-->

«Μαζί και στον θάνατο»: Δίπλα στην Ελισάβετ θα ταφεί κι ο Φίλιππος, τι ορίζει το πρωτόκολλο για την κηδεία

«Μαζί και στον θάνατο»: Δίπλα στην Ελισάβετ θα ταφεί κι ο Φίλιππος, τι ορίζει το πρωτόκολλο για την κηδεία

Δύο χιλιάδες άτομα θα παρευρεθούν στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ - Τι προβλέπει το πρωτόκολλο, το αναλυτικό πρόγραμμα

Οι δέκα ημέρες εκδηλώσεων και πένθους για τη βασίλισσα Ελισάβετ Β' κορυφώνονται με την κηδεία της τη Δευτέρα (19/9) στο Ουίνδσορ, ενώ - μετά από μια μικρή ανάπαυλα - τα παιδιά της θα δώσουν σήμερα το παρών για τη δεύτερη αγρυπνία που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα.

26192560

Η βασίλισσα θα ταφεί στις 16:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδος) στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο βρίσκεται μέσα στα τείχη του κάστρου, ενώ στο τέλος της λειτουργίας, ένας αυλητής θα παίξει ένα μοιρολόι, καθώς το φέρετρο θα χαμηλώνει στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο, όπου η βασίλισσα θα ταφεί με τον σύζυγό της, τους αγαπημένους της γονείς και την αδερφή της.

Στη μαρμάρινη πλάκα της θα είναι χαραγμένο το ELIZABETH II 1926-2022.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελισάβετ όχι μόνο είχε εγκρίνει εκ των προτέρων όλα τα στάδια της κηδείας της, αλλά επιφορτίστηκε και με πολλές προσωπικές προσθήκες. Μεταξύ αυτών, οι πένθιμοι ύμνοι που θα ακουστούν, αλλά και η συμμετοχή του αυλητή της σε έναν από αυτούς.

Λίγο πριν το τέλος της λειτουργίας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μία ώρα, θα τηρηθεί σιγή δύο λεπτών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Ακόμα και ο ουρανός θα σιγάσει, καθώς το αεροδρόμιο Heathrow σταματά όλες τις αναχωρήσεις και αφίξεις για 30 λεπτά. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θα καλυφθεί και το Μπιγκ Μπεν με ένα βαρύ δερμάτινο κάλυμμα ως ένδειξη σεβασμού.

26191005

Δύο χιλιάδες καλεσμένοι: Μεταξύ τους και «καθημερινοί ήρωες»

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ανακτόρων, οι αρχηγοί κρατών και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα συγκεντρωθούν στο Ρόαγιαλ Χόσπιταλ, ένα γηροκομείο βετεράνων στο δυτικό Λονδίνο, και από εκεί θα πάνε όλοι μαζί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. 

Εκτός από πολιτικούς θα υπάρχουν και άλλες προσωπικότητες.

Στη λίστα περιλαμβάνονται γιατροί που συνέβαλαν στην καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά και άτομα που τιμήθηκαν με τίτλους από την ίδια τη Βασίλισσα στα τελευταία της γενέθλια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένας πρώην αστυνομικός που τιμήθηκε με τον Σταυρό του Γεωργίου για την κοινωνική προσφορά του. Ο 84χρονος άνδρας δήλωσε συγκλονισμένος από την τιμή αυτή. 

«Μαζί και στον θάνατο»

Ο πρίγκιπας Φίλιππος παρέμενε άταφος για περίπου ενάμιση χρόνο, καθώς όπως στη ζωή, έτσι και στο θάνατο βρέθηκε και πάλι σε δεύτερη μοίρα.

Υπενθυμίζεται ότι από τότε που η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα, ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν υποχρεωμένος να περπατά δύο βήματα πίσω της και ουσιαστικά να ζει στη σκιά της. Όπως αποδεικνύεται ο ίδιος υπόκειται στο πρωτόκολλο της βασιλικής οικογένειας ακόμα και μετά θάνατον.

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο Φίλιππος, είχαν παντρευτεί στο Αββαείο του Ουέστμινστερ το 1947 και απέκτησαν τέσσερα παιδιά: Τον Κάρολο, πρίγκιπα της Ουαλίας (έτος γέννησης 1948), την πριγκίπισσα Άννα (ε.γ. 1950), τον πρίγκιπα Άντριου (ε.γ. 1960) και τον πρίγκιπα Έντουαρντ (ε.γ. 1964), με τον γάμο τους να κρατάει 73 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του Φιλίππου.

Όταν πέθανε ο Φίλιππος  - στις 9 Απριλίου 2021 - σε ηλικία 99 ετών το φέρετρό του τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στους χώρους του Κάστρου του Ουίνδσορ. Μετά την τελετή, τα λείψανα του μεταφέρθηκαν στο Βασιλικό θησαυροφυλάκιο στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και έγινε το 25ο μέλος της βασιλικής οικογένειας που ενταφιάστηκε εκεί. Ο Φίλιππος θα παρέμενε εκεί μέχρι το θάνατο της Βασίλισσας, όπως όριζε το βασιλικό πρωτόκολλο.

26196640

Αναλυτικά το πρόγραμμα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ

6:00 – 8:30 (τοπική ώρα, 8:00-10:30 ώρα Ελλάδος)

Τελευταία Αγρύπνια στο φέρετρο της βασίλισσας στην έναρξη της τελευταίας ημέρας του εθνικού πένθους. Στις 8:30 (τοπική ώρα, 10:30 ώρα Ελλάδος), οι πύλες του Κοινοβουλίου θα κλείσουν για να ετοιμαστεί η πομπή.

9:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδος)

Οι καμπάνες του Μπιγκ Μπεν θα ηχήσουν πριν το σφυρί της καμπάνας καλυφθεί με ένα χοντρό δερμάτινο επίθεμα, για να μην ακούγονται τα χτυπήματά του για την υπόλοιπη ημέρα, από σεβασμό στη μονάρχη.

10:30 (τοπική ώρα, 12:30 ώρα Ελλάδος)

Το φέρετρο της βασίλισσας θα μεταφερθεί από τη Βουλή στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, σε άμαξα, που θα βρίσκεται έξω από τη βόρεια πόρτα του Γουεστμίνστερ Χολ. Από εκεί θα μεταφερθεί από μέλη του βασιλικού ναυτικού στο Αβαείο.

Στους δρόμους αναμένεται ότι θα βρίσκεται πλήθος κόσμου. Πίσω από το φέρετρο θα βρίσκεται ο βασιλιάς Κάρολος όπως και μέλη της βασιλικής οικογένειας, όπως έγινε για την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον πρίγκιπα Φίλιππο. Στην πομπή θα μετέχουν και μέλη του στρατού.

11:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδος)

Το φέρετρο της βασίλισσας θα τοποθετηθεί σε ψηλό βάθρο, ενώ το Αβαείο θα είναι γεμάτο από περίπου 2.000 άτομα, μεταξύ των οποίων μέλη της βασιλικής οικογένειας, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας, πρώην Βρετανοί πρωθυπουργοί και ξένοι ηγέτες, όπως ο Τζο Μπάιντεν και άλλες προσωπικότητες, που θα δουν τη διαδικασία.

11:00-12:00 (τοπική ώρα 13:00-14:00 ώρα Ελλάδος)

Η κηδεία θα γίνει στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ από τον κοσμήτορα και τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι. Η τελετή θα προβληθεί τηλεοπτικά και αναμένεται ότι θα τη δουν εκατομμύρια άνθρωποι απ' όλον τον κόσμο.

Το συγκεκριμένο Αβαείο επελέγη τόσο λόγω του μεγέθους του και της δυνατότητας φιλοξενίας πολλών τηλεοπτικών συνεργείων, αλλά και επειδή ήταν ο χώρος που έγιναν σημαντικά γεγονότα της ζωής της βασίλισσας, από τη στέψη της μέχρι και τον γάμο της με το πρίγκιπα Φίλιππο. Στο αβαείο έγινε η κηδεία επίσης της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997 και της βασιλομήτορος το 2022.

12:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδος).

Το τέλος της ακολουθίας θα σηματοδοτήσουν τα μουσικά έργα «Last Post» και «Reveille».

12:00-13:00 (τοπική ώρα, 14:00-15:00 ώρα Ελλάδος)

Το φέρετρο της βασίλισσας θα τοποθετηθεί εκ νέου στην άμαξα και με πομπή θα φτάσει στην Αψίδα του Ουέλινγκτον.

13:00-16:00 (τοπική ώρα, 15:00-18:00 ώρα Ελλάδος)

Το φέρετρο θα μεταφερθεί στο Ουίνδσορ, όπου η βασίλισσα πέρασε μεγάλο μέρος των τελευταίων ετών αλλά και της ζωής της. Η πομπή θα κατευθυνθεί μέσω του Long Walk στο παρεκκλήσι του St George.

16:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδος)

Η βασίλισσα θα ταφεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μαζί με τον σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο. Στη συνέχεια θα γίνει λειτουργία, που επίσης θα μεταδοθεί τηλεοπτικά. Πριν τον τελευταίο ύμνο, θα αφαιρεθούν από το φέρετρο το βασιλικό στέμμα, το σκήπτρο και η σφαίρα.

Στο τέλος της λειτουργίας, ένας αυλητής θα παίξει ένα μοιρολόγι, καθώς το φέρετρο θα χαμηλώνει στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο, όπου η βασίλισσα θα ταφεί με τον σύζυγό της, τους αγαπημένους της γονείς και την αδερφή της Μάργκαρετ.

19:00 (τοπική ώρα 21:00 ώρα Ελλάδος)

Ο βασιλιάς Κάρολος και στενά μέλη της βασιλικής οικογένειας θα επιστρέψουν στο παρεκκλήσι για ιδιωτική κηδεία, όπου ο ίδιος, όπως έκανε και η Ελισάβετ για τον πατέρα της, θα πετάξει χώμα στο φέρετρό της.

#ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ_ΕΛΙΣΑΒΕΤ #ΚΗΔΕΙΑ #ΦΙΛΙΠΠΟΣ #ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ #ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ #ΚΑΡΟΛΟΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/mjrweXZ
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->