Παράταση φορολογικών δηλώσεων 2022: Παρά τα προβλήματα, λήγει η προθεσμία

Παράταση φορολογικών δηλώσεων 2022: Παρά τα προβλήματα, λήγει η προθεσμία

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε οτι δεν θα δοθεί καμία παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις 2022.

Μια νέα παράταση στο περιθώριο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν θεωρείται αναγκαία. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο του Παραπολιτικά.

Επισήμανε πως η ΑΑΔΕ εξετάζει ένα τεχνικό πρόβλημα που υπάρχει με την υποβολή των δηλώσεων των νομικών προσώπων, ωστόσο είπε πως ήδη έχουν δοθεί δύο παρατάσεις, έχουν υποβληθεί 6,2 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις και «σχεδόν η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί».

Σημειώνεται ότι το περσινό διάστημα είχαν υποβληθεί συνολικά 6,38 εκατομμύρια, ενώ το ποσό που θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Με βάση τη νομοθεσία, όσοι φορολογούμενοι δεν αξιοποιήσουν και τη σημερινή μέρα για την υποβολή της δήλωσής τους, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης που ξεκινά από τα 100 ευρώ και φθάνει έως τα 500 ευρώ.

Από την επεξεργασία των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί προκύπτει ότι και φέτος 7 στους 10 φορολογούμενους είτε δεν πληρώνουν καθόλου φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021, είτε έχουν επιστροφή. Επίσης, 3.181.356 φορολογούμενοι δήλωσαν εισοδήματα από ακίνητα, ενώ 1.472.389 φορολογούμενοι δήλωσαν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Προβλήματα και καθυστερήσεις

Η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών οτι δεν υπάρχει σκέψη για παράταση των φορολογικών δηλώσεων έρχεται ενώ, διαπιστώνονται καθυστερήσεις αλλά και πολλά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα φαίνεται ότι υπολειτουργεί και τίθεται ακόμη και εκτός λειτουργίας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, με νέα του επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζητά μετάθεση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2022 μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, οι λογιστές - φοροτεχνικοί, το τελευταίο δεκαήμερο, ζητούν συνεχώς από το ΟΕΕ, τον φορέα που τους εκπροσωπεί, την παρέμβασή του για μετάθεση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους και να υποβληθούν οι δηλώσεις χωρίς λάθη.

Οι λογιστές σημειώνουν ακόμη πως αν και οι φορολογικές δηλώσεις είναι ανοιχτές για υποβολή από τα τέλη Μαρτίου, στο ενδιάμεσο, έχουν προκύψει δεκάδες νέες υποχρεώσεις (επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας, fuel pass, power pass, αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, κ.α.) που ενώ δεν είναι υποχρέωση του λογιστή, αρκετοί πολίτες που δεν είναι σε θέση να κάνουν μόνοι τους τις δηλώσεις αυτές στρέφονται στους λογιστές τους.

Υπενθυμίζεται ότι το ΟΕΕ είχε ζητήσει, με αντίστοιχη επιστολή, από τις 20 Ιουλίου, τη μετάθεση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2022.

#ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ_ΔΗΛΩΣΕΙΣ_2022 #ΠΑΡΑΤΑΣΗ #ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ #ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/F3Bh1Tp
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη