Στις 23 Σεπτεμβρίου η νέα απόπειρα εκτόξευσης του Artemis 1

 O πύραυλος SLS της NASA στο Launch Pad 39B, στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy στη Φλόριντα σε φάση επισκευής . Φωτογραφία: (NASA/Chad Siwik)

Η NASA πρέπει να διορθώσει μια διαρροή υδρογόνου και να κάνει μια δοκιμή τροφοδοσίας καυσίμου για να επιχειρήσει ακόμη μια προσπάθεια εκτόξευσης του Artemis1 πιθανότατα στις 23 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τη NASA, η εκτόξευση της αποστολής Artemis 1 στο φεγγάρι - το ντεμπούτο του γιγαντιαίου πυραύλου Space Launch System (SLS) - θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου ή στις 27 Σεπτεμβρίου Αυτές οι ημερομηνίες εκτόξευσης εξαρτώνται από την ικανοποίηση μιας σειράς απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένης της  παράτασης του χρόνου που απαιτείται για τον έλεγχο των μπαταριών στο σύστημα τερματισμού πτήσης (FTS) του SLS, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει τον πύραυλο σε περίπτωση που παρεκκλίνει από την πορεία του κατά την εκτόξευση. 

Η Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ πιέζει τη NASA να δοκιμάζει το FTS κάθε 25 ημέρες, μια διαδικασία που απαιτεί να απομακρύνεται ο πύραυλος ύψους 322 ποδιών (98 μέτρα) από την εξέδρα εκτόξευσης και να επιστρέφει στο υπόστεγο του. Αν η NASA καταφέρει να πάρει παράταση για αυτόν το έλεγχο θα αποφύγει εβδομάδες πρόσθετης καθυστέρησης που θα μετέθετε την εκτόξευση του Artemis 1 στον Οκτώβριο. Ο οργανισμός, παρότι δεν είναι γνωστό πόση παράταση ζητάει, έχει ήδη εξασφαλίσει μια τέτοια προσωρινή απαλλαγή από το FTS, μεγαλώνοντας το όριο από 20 σε 25 ημέρες.

Η NASA προσπάθησε για πρώτη φορά να εκτοξεύσει την αποστολή στις 29 Αυγούστου αλλά σταμάτησε λόγω ενός προβλήματος ψύξης του κινητήρα που εντοπίστηκε σε έναν προβληματικό  αισθητήρα. Μια επίμονη διαρροή υγρού υδρογόνου που ξεπέρασε τρεις απόπειρες επιδιόρθωσης οδήγησε πάλι σε αναβολή  εκτόξευσης στις 3 Σεπτεμβρίου . 

Η NASA πρέπει να διορθώσει αυτή τη διαρροή αντικαθιστώντας μια τσιμούχα  γύρω από μια γραμμή καυσίμου 8 ιντσών (20 εκατοστών) στον πυρήνα ενισχυτή του SLS. Ο οργανισμός εργάζεται επίσης σε έναν μικρότερο σύνδεσμο καυσίμου που έδειξε μια διαφορετική διαρροή στις 29 Αυγούστου. Αυτή η εργασία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την εβδομάδα στη θέση εκτόξευσης Pad 39B του πυραύλου Artemis 1 στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. 

Στη συνέχεια, ο πύραυλος SLS Artemis 1 πρέπει να περάσει μια δοκιμή τροφοδοσίας καυσίμου για να ελεγχθεί  εάν η στεγανοποίηση λειτούργησε. Αυτή η δοκιμή έχει προγραμματιστεί για μετά τις 17 Σεπτεμβρίου, αλλά το χρονοδιάγραμμα είναι σφιχτό, όπως δήλωσε ο Mike Bolger, διευθυντής Exploration Ground Systems της NASA σε  χθεσινή συνέντευξη Τύπου. 

Τέλος, η NASA πρέπει να προσαρμόσει την εκτόξευση του Artemis 1 όταν τα επικοινωνιακά της μέσα στο Deep Space Network  μπορούν να υποστηρίξουν τη πτήση στη σελήνη. Το Deep Space Network είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο εγκαταστάσεων εδάφους επικοινωνίας αμερικανικών διαστημικών σκαφών, που βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία και την Αυστραλία, το οποίο υποστηρίζει τις διαπλανητικές αποστολές διαστημικών σκαφών της NASA.

Ο αστεροειδής ανιχνευτής DART της NASA έχει προγραμματιστεί να συντριβεί σε έναν μικρό αστεροειδή στις 26 Σεπτεμβρίου και θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το Deep Space Network για να μεταδώσει τα ευρήματά του στους επιστήμονες στη Γη. Οι ημερομηνίες εκτόξευσης του Artemis 1 της NASA στις 23 Σεπτεμβρίου και στις 27 Σεπτεμβρίου δεν θα πρέπει να συμπέσουν με αυτήν την αποστολή.

Εν τω μεταξύ, η SpaceX σχεδιάζει να εκτοξεύσει την επόμενη αποστολή του πληρώματος αστροναυτών της NASA, που ονομάζεται Crew-5, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 3 Οκτωβρίου. Αυτός είναι ένας άλλος περιορισμός για το πότε μπορεί να εκτοξευτεί  το Artemis 1.

Η NASA έχει ανοικτά παράθυρα εκτόξευσης για το Artemis 1 από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου και στη συνέχεια ξανά από τις 17 Οκτωβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου, με ορισμένες ημέρες διακοπής σε κάθε παράθυρο.

Εάν η NASA μπορέσει να προχωρήσει την εκτόξευση του Artemis 1 στις 23 Σεπτεμβρίου, αυτή θα προγραμματιστεί για τις 6:47 π.μ. EDT (1047 GMT) σε ένα παράθυρο 120 λεπτών. Η αποστολή θα επιστρέψει στη Γη στις 18 Οκτωβρίου. 

Πιθανή εκτόξευση του Artemis 1 στις 27 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στις 11:37 π.μ. EDT (1537 GMT) σε ένα παράθυρο 70 λεπτών και με επιστροφή στη Γη στις 5 Νοεμβρίου.

#ARTEMIS_1 #NASA


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/otiFYlV
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη