Σπασμένα φώτα στο αυτοκίνητο: «Καίνε» τα πρόστιμα, πότε χάνετε το δίπλωμα

Σπασμένα φώτα στο αυτοκίνητο: «Καίνε» τα πρόστιμα, πότε χάνετε το δίπλωμα

Η αμέλεια μιας -μηδαμινού κόστους- βλάβη στο αυτοκίνητο μπορεί να στοιχίσει πολύ ακριβά, οδηγώντας ακόμα και στην αφαίρεση του διπλώματος.

Μπορεί το κόστος ενός λαμπτήρα να μην ξεπερνά τα 5 ευρώ, στην περίπτωση που η αντικατάσταση του παραμελήθηκε το πρόστιμο...τσο'ύζει. 

Κι αυτό γιατί ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει αυστηρές ποινές για τα οχήματα που κυκλοφορούν χωρίς τα προβλεπόμενα φώτα, οι οποίες δεν εξαντλούνται στα χρηματικά πρόσθετα αλλά φτάνουν έως και την αφαίρεση του διπλώματος.

Ειδικότερα, ο ΚΟΚ περιλαμβάνει 10 διαφορετικές παραβάσεις οι οποίες σχετίζονται με το σύστημα φωτισμού ενός αυτοκινήτου και προβλέπει χρηματικά πρόσθετα που αγγίζουν ακόμα και τα 150 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, το υψηλότερο χρηματικό πρόστιμο των 150 ευρώ αφορά στην κυκλοφορία αυτοκινήτου με μη προβλεπόμενα φώτα διασταύρωσης, φώτα πορείας, φώτα θέση, φώτα τροχοπέδησης (φρένων), έκτακτες ανάγκες-δεικτών κατεύθυνσης και ανακλαστήρες.

Με πρόστιμο 40 ευρώ τιμωρούνται οι παραβάτες που οδηγούν ένα αυτοκίνητο το οποίο δεν διαθέτει το προβλεπόμενο σύστημα φωτισμού πινακίδας κυκλοφορίας, τα προβλεπόμενα φώτα ομίχλης και φώτα οπισθοπορείας.

Πότε θα σας αφαιρέσουν το δίπλωμα λόγω...έλλειψης φώτων 

Στην περίπτωση λοιπόν που το όχημά σας παρουσιάζει κάποια δυσλειτουργία σχετικά με τα φώτα διασταύρωσης, τα φώτα οπισθοπορείας και τα φώτα τροχοπέδησης (φρένων), τότε πέρα ​​από το χρηματικό πρόστιμο που θα κλείνετε να παραδώσετε και το δίπλωμα οδήγησης για δέκα ημέρες.

Μάλιστα, για τα φώτα των φρένων προβλέπονται και τρεις βαθμοί ποινής στο γνωστό σε όλους point system.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονισθεί οτι τα φώτα ακόμα κι αν υπάρχουν είναι σημαντικό να πληρωθούν οι προυποθέσεις που προβλέπονται από τον Νόμο. 

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας ή ακόμα στο χρώμα ενός συστήματος φωτισμού -τα σκυρόχρωμα κρύσταλλα φωτιστικών σωμάτων και οι απορυθμισμένοι προβολείς είναι ίσως τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα- αφήνουν στη διακριτική ευχέρεια του ελεγκτικού μηχανισμού τη βεβαίωση της παράβασης και την επιβολή των χρηματικών και των διοικητικών ποινών.

#ΦΩΤΑ #ΔΙΠΛΩΜΑ #ΠΡΟΣΤΙΜΟ #ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/HsZEYpb
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη