Το Καζακστάν άλλαξε -ξανά- το όνομα στην πρωτεύουσά του

Το Καζακστάν άλλαξε -ξανά- το όνομα στην πρωτεύουσά του

Από Νουρ-Σουλτάν, ο πρόεδρος της χώρας, Τοκάγιεφ, «βάφτισε» και πάλι Αστάνα την πρωτεύουσα, όπως ήταν η προηγούμενη ονομασία της. 

Η πρωτεύουσα του Καζακστάν θα μετονομαστεί από Νουρ-Σουλτάν σε Αστάνα, όπως ήταν η προηγούμενη ονομασία της, έπειτα από την υπογραφή μιας τροποποίησης νόμου από τον πρόεδρο της χώρας Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ, την οποία είχε εγκρίνει το κοινοβούλιο μια ημέρα νωρίτερα.

Πριν από τρία χρόνια η πρωτεύουσα είχε μετονομαστεί Νουρ-Σουλτάν προς τιμήν του πρώην προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος αποσύρθηκε τον Μάρτιο του 2019 έπειτα από περίπου 30 χρόνια στην εξουσία.

Το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε επίσης ομόφωνα μια συνταγματική τροποποίηση που περιορίζει την θητεία του προέδρου σε μια μόνο επταετία.

Η πρόταση των βουλευτών της κάτω βουλής του Καζακστάν να επανέλθει το όνομα Αστάνα διατυπώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το 1998 ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ είχε προτείνει την ονομασία Αστάνα για την πρωτεύουσα και συνεπώς, όπως έκριναν οι βουλευτές, η συμβολή του «στην δημιουργία και της ανάπτυξη της κύριας πόλης της χώρας» πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν.

Τον Ιανουάριο του 2022 στο Καζακστάν υπήρξαν μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, με αίτημα αρχικά την μείωση των τιμών στα καύσιμα. Στην συνέχεια προστέθηκαν πολιτικά συνθήματα που ζητούσαν την παραίτηση του Ναζαρμπάγιεφ.

Μετά την κρίση του Ιανουαρίου, ο Τοκάγιεφ είχε επικρίνει δημοσίως τον προκάτοχό του κατηγορώντας τον ότι προστατεύει τους πλούσιους.

Το καλοκαίρι του 2022 διοργανώθηκε δημοψήφισμα για τις τροπολογίες στο σύνταγμα της χώρας. Τις αλλαγές στο σύνταγμα υποστήριξε το 77% των πολιτών. Το αποτέλεσμα ήταν να αφαιρεθούν μεταξύ άλλων από το κείμενο του συντάγματος όλες οι αναφορές στον Ναζαρμπάγιεφ.

Ο Ναζαρμπάγιεφ κυβέρνησε αυταρχικά την πρώην σοβιετική δημοκρατία από την ανεξαρτησία της το 1991 έως το 2019.

#ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ #ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ #ΑΛΛΑΓΗ_ΟΝΟΜΑΤΟΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/mCOh9ra
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη