-->

Άρση εμπάργκο όπλων στην Κύπρο: Οι αντιδράσεις στα δύο «στρατόπεδα»

Άρση εμπάργκο όπλων στην Κύπρο: Οι αντιδράσεις στα δύο «στρατόπεδα»

Ικανοποίηση από τη μία, οργή από την άλλη. Αυτά είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν σε Αθήνα-Λευκωσία και Άγκυρα, στον απόηχο της ιστορικής απόφασης των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. 

Σημειώνεται πως το πρώτο μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν ο τότε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, είχε τηλεφωνήσει στον Νίκο Χριστοδουλίδη για να του ανακοινώσει τη μερική άρση του εμπάργκο. Το συγκεκριμένο γεγονός είχε ανοίξει τον δρόμο για την πώληση αμερικανικών μη φονικών όπλων στην Κύπρο, προβλέποντας ότι η μερική άρση του εμπάργκο θα πρέπει να ανανεώνεται με σχετική εντολή σε ετήσια βάση.

Με τη σημερινή απόφαση η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρά στην ομαλοποίηση των αμυντικών της σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς πλέον δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην πώληση όπλων.

Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση των ΗΠΑ με διαδοχικά μηνύματα μέσω Twitter.

«Χαιρετίζω και εκφράζω την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου για την απόφαση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κύπρο. Χαιρετίζω επίσης τη συνεισφορά του Αμερικανικού Κογκρέσου και ιδιαίτερα του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Robert Menendez, αρχιτέκτονα του East Med Act του 2019. Μαζί με την Κύπρο και τις ΗΠΑ, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», γράφει ο κ. Δένδιας.

{https://twitter.com/NikosDendias/status/1571035620386152448?s=20&t=r7dcLKYNTi9bLEoSBUIYqQ}

Αναστασιάδης: Απόφαση ορόσημο

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει: «Με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζω την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την πλήρη άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Πρόκειται για μια απόφαση-ορόσημο, η οποία αντανακλά την αναπτυσσόμενη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ άλλων και στον τομέα της ασφάλειας. Επιθυμώ επίσης να ευχαριστήσω δημόσια τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ για όλο το έργο του που κατέστησε δυνατή τη σημερινή απόφαση, η οποία είναι σύμφωνη με τον νόμο του για την ασφάλεια και την ενεργειακή εταιρική σχέση East Med του 2019. Χθες μίλησα με τον γερουσιαστή και εξέφρασα για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη μου για τη φιλία του».

{https://twitter.com/AnastasiadesCY/status/1570995025764577281?s=20&t=RErz5dnChJI-zu9TGC08lg}

Οργή στην Άγκυρα

Σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση των ΗΠΑ να άρουν πλήρως το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τη διεύρυνση του εύρους της απόφασης που έλαβαν οι ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2020 για άρση του εμπάργκο όπλων κατά της ''ελληνοκυπριακής διοίκησης"», αναφέρει ειδικότερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η απόφαση αυτή, που έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας προς τις δύο πλευρές στο νησί και η οποία θα εντείνει περαιτέρω την αδιαλλαξία της ελληνοκυπριακής πλευράς, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού ζητήματος και θα οδηγήσει σε μια κούρσα όπλων στο νησί, βλάπτοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε το υπουργείο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Η Άγκυρα ζήτησε από τις ΗΠΑ «να επανεξετάσουν την απόφαση αυτή και να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη πολιτική απέναντι στις δύο πλευρές στο νησί».

«Η διεθνής κοινότητα, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα πρέπει να επαναβεβαιώσει την κυρίαρχη ισότητα και το ίδιο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού, τα οποία επιβεβαιώθηκαν με τις συμφωνίες του 1959-60, και να ενεργήσει ανάλογα», υπογράμμισε επίσης το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, βάσει των νομικών και ιστορικών ευθυνών της, θα εξακολουθήσει να λαμβάνει τα απαραίτητα βήματα για την ύπαρξη, την ασφάλεια και τη γαλήνη των Τουρκοκυπρίων με κάθε μέσο», κατέληξε η ανακοίνωση.

{https://twitter.com/anadoluagency/status/1571023111356809216?s=20&t=AfUv2ZLdPwdb2a2FfhtD2xJXYotk7WQBGqcb0WUzzlI}

 

#ΕΛΛΑΔΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΚΥΠΡΟΣ #ΑΡΣΗ #ΕΜΠΑΡΓΚΟ #ΟΠΛΑ #ΗΠΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/CWt46of
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->