-->

$ok={Accept !} $days={7}

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6974115759

Οι γρίφοι της μετακόμισης και των κοινόχρηστων χώρων για την έκπτωση 15% στο ρεύμα

Οι γρίφοι της μετακόμισης και των κοινόχρηστων χώρων για την έκπτωση 15% στο ρεύμα

Η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος ανακοίνωσε χθες το νέο μοντέλο επιδότησης για το ρεύμα και την κατανάλωση που θα υπολογιστεί για τους λογαριασμούς Οκτωβρίου. Το νέο μοντέλο περιλαμβάνει κλιμακωτή επιδότηση ανάλογα την κατανάλωση αλλά και επιπλέον έκπτωση 15% στην τιμή της κιλοβατώρας εφόσον μειωθεί σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Άγνωστο όμως παραμένει τι θα γίνει με όσους δεν έχουν μέτρο σύγκρισης.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και την οριζόντια επιδότηση στο φυσικό αέριο από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος το Dnews έκανε σχετική ερώτηση για το πως θα υπολογιστεί η εξοικονόμηση για όσους καταναλωτές έχουν μετακομίσει και έχουν αλλάξει μετρητή «ρολόι». 

Το υπουργείο έδωσε την εξής απάντηση στο ερώτημα του Dnews: Όσοι αποκτήσουν για πρώτη φορά κατοικία ή μετακομίσουν σε καινούργια θα επιδοτηθούν με βάση το μέγεθος της κατανάλωσης που θα κάνουν την πρώτη φορά. 

Βάση της παραπάνω απάντησης η σύγκριση θα γίνει με την κατανάλωση που έκαναν για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2021 στην νέα τους κατοικία. Τα ερωτηματικά δεν σταματούν εκεί όμως. 

Άσκηση για δυνατούς λύτες θα είναι η επίτευξη της εξοικονόμησης και της έκπτωσης του 15% για τις καταναλώσεις στους κοινόχρηστους χώρους αλλά και ιδιαίτερα διπλοκατοικίες που έχουν ένα κοινό ρολόι. Σε αυτά τα ερωτήματα η απάντηση είναι απλή. Θα πρέπει να υπάρξει η σχετική συναινετική προσπάθεια για εξοικονόμηση ρεύματος.

Στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου, με μια ελάχιστη επιβάρυνση της τάξης του 1 λεπτού ανά κιλοβατώρα για ορισμένες καταναλώσεις κυρίως χαμηλές και αντιστοίχου ύψους ελάφρυνση για τις υψηλότερες καταναλώσεις(από 500KWh και άνω) λόγω και του bonus εξοικονόμησης, θα κινηθούν για την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών τα τιμολόγια λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος για την κατανάλωση Οκτωβρίου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών θα επιβαρύνονται με 16 λεπτά για κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν αρκεί η μηνιαία κατανάλωση να μην ξεπερνά τις 500 κιλοβατώρες ανά μήνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, η ηλεκτρική ενέργεια θα κοστίσει τελικώς –μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων και παρά τη μείωση των τιμών λιανικής - λίγο ακριβότερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και αρκετά ακριβότερα (τουλάχιστον 6 λεπτά) αν η μηνιαία κατανάλωση ξεπεράσει τις 500 κιλοβατώρες.

Αναλυτικά οι επιδοτήσεις τον Οκτώβριο διαμορφώνονται ως εξής:
-Για κατανάλωση από 0-500 κιλοβατώρες το μήνα η επιδότηση είναι 43,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, καλύπτει το 90 % της αύξησης και το 90 % των νοικοκυριών.

-Από 501-1000 κιλοβατώρες, επιδότηση 38,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα (αντιστοιχεί στο 80 % της αύξησης) η οποία αυξάνεται στα 43,6 λεπτά (όσο και στο πρώτο κλιμάκιο) αν μειωθεί η κατανάλωση κατά 15 % τουλάχιστον σε σχέση με πέρυσι.

-Από 1001 κιλοβατώρες και πάνω (αφορά το 2 % των νοικοκυριών) επιδότηση 33,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ομοίως αν μειωθεί η κατανάλωση κατά 15 % τουλάχιστον σε σχέση με πέρυσι η επιδότηση αυξάνεται κατά 5 λεπτά και φθάνει στο προηγούμενο κλιμάκιο (38,6 λεπτά).

-Στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση είναι 48,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Για τους επαγγελματίες με ισχύ παροχής έως 35 kvA και κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι 39,8 λεπτά και καλύπτει το 80 % της αύξησης. Για μεγαλύτερες καταναλώσεις διαμορφώνεται στα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για τους αγρότες προβλέπεται οριζόντια επιδότηση 43,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων στο ρεύμα για τον επόμενο μήνα είναι 1,1 δισεκ, ευρώ. Προέρχεται από την ανάπτυξη των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών και τις δημοπρασίες ρύπων (1 δισεκ.) και τον προϋπολογισμό (100 εκατ.)

Οι επιδοτήσεις του φυσικού αερίου
Στο φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ θα δώσει οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα για όλους τους καταναλωτές (περί τους 700.000) και το σύνολο της κατανάλωσης, που καλύπτει το 50 % της αύξησης. Για τους επαγγελματίες η επιδότηση είναι 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η επιδότηση του Φυσικού Αερίου από την Κυβέρνηση σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 Euro ανά θερμική MWh.

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε επίσης την επιβολή τέλους 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν οι μονάδες. Τα έσοδα θα διατεθούν για υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών, επενδύσεις σε εναλλακτικά καύσιμα και επέκταση των υποδομών φυσικού αερίου που εξυπηρετούν την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Παραδείγματα για οικιακούς καταναλωτές με τη νέα κλιμακωτή επιδότηση του Οκτωβρίου
Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400ΚWh/μήνα:
Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις: 236 ευρώ
Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 62 ευρώ

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700ΚWh/μήνα:
Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις: 413 ευρώ
Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 118 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 108 ευρώ

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200ΚWh/μήνα:
Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις: 708 ευρώ
Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 230 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 194.8 ευρώ

 

#ΡΕΥΜΑ #ΕΚΠΤΩΣΗ #ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ #ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ #ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ #ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ_ΧΩΡΟΙ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/3fTalZv
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->