Πετρέλαιο ή φυσικό αέριο για θέρμανση - Τι συμφέρει περισσότερο, πώς εξοικονομούμε χρήματα

Πετρέλαιο ή φυσικό αέριο για θέρμανση - Τι συμφέρει περισσότερο, πώς εξοικονομούμε χρήματα

Η επιστροφή από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο «πριμοδοτείται» ενόψει του δύσκολου ενεργειακά χειμώνα ωστόσο το ερώτημα που τίθεται αυτόματα είναι εάν τελικά είναι συμφέρουσα μια τέτοια κίνηση.

Η επιστροφή από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο απαιτεί να μπει το χέρι... βαθιά στην τσέπη σύμφωνα με τους ειδικούς. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Καύσης Βορείου Ελλάδος «Προμηθέας», Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, υποστηρίζει ότι πρόκειται για «βήμα προς τα πίσω, καθώς διαθέτοντας έναν λέβητα με φυσικό αέριο τα έξοδα θα είναι πολύ λιγότερα, ακόμη κι αν λάβουμε υπόψιν την κρατική επιδότηση στο πετρέλαιο».

Όπως εξηγεί, «σε συζητήσεις που έχω με καταναλωτές, αντιλαμβάνομαι ότι πέρυσι χρειάστηκαν δύο τόνοι πετρελαίου, δηλαδή 3.000 ευρώ, για να ζεσταθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Την ίδια στιγμή, κάποιος με φυσικό αέριο, ακόμη και με τις τιμές σε τόσο υψηλό επίπεδο, χρειάστηκε, σε ένα κακό σενάριο, τρεις φορές λιγότερα χρήματα. Επομένως, όσο κι αν ανέβει η τιμή του φυσικού αερίου, το πετρέλαιο δεν θα συμφέρει».

Το κόστος εγκατάστασης λέβητα

Ο ίδιος μιλά επιπλέον για μία λύση η οποία εκ των πραγμάτων θα κοστίσει ακριβά, καθώς, όπως λέει, «ένας λέβητας πετρελαίου που θα πρέπει να εγκατασταθεί εκ νέου σε ένα σπίτι θα κοστίσει 2.500 ευρώ χωρίς την εργασία, που κατά μέσο όρο διαρκεί περίπου μία ημέρα. Με την εργασία, το κόστος της οποίας ποικίλλει, ανάλογα με τις απαιτήσεις του χώρου, η τιμή μπορεί να ξεπεράσει και τις 3.000 ευρώ, καθώς πρέπει να τοποθετηθεί μέχρι και καμινάδα».

Προτείνει ακόμη, «αντί να επιδοτείται ο κόσμος για να μετατρέψει και πάλι το φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, είναι καλύτερο να επιδοτηθεί για να μετατρέψει τους λέβητες φυσικού αερίου, σε λέβητες συμπύκνωσης», καθώς οι συγκεκριμένοι λέβητες πετυχαίνουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο αποτελούν μόνο το 35% των λεβητών φυσικού αερίου.

Για την… επιστροφή στο πετρέλαιο, ο κ. Σπανουδάκης, μιλώντας στο GRTimes, σημειώνει πως «όσοι έσπευσαν να το πράξουν πραγματοποίησαν μία βεβιασμένη κίνηση που αποτελεί αναμφίβολα βήμα προς τα πίσω», ενώ θέτει και το -ρητορικό προφανώς- ερώτημα: «Τόσα χρόνια μιλάμε για φιλικό καύσιμο για το περιβάλλον και τώρα γυρνάμε πίσω;».

Επιπλέον θεωρεί πως είναι λανθασμένη και η στάση όσων έσπευσαν να μεταβούν σε πηγές θέρμανσης όπως τα καυσόξυλα, αλλά και οι ξυλόσομπες, οι οποίες «τα τελευταία χρόνια δεν είχαν σημαντική απήχηση. Ξαφνικά η ζήτηση αυξήθηκε και είναι λογικό να παρουσιάζουν πλέον έλλειψη στην αγορά».

Πώς να αξιοποιήσετε διαφορετικά τον λέβητα φυσικού αερίου

Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Σπανουδάκης προτείνει εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης σε όσους διαθέτουν λέβητες φυσικού αερίου, σχετικά με τον επερχόμενο χειμώνα. «Αρχικά, πρέπει να πραγματοποιηθεί σωστή συντήρηση του υπάρχοντος λέβητα. Αυτό σημαίνει ότι με ένα μέσο κόστος της τάξης των 50 ευρώ, ο καταναλωτής θα πετύχει εξοικονόμηση σχεδόν 15% και θα λάβει ένα φύλλο καυσαερίων που πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτει, όπου θα αναγράφεται μεταξύ άλλων και η κατανάλωση που πραγματοποιεί ο λέβητας», λέει ο κ. Σπανουδάκης.

Ο ίδιος αναφέρεται και στην τοποθέτηση θερμικών κεφαλών, οι οποίες «κοστίζουν περίπου 25 ευρώ για κάθε σώμα και δύνανται να προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας». Συμπληρώνει δε πως «ακόμη ένας σημαντικός τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας είναι η τοποθέτηση ενός έξυπνου θερμοστάτη, το κόστος του οποίου ξεκινά από τα 150 ευρώ και μπορεί να περιορίσει σημαντικά το κόστος θέρμανσης». Ακόμη, γνωστοποιεί ότι με καλύτερη μόνωση των σωλήνων φυσικού αερίου επιτυγχάνεται επιπλέον εξοικονόμηση της τάξης του 10%, τονίζοντας παράλληλα κατηγορηματικά πως «ο κόσμος θα πρέπει να συμβουλεύεται πάντοτε τους ειδικούς πριν πραγματοποιήσει οποιαδήποτε ενέργεια».

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ_ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ #ΘΕΡΜΑΝΣΗ #ΚΟΣΤΟΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/5FMbt64
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη