Φθιώτιδα: Ο ελληνικός στρατός εκκαθαρίζει το χωριό Λιβανάτες από τους αντάρτες το 1948 (video)


Στο video βλέπουμε γυναίκες του χωριού που παίρνουν τα παιδιά τους για να εγγραφούν στους καταλόγους της Επιτροπής Εγγραφής του στρατού πριν μεταφερθούν σε ασφαλέστερη ζώνη από τον στρατό μέσα στα πλαίσια της εκκαθάρισης του στρατού από τους αντάρτες στην Κεντρική Ελλάδα. 

Στη συνέχεια του video βλέπουμε το υπαίθριο κέντρο εγγραφής στο χωριό όπου η Επιτροπή Εγγραφής πραγματοποιεί τις εγγραφές των παιδιών του χωριού. Η Επιτροπή αποτελείται από αξιωματικούς του στρατού, τον πρόεδρο του χωριού καθώς και τον ορθόδοξο ιερέα. 

Το χωριό καλωσορίζει τον στρατό και την ομάδα M.A.Y. (Μονάδες Ασφαλείας Υπαίθρου) που απελευθερώνει το χωριό παίρνοντας τα παιδιά πάνω σε γαϊδούρια.

Αιχμαλωτισμένοι αντάρτες από τον Εθνικό Στρατό συγκεντρώνονται σε υπαίθρια περιοχή του χωριού.

Ένας κρατούμενος παίρνει συνέντευξη από έναν αξιωματικό του στρατού που σημειώνει τα στοιχεία του.

Ο στρατός οδηγεί με πορεία τους αιχμάλωτους αντάρτες προφανώς σε κάποιο είδος φυλακής.

Σημείωσεις video: H ημερομηνία λήψης του video είναι στις 28/6/48. Ο Ε. Σιώτης είναι ο καμεραμαν του video. To video είναι από το αρχείο της βρετανικής  εταιρείας παραγωγής British Pathe.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη