Παρακολουθήσεις: Στη Βουλή περνά η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης – Σήμερα η Διάσκεψη των Προέδρων

Παρακολουθήσεις: Στη Βουλή περνά η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης – Σήμερα η Διάσκεψη των Προέδρων

Η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη περνά πλέον στη Βουλή.

Σε βουλευτικό επίπεδο μεταφέρεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. 

Σήμερα το μεσημέρι θα λάβει χώρα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με κύριο αντικείμενο τον προγραμματισμό της συνεδρίασης της Ολομέλειας για τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών. 

Επίσης, σημαντικό θέμα στη συνεδρίαση, που θα ξεκινήσει στις 13:00, είναι και η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας (ακόμη και πριν από την προ ημερησίας συζήτηση) αναφορικά με την ουσία της υπόθεσης των παρακολουθήσεων ώστε να κληθούν για εξηγήσεις η πρώην διοίκηση της ΕΥΠ και οι συναρμόδιοι υπουργοί. 

Τρίτο θέμα που θα απασχολήσει τη Βουλή θα είναι η σύσταση της Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής για το θέμα των παρακολουθήσεων και στην οποία έχει συμφωνήσει ευθύς εξαρχής η κυβέρνηση.

Τι ζητάει το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

Βασικό σημείο της πίεσης του ΠΑΣΟΚ θα είναι «να πουν δημόσια τον λόγο για τον οποίο παρακολουθούσαν τον Νίκο Ανδρουλάκη», και εξηγούν γιατί:

«Το θέμα δεν αφορά μόνο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αφορά τους δημοσιογράφους, τους δημόσιους λειτουργούς και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Τα ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι σοβαρά και οι απαντήσεις τους δεν είναι δυνατό να δοθούν ιδιωτικά, γιατί ο κ. Ανδρουλάκης είναι υποψήφιος πρωθυπουργός της χώρας.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει δημόσια τον λόγο που αποφάσισε την παρακολούθησή του. Αν είναι πράκτορας, όπως προσπάθησαν να υπονοήσουν στην αρχή, ο ελληνικός λαός πρέπει να το γνωρίζει».

Σε δεύτερη φάση και εφόσον κριθεί απαραίτητο, τονίζουν στο ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσαν να κληθούν και άλλα άτομα για να συνεισφέρουν, όπως οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης (επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) και Θεόδωρος Δραβίλλας (επί ΝΔ-Σαμαρά).

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ

Στο τραπέζι της Κουμουνδούρου θα πέσουν όλα τα σενάρια αν και μέχρι τώρα όλα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό που δεν αλλάζει είναι το αίτημα για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και για κλήση προκειμένου να καταθέσουν σχετικά με την υπόθεση, ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και η εισαγγελέας που ενέκρινε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.

Σε αυτό ωστόσο που εστιάζουν και αναμένεται να ρίξουν μεγάλο βάρος είναι στη χρήση του παράνομου λογισμικού Predator. Και σε αυτό θα καλέσει ο Αλέξης Τσίπρας -στις 25 Αυγούστου που θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή- τον πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις.

Αν η ΕΥΠ νοίκιασε και χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες του Predator και αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι παρακολουθούνταν άλλοι 7-8 πολιτικοί.

Μπαράζ νομοσχεδίων

Με ένα μπαράζ νομοσχεδίων που είτε έχουν δρομολογηθεί πριν από τις θερινές διακοπές, είτε πιθανώς προκύψουν μετά τη ΔΕΘ από τις διαφαινόμενες ανάγκες της φθινοπωρινής δύσκολης οικονομικής και ενεργειακής περιόδου.

Η κυβερνώσα πλειοψηφία σχεδιάζει όχι μόνο να υπογραμμίσει ότι συνεχίζεται το μεταρρυθμιστικό έργο της, αλλά και να μετατοπίσει το κέντρο κοινοβουλευτικού ενδιαφέροντος από την επικείμενη εξεταστική επιτροπή στην Ολομέλεια της Εθνικής Αντιπροσωπείας, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή.

Πέραν τούτων, υπάρχει ασφαλώς και ο ετήσιος κρατικός προϋπολογισμός που αυτή τη φορά θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι εκτός των άλλων θα αφορά ένα εκλογικό έτος.

#ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ #ΒΟΥΛΗ #ΔΙΑΣΚΕΨΗ_ΠΡΟΕΔΡΩΝ_ΒΟΥΛΗΣ #ΝΙΚΟΣ_ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ #ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/VSFLsXN
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη