραγματικά προβλήματα, τις αιτίες και τις λύσεις τους. Αναλώνεται στην "επιφάνεια" των γεγονότων όπως αυτή αποτυπώνεται σε εικόνες. 

"Περνάμε τέλεια και αυτό φαίνεται" μας έλεγαν  στους θιάσους με θιασάρχες πλέον καταδικασμένους για αποτρόπαια εγκλήματα. Φαινόταν. Αλλά δεν ήταν.

Όχι, λοιπόν. Η εξωτερική "εικόνα" δεν επαρκεί και συχνά είναι στημένη έτσι ώστε να παραπλανεί. Δεν περνούσαν καλά κι ας φαινόταν το αντίθετο. 

Κι όταν βλέπω μόνο , σκέτο lifestyle και funky φωτογραφίες, κάνω και δεύτερες σκέψεις.

Η εικόνα είναι απλώς ένα περίβλημα. 

Η οπισθοδρομική πολιτική άποψη ότι "όλα είναι εικόνα" , δεν είναι απλώς ανερμάτιστη. 

Είναι επικίνδυνη.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη