-->

Στο προσκήνιο και πάλι το «Ορούτς Ρέις» - Τα σενάρια επιστροφής του τον Οκτώβριο

Στο προσκήνιο και πάλι το «Ορούτς Ρέις» - Τα σενάρια επιστροφής του τον Οκτώβριο

Πληθαίνουν οι ενδείξεις και οι πληροφορίες ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται για διεύρυνση των ερευνών και γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που θέτει σε επαγρύπνηση Αθήνα και Λευκωσία.

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται κινητικότητα στο λιμάνι του Τασουτσού στη Νότια Τουρκία, όπου βρίσκονται αγκυροβολημένα δύο νέα βοηθητικά πλοία τα οποία προμηθεύτηκε η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) προκειμένου να συνοδεύσει σε νέες έρευνες το «Ορούτς Ρέις». Το «Ορούτς Ρέις» αναμένεται να πλεύσει προς τη περιοχή στις αρχές Οκτωβρίου. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο «Ορούτς Ρέις» έχουν γίνει τέτοιες αναβαθμίσεις που μεγιστοποιούν τις δυνατότητές του, και σχεδόν διπλασιάζουν την έκταση των ερευνών του σε πλάτος από τα σχεδόν 2,5 χιλιόμετρα στα σχεδόν 4.

Στην Αθήνα εξετάζεται ως ένα αρνητικό, αλλά όχι απίθανο, σενάριο το ενδεχόμενο το «Ορούτς Ρέις» να επιστρέψει στη περιοχή που ορίζεται ως «Demre» στο νοητό τρίγωνό που δημιουργείται μεταξύ Ρόδου και συμπλέγματος του Καστελόριζου, εντός, δηλαδή της δυνητικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ελλάδας.

Και τούτο διότι πρόκειται για μια περιοχή στην οποία το 2020 το «Ορούτς Ρέις» δεν κατόρθωσε να κάνει τρισδιάστατες (3D) αλλά μόνο δισδιάστατες (2D) έρευνες.

Σε περίπτωση που οι Τούρκοι επιλέξουν να προχωρήσουν προς αυτή τη κατεύθυνση εξετάζεται η πιθανότητα να συνδυαστεί με την ταυτόχρονη προώθηση του γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Δεδομένου ότι στις αρχές Οκτωβρίου λήγει η ισχύς της NAVTEX βάσει της οποίας το γεωτρύπανο εκκίνησε εργασίες μεταξύ Τουρκίας και Κατεχόμενης Κύπρου, εξετάζεται το ενδεχόμενο της δραστηριοποίησης στο οικόπεδο 6. Από τις πληροφορίες που βρίσκονται στη διάθεση των ελληνικών αρχών, φαίνεται ότι στη περιοχή στα ανοιχτά του Κόλπου της Αττάλειας όπου δραστηριοποιείται το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Εν ολίγοις, αν μετά τις 7 Οκτωβρίου το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» συνεχίσει τις γεωτρήσεις στη περιοχή ή κινηθεί προς τη Κυπριακή ΑΟΖ, είναι αποκλειστικά πολιτική απόφαση.

Την ίδια στιγμή χθες, από τη Τουρκική πλευρά συνεχίστηκε το μπαράζ επιθετικών ανακοινώσεων, αυτή τη φορά με αφορά την ιστορική ορολογία της Μικρασιατικής Καταστροφής. Σε ανακοινωθέν του τουρκικού ΥΠΕΞ υποστηρίχθηκε ότι «μέσα από μη ρεαλιστικές, παράλογες δηλώσεις και δραστηριότητες των ελληνικών αρχών με την ονομασία της Μικρασιατικής Καταστροφής, έχει ως στόχο (σ.σ. η Ελλάδα) να κάνει τον κόσμο να ξεχάσει την ήττα του ελληνικού στρατού κατά την εισβολή στην Ανατολία ως αποτέλεσμα της περιπέτειάς του πριν από 100 χρόνια και τα βάρβαρα εγκλήματα που διέπραξε κατά της ανθρωπότητας». Από την Αθήνα επελέγη να μην υπάρξει απάντηση που θα διαιωνίσει αυτή την άνευ ουσίας ανταλλαγή ανακοινώσεων.

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ Νουμάν Κουρτουλμούς έφθασε στο σημείο να παρομοιάσει την Ελλάδα με την Ουκρανία. «Όπως κάποιοι χάιδεψαν την πλάτη της Ουκρανίας και δημιούργησαν περιβάλλον σύγκρουσης με τη Ρωσία, τώρα με τον ίδιο τρόπο χαϊδεύουν την πλάτη της Ελλάδας και της λένε ''Είσαι λιοντάρι, είσαι τίγρης''», δήλωσε ο κ. Κουρτουλμούς.

Σημειώνεται, τέλος, ότι μεγάλη δυσαρέσκεια προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ (σύμφωνα με την Κουμουνδούρου) η αναφορά του βουλευτή Ξάνθης, Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, που μίλησε για "τουρκική μειονότητα" στη Δυτική Θράκη.

#ΟΡΟΥΤΣ_ΡΕΙΣ #ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ_ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ_ΠΛΟΙΟ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/OLArZQw
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->