-->

Έρευνα «καμπανάκι»: Όσοι «ξεχνάνε» την υγιεινή στα δόντια, έχουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν άνοια

pexels

Η κακή περιοδοντική υγεία και η απώλεια δοντιών μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης αλλά και άνοιας, σύμφωνα με νέα επιστημονική φινλανδική μελέτη.

Η μελέτη (συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση όλων των ερευνών - συνολικά 47) πάνω στη σχέση της υγείας των δοντιών και της υγείας του εγκεφάλου και του νου, δείχνει ότι όσοι προσέχουν τα δόντια τους, κινδυνεύουν λιγότερο από άνοια σε βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σαμ Άσερ του Ινστιτούτου Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας «Journal of the American Geriatrics Society», βρήκαν ότι η κακή περιοδοντική υγεία (περιοδοντίτιδα, χάσιμο δοντιών κ.α.) σχετίζεται με 23% μεγαλύτερη πιθανότητα για μελλοντική γνωστική εξασθένηση και 23% υψηλότερο κίνδυνο για άνοια.

Από μόνη της η απώλεια των δοντιών συνδέεται με 23% μεγαλύτερη πιθανότητα γνωστικής εξασθένησης και 13% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας.

«Από κλινική άποψη, τα ευρήματά μας αναδεικνύουν με έμφαση τη σημασία της παρακολούθησης και βελτίωσης της περιοδοντικής υγείας στο πλαίσιο πρόληψης της άνοιας», τόνισαν οι ερευνητές.

#ΕΡΕΥΝΑ #ΔΟΝΤΙΑ #ΑΝΟΙΑ #ΜΕΛΕΤΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/sqIpAyZ
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->