ΠΟΕΔΗΝ: «Καμπανάκι» για την έλλειψη αίματος που παρατηρείται κάθε καλοκαίρι

ΠΟΕΔΗΝ: «Καμπανάκι» για την έλλειψη αίματος που παρατηρείται κάθε καλοκαίρι

Ανακοίνωση με αφορμή την έλλειψη αίματος που παρατηρείται κάθε καλοκαίρι εξέδωσε η ΠΟΕΔΗΝ διά του προέδρου της Μιχάλη Γιαννάκου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για οργανωμένες μονάδες αιμοδοσίας σε προορισμούς που προτιμώνται από τους πολίτες για τις διακοπές τους.

 

«Για άλλο ένα καλοκαίρι παρατηρείται έλλειψη αίματος με αποτέλεσμα να καλύπτονται με το ζόρι οι ανάγκες. Αυτό δεν είναι τωρινό φαινόμενο και κάτι πρέπει να γίνει. Όλα τα χρόνια κάθε καλοκαίρι, Πάσχα, Χριστούγεννα έχουμε έλλειψη αίματος», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι αιτίες για το φαινόμενο «είναι άλλες και όχι η αύξηση των αναγκών».

«Κάθε χρόνο συλλέγουμε 560.000 μονάδες αίματος από αιμοδότες και εισάγουμε 20.000 μονάδες αίματος για τις ανάγκες των μεταγγιζόμενων με μεσογειακή αναιμία. Τα νούμερα αυτά είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια. Επαρκούν για τις ανάγκες. Όμως και περισσότερες μονάδες αίματος να είχαμε θα τις καταναλώναμε. Αυτό έχει σχέση με το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών», επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «η έλλειψη καλοκαίρι, Πάσχα, Χριστούγεννα παρατηρείται λόγω διακοπών των αιμοδοτών και δυστυχώς τα μέρη που πάνε δεν διαθέτουν οργανωμένες μονάδες αιμοδοσίας να δώσουν αίμα. Μονάδες αιμοδοσίας που θα προσελκύουν και νέους αιμοδότες».

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «μεγάλο πρόβλημα είναι η μη κεντρική διαχείριση των μονάδων αίματος. Κάθε νοσοκομείο όταν χρειάζεται αίμα για ασθενή και δεν διαθέτει, αρχίζει να το αναζητάει από άλλα νοσοκομεία και από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Είναι λάθος και ίσως είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ζητάμε αίμα από τους ασθενείς για να υποβληθούν σε επέμβαση ή θεραπεία».

«Να επισημάνουμε το σημαντικό έργο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Να συγχαρούμε όσους συναδέλφους ασχολούνται με τη συλλογή αίματος, τους αιμοδότες για την εξαιρετική τους πράξη. Καλούμε όλους τους πολίτες, εφόσον το επιτρέπει η υγεία τους, να δίνουν αίμα ανεπιφύλακτα», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

#ΠΟΕΔΗΝ #ΑΙΜΑ #ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/OaEqPjl
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη