Κεφάλι αρχαίου Ελληνικού αγάλματος, βρέθηκε στην Σμύρνη

Του Γιώργου Λεκάκη

Κι άλλο κεφάλι αρχαίου Ελληνικού αγάλματος, που χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ. ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια των ανασκαφών στο αρχαίο θέατρο της Σμύρνης, που βρίσκεται στην πλαγιά του Πάγου της Σμύρνης, μεταξύ του Πάγου (νυν Kadifekale) και της Αγοράς της Σμύρνης.

Το Τμήμα Ανασκαφών του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού έδωσε στην δημοσιότητα και ένα βίντεο 33΄΄ που δείχνει την στιγμή αποκάλυψης του αρχαίου αγάλματος! Βρέθηκε κατά τις ανασκαφές του Πανεπιστημίου Σμύρνης, Katip Çelebi, στην περιοχή που ονομάζεται «Eastern Vomitorium». Διαπιστώθηκε, λένε, ότι το κεφάλι του αγάλματος ανήκει σε σάτυρο της Ελληνικής μυθολογίας.

Κατά την Ελληνιστική Περίοδο, η Σμύρνη μεταφέρθηκε στην σημερινή της θέση, από την πρώτη της θέση, που ήταν στο Μπαϊρακλί / Bayraklı. Αναπτύχθηκε γρήγορα σε εμπορικό κόμβο. Τον 2ο αιώνα μ.Χ., η Σμύρνη είχε εξελιχθεί σε μια μεγάλη ρωμαϊκή μητρόπολη, που εκτεινόταν από τα σημερινά Kadifekale έως το Konak, και από το Eşrefpaşa έως το Halkapınar, τα ερείπια της οποίας διακρίνονται ακόμη σήμερα στην περιοχή Çankaya της συνοικίας Konak.

Η Σμύρνη σύμφωνα με τον γεωγράφο Στράβωνα «είναι η πιο όμορφη από όλες τις πόλεις», που όφειλε την γοητεία της στις αρχιτεκτονικές δομές και το σχέδιο πόλης της!

Πηγή: arxeion-politismou



from Αρχαία Ελληνικά https://ift.tt/GxEd40g
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη