Power Pass: Έρχεται δεύτερος γύρος πληρωμών, ποιοι «κόπηκαν» και γιατί

Power Pass: Έρχεται δεύτερος γύρος πληρωμών, ποιοι «κόπηκαν» και γιατί

Τις 450.000 έφτασαν οι «κομμένοι» από το Power Pass μετά τον έλεγχο των περίπου 600.000 αιτήσεων που δεν είχαν πληρωθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Το «μπλόκο» σε αυτους τους καταναλωτές μπήκε καθώς ο ελεγχος έδειξε ότι οι συγκεκριμένες αιτήσεις δεν ικανοποιούσαν τα κριτήρια που υπήρχαν για την καταβολή της επιστροφής.

Πέρα από αυτές τις 400.000 αιτήσεις, υπάρχουν αρκετές όπου διαπιστώθηκε ότι το ποσό της επιστροφής που αναλογούσε στην κατανάλωση της χρόνιας ήταν μικρότερο των 30 ευρώ, το οποίο σύμφωνα με το νόμο δεν θα επιστραφεί. Έτσι πράσινο φως για την επιστροφή χρημάτων από τους 600.000 που περίμεναν στην «ουρά» τελικά θα πάρουν μόνο 40.000-50.000 νοικοκυριά των οποίων τα στοιχεία της αίτησης εγκρίθηκαν μετά τον έλεγχο.

Ο νεος γυρος πληρωμών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων για όσους δεν κόπηκαν στον επανέλεγχο θα ξεκινήσει από την Πέμπτη. Εν τω μεταξύ σήμερα Τρίτη αναμένεται να ολοκληρωθούν οι πληρωμής των περίπου 1,9 εκατομμυρίων δικαιούχων που είχαν εγκριθεί στην πρώτη φάση.

Επισημαίνεται από τη πρώτη φάση αποκλείσθηκαν 422.181 αιτήσεις λόγω μη εκπλήρωσης των όρων και των προϋποθέσεων του νόμου όπως για παράδειγμα υψηλότερο καθαρό οικογενειακό εισόδημα, παρατυπίες με το κοινό ρολόι ηλεκτροδότησης, άγνωστα στις αρμόδιες υπηρεσίες στοιχεία για κύρια κατοικία, μεταβολές στη διεύθυνση χωρίς πιστοποίηση από την ΑΑΔΕ ή ακόμα και ότι το ποσο που δικαιούνται ως επιστροφή ήταν μικρότερο των 30 ευρώ κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι Power Pass είναι οι καταναλωτές με καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ και η επιδότηση αφορά μόνο την πρώτη κατοικία, ιδιόκτητη ή νοικιασμένη καθώς και τη φοιτητική στέγη.

Επιστροφή Ιουνίου

Στο μεταξύ έξτρα ενίσχυση για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν εκδοθεί τον Ιούνιο θα λάβουν τα νοικοκυριά χωρίς να χρειασθεί να υποβάλλουν νέα αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καθώς τα στοιχεία θα ληφθούν από τους παρόχους. Οι λογαριασμοί θα συσχετιστούν με τις δηλώσεις κύριας κατοικίας και φοιτητικής κατοικίας που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι για τον μήνα Μάιο στην πλατφόρμα.

Η αποζημίωση θα χορηγηθεί με κριτήριο τον χρόνο έκδοσης του λογαριασμού και όχι την περίοδο κατανάλωσης και ο υπολογισμός της έξτρα επιδότησης δεν θα γίνει με βάση την επιβάρυνση του Ιουνίου δηλαδή αν κάποιος μετά την κρατική επιδότηση και τις εκπτώσεις των παρόχων επιβαρύνθηκε στο λογαριασμό του Ιουνίου κατά 100 ευρώ δεν σημαίνει ότι θα λάβει 60 ευρώ (100Χ60%).

Ο προσδιορισμός της μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης θα γίνει αφού επανυπολογιστεί εκ νέου η επιβάρυνση για όλη την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 30 Ιουνίου και αφού αφαιρεθούν τα ποσά της κρατικής επιδότησης και των εκπτώσεων από τους παρόχους και στη συνέχεια και τα ποσά που έλαβε ο δικαιούχους από το power pass.

Για παράδειγμα αν η καθαρή επιβάρυνση για ένα νοικοκυριό σε όλη την περίοδο είναι 500 ευρώ θα αποζημιωθεί για το 60% δηλαδή για 300 ευρώ. Αν το συγκεκριμένο νοικοκυριό έχει λάβει ήδη αποζημίωση 280 ευρώ από τα 300 ευρώ θα αφαιρεθούν τα 280 οπότε δικαιούται για τον Ιούνιο επιπλέον 20 ευρώ.

Αν ο δικαιούχος έχει λάβει ήδη 600 ευρώ επίδομα για την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 31 Μαΐου τότε δεν θα λάβει καμία πρόσθετη ενίσχυση για τον λογαριασμό του Ιουνίου ανεξάρτητα από το ύψος της επιβάρυνσης καθώς έχει ήδη εξαντλήσει το ανώτατο ποσό της αποζημίωσης που είναι τα 600 ευρώ. Στην αντίπερα όχθη αν κάποιος είχε έως τον Μάιο επιβάρυνση 29 ευρώ και δεν έλαβε καμία ενίσχυση και τώρα με την προσθήκη του Ιουνίου αυξηθεί η επιβάρυνση στα 40 ευρώ θα λάβει ενίσχυση 24 ευρώ. Η καταβολή των χρημάτων για την αποζημίωση του Ιουνίου θα γίνει έως τα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου

#POWER_PASS #ΕΠΙΔΟΜΑ_ΡΕΥΜΑΤΟΣ #ΠΛΗΡΩΜΕΣ #ΑΙΤΗΣΕΙΣ #ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/lFsXCan
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη