Έβγαλε «δόντια» η Άγκυρα στην Σουηδία: «Αν θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ να εκδώσουν τρομοκράτες»

Έβγαλε «δόντια» η Άγκυρα στην Σουηδία: «Αν θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ να εκδώσουν τρομοκράτες»

Η Σουηδία οφείλει να εκδώσει «τρομοκράτες», αν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης μετά την απογοητευτική, όπως τη χαρακτηρίζει η Άγκυρα, πρώτη έκδοση στην Τουρκία ενός Τούρκου που έχει καταδικαστεί για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

«Αν πιστεύουν πως θα μπορέσουν να κάνουν την Τουρκία να πιστέψει ότι τήρησαν τις υποσχέσεις τους εκδίδοντας εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, απατώνται», δήλωσε ο υπουργός Μπεκίρ Μποζντάγ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα «Milliyet».

Από τα μέσα Μαΐου η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, εμποδίζει τη διαδικασία διεύρυνσης της Ατλαντικής συμμαχίας με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι προστατεύουν κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οργανώσεις που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Στα τέλη Ιουνίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας είχαν πάντως υπογράψει ένα μνημόνιο συμφωνίας που άνοιγε την πρόσβαση των δύο σκανδιναβικών χωρών στην Ατλαντική συμμαχία.

Την επομένη η Τουρκία είχε διατυπώσει προς τις δύο χώρες αιτήματα για την έκδοση 33 προσώπων, τα περισσότερα από τα οποία θεωρούνται «τρομοκράτες» από την Άγκυρα.

«Δεν λάβαμε καμιά απάντηση αναφορικά με την έκδοση των μελών του FETO [ακρωνύμιο που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για την οργάνωση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές ότι υποκίνησε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016], του PKK και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε ο τούρκος υπουργός.

«Επιστολές στις οποίες επαναλαμβάνονται τα αιτήματά μας εστάλησαν στο υπουργείο Εξωτερικών μας και από εκεί στις ενδιαφερόμενες χώρες», πρόσθεσε.

Το όνομα του Οκάν Καλέ -πρόκειται για τον πρώτο τούρκο υπήκοο, το αίτημα για την έκδοση του οποίου έγινε δεκτό από τη Σουηδία- περιλαμβανόταν στον κατάλογο των 33 ονομάτων που δημοσιεύθηκε στο τέλος Ιουνίου από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ο Καλέ είχε καταδικαστεί για απάτη.

Μια συνεδρίαση ανάμεσα στην Τουρκία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία σχετικά με τη διαδικασία ένταξης των δύο κρατών στο ΝΑΤΟ πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 26 Αυγούστου. Η συνάντηση θα γίνει στη Σουηδία, σύμφωνα με σουηδικά μέσα ενημέρωσης.

Γύρω στα 20 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ -από τα 30 συνολικά- έχουν ήδη επικυρώσει το αίτημα ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΣΟΥΗΔΙΑ #ΝΑΤΟ #ΕΝΤΑΞΗ #ΤΡΟΜ0ΚΡΑΤΕΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/6B7jTrC
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη