Πώς θα γλιτώσετε το φόρο για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Πώς θα γλιτώσετε το φόρο για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Δυνατότητα να αποφύγουν το φόρο για τα ανείσπρακτα ενοίκια δίνουν οι νέες φορολογικές δηλώσεις, αρκεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία.

Από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις υπάρχει πρόβλεψη προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μην φορολογηθούν για τα ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει. Η διαδικασία απαιτεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων να προσκομίσουν είτε διαταγή πληρωμής, είτε διαταγή απόδοσης μισθίου ή ακόμα και δικαστική απόφαση αποβολής - επιδίκασης μισθωμάτων, καθώς πλέον δεν αρκεί η προσκόμιση απλής εξώδικης καταγγελίας.

Με τη νέα διαδικασία η οποία ισχύει από φέτος, οι ιδιοκτήτες υποβάλλοντας την σχετική κοινοποίηση έξωσης ή τη διαταγής πληρωμής ενοικίων, θα μπορούν να γλιτώσουν από τη φορολόγηση των ενοικίων που δεν εισέπραξαν το 2021. Προϋπόθεση ωστόσο είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πριν εκπνεύσει ο χρόνος κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων. Συγκεκριμένα οι διαδικασίες αφορούν την έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης μισθίου ή η δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων που συνοδεύεται από το αποδεικτικό επίδοσής της, και έχουν προσκομιστεί στη Δ.Ο.Υ. ευκρινή φωτοαντίγραφα αυτών πριν από την υποβολή της δήλωσης.

Τα ποσά των οφειλόμενων ενοικίων τα οποία δεν κατάφερε να εισπράξει εντός του 2021 φορολογούμενος-ιδιοκτήτης εκμισθούμενων ακινήτων δεν θα συνυπολογιστούν στο συνολικό φορολογητέο εισόδημά του και δεν θα επιβαρυνθούν με φόρο εισοδήματος, εφόσον:

-μέχρι την προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων και έχει προσκομιστεί πριν από την υποβολή της δήλωσης το κατά περίπτωση ευκρινές αντίγραφο αυτών στη ΔΟΥ. Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, πριν από την υποβολή ή της δήλωσης, να προσκομίσει στην αρμόδια ΔΟΥ ευκρινή φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων ή ασκηθεισών αγωγών που κατά περίπτωση υπάρχουν. Ειδικά για την περίπτωση που ο μισθωτής έχει πτωχεύσει, αρκεί η προσκόμιση αντιγράφου του πίνακα αναγγελίας χρεών στον οποίο εμφανίζεται η απαίτηση του εκμισθωτή.

-δηλωθούν ξεχωριστά στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε1. Συγκεκριμένα, στο Ε2 τα ανείσπρακτα ενοίκια πρέπει να δηλωθούν στη στήλη 16 της πρώτης σελίδας και στο Ε1 πρέπει να αναγραφούν στους κωδικούς 125-126 του πίνακα 4Δ2 στην 3η σελίδα.

Οι φορολογούμενοι που δήλωσαν πέρυσι ανείσπρακτα ενοίκια με την προσκόμιση εξώδικης καταγγελίας της μίσθωσης ή εξώδικης όχλησης για την καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων, θα πρέπει μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της φορολογικής δήλωσης να προσκομίσουν διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή αντίγραφο της αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, προκειμένου να μη φορολογηθούν τα εισοδήματα αυτά στο φορολογικό έτος 2020.

Οι ιδιοκτήτες που δεν θα συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με φόρους οι οποίοι θα επιβληθούν για τα ανείσπρακτα εισοδήματα τους.

Με βάση την ισχύουσα φορολογική κλίμακα το ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ενοίκια φορολογείται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ βάσει κλίμακας στην οποία ισχύουν συντελεστές:

-15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος

-35% για τα επόμενα 23.000 ευρώ, δηλαδή στο τμήμα του εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ

-45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ

#ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ #ΕΝΟΙΚΙΑ #ΦΟΡΟΙ #ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ_ΔΗΛΩΣΕΙΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/W7jPuk5
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη