Εθνικός ύμνος της Ελλάδας: Καθιερώθηκε μια ημέρα σαν σήμερα πριν από 157 χρόνια

Εθνικός ύμνος της Ελλάδας: Καθιερώθηκε μια ημέρα σαν σήμερα πριν από 157 χρόνια

Μια ημέρα σαν σήμερα το 1865 καθιερώθηκε ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας, που αποτελούν οι δύο πρώτες στροφές του ποιήματος «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονύσιου Σολωμού.

Με αφορμή την σημερινή επέτειο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έγραψε στο Twitter: «157 χρόνια από την ημέρα που οι δύο πρώτες στροφές του ποιήματος του Διονυσίου Σολωμού "Ύμνος εις την Ελευθερίαν" καθιερώνονται ως Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας, σε μελοποίηση του Κερκυραίου Νικολάου Μάντζαρου».

Ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας γράφτηκε τον Μάιο του 1823 στη Ζάκυνθο από τον ποιητή Διονύσιο Σολωμό. Το ποίημα δημοσιεύτηκε το 1825 στο Παρίσι από τον Claude Fauriel, στον δεύτερο τόμο των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών, μαζί με μετάφραση στα γαλλικά από τον Stanislas Julien. Την ίδια χρονιά μεταφράζεται στα αγγλικά από τον Charles Brinsley Sheridan και δημοσιεύεται στο Λονδίνο, καθώς και στα ιταλικά από τον Gaetano Grassetti, σε έκδοση που τυπώνεται στο πολιορκημένο Μεσολόγγι.

Το 1829 ο Νικόλαος Μάντζαρος, κερκυραίος μουσικός και φίλος του Σολωμού, μελοποίησε για πρώτη φορά το ποίημα με βάση λαϊκά μοτίβα, για τετράφωνη ανδρική χορωδία, αλλά όχι ως εμβατήριο. Έκτοτε ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» ακουγόταν τακτικά σε εθνικές γιορτές.

Από το 1865, οι πρώτες 24 στροφές του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» καθιερώθηκαν ως ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας και από αυτές μόνον οι δύο πρώτες άδονται στις επίσημες ανακρούσεις του ύμνου. Είναι εκείνες που ανακρούονται και συνοδεύουν πάντα την έπαρση και την υποστολή της σημαίας και ψάλλονται σε επίσημες στιγμές και τελετές. Κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης αποδίδονται τιμές χαιρετισμού.

Το ποίημα αποτελείται από 158 τετράστιχες στροφές. Ο εθνικός ύμνος, μαζί με τη μουσική του, τυπώθηκε για πρώτη φορά σε 27 κομμάτια, το 1873, στο Λονδίνο.

Από τις 18 Νοεμβρίου 1966 με την απόφαση 6133 του υπουργικού συμβουλίου καθιερώθηκε και ως εθνικός ύμνος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

#ΕΘΝΙΚΟΣ_ΥΜΝΟΣ #ΕΛΛΑΔΑ #ΝΙΚΟΣ_ΔΕΝΔΙΑΣ #ΣΑΝ_ΣΗΜΕΡΑ #ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ_ΣΟΛΩΜΟΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/XFedJws
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη