Λαμία Νέα Προοπτική: Tα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος

Ένα μεγάλο  πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας όπως και οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας, είναι η εκτόξευση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου, των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης.

Ίσως  τα πιο κομβικά έσοδα για τη λειτουργία των Δήμων, είναι τα Δημοτικά Τέλη, που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών ρεύματος και μέσα από αυτά καλύπτονται τα έξοδα ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας της κάθε πόλης. 


Οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι όσα εισπράττουν από τα δημοτικά τέλη, τόσα να ξοδεύουν αποκλειστικά -και μόνο -σε αυτούς τους δυο τομείς.


Ο προϋπολογισμός καταρτίζεται το φθινόπωρο για το επόμενο έτος, με βάση τα μέχρι εκείνη τη στιγμή έσοδα και έξοδα του τρέχοντος έτους. Άρα, τα έξοδα που έχουν προϋπολογιστεί σε ηλεκτροφωτισμό (ηλεκτρικό ρεύμα) και καθαριότητα είναι με βάση τις τιμές του περσινού φθινοπώρου. 


Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και στους κωδικούς καυσίμων για την κίνηση των οχημάτων, καθώς και για το πετρέλαιο θέρμανσης των δημοτικών κτηρίων (σχολεία, ΚΑΠΗ, αθλητικοί χώροι κ.α.). Αυτό συνεπάγεται  την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.


Ως απόρροια όλων των παραπάνω, έρχεται να προστεθεί ένα ειπλέον πρόβλημα, αυτό, της μειωμένης είσπραξη των Δημοτικών Τελών από τις εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος. Η πλειονότητα του κόσμου θα αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών τους, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ποσά που δε θα εισπραχτούν καθόλου  ή θα εισπραχτούν με μεγάλη καθυστέρηση από τους Δήμους, στερώντας τους πολύτιμη ρευστότητα.


Κανένας Δήμος δεν ήταν σε θέση να έχει προβλέψει φυσικά όλο αυτό το χάος που ακολούθησε μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, και έτσι αν  ένας Δήμος για παράδειγμα είχε προϋπολογίσει για τα έξοδα ηλεκτροφωτισμού της πόλης γύρω στο 1.000.000€ σε ένα χρόνο, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση  διεθνώς, θα χρειαστεί μια γενναία αύξηση για να μπορέσει να καλύψει το επιπλέον κόστος.


 Αυτή η διαπίστωση δεν είναι κινδυνολογία αλλά είναι μια δύσκολη πραγματικότητα την οποία βιώνουμε όλοι μας.


 Αυτό το επιπλέον ποσό, θα πρέπει την τρέχουσα χρονιά, αναγκαστικά να καλυφθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου μας, ούτως ώστε να μπορέσει να ισοσκελιστεί το ενεργειακό κόστος αυτής της περιόδου.


Στην κατάρτιση του επόμενου προϋπολογισμού τίθεται το ερώτημα αν θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι δημότες με αύξηση των δημοτικών τελών (άρα και με αύξηση του ήδη αυξημένου λογαριασμού στο ρεύμα) ή αν ο Δήμος έχει διαμορφώσει κάποιο σχέδιο για το πως θα μπορέσει να συγκρατήσει σε λογικά πλαίσια το ενεργειακό κόστος και αυτό να μην περάσει στους πολίτες.


Τα σχολεία έχουν ξεκινήσει την λειτουργία τους και δεν θα τιμά κανέναν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες  να μην καταφέρουμε να παρέχουμε στα παιδιά μας αξιοπρεπείς  συνθήκες κατά την διάρκεια των μαθημάτων.

 

Προτείνουμε

  • Να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να προχωρήσουν σε έργα ΑΠΕ ούτως ώστε  οι ενεργοβόρες εγκαταστάσεις όπως κολυμβητήρια, αντλιοστάσια, βιολογικοί καθαρισμοί αλλά και σχολεία με αυξημένο ωράριο, να μπορέσουν αυτονομηθούν ενεργειακά .

  • Οι Δήμοι να μειώσουν την κατανάλωση του ρεύματος, από τον κλιματισμό και τον διακοσμητικό φωτισμό σε δημόσια κτίρια και αξιοθέατα, ώστε να εξοικονομήσουν πόρους.

  • Να προχωρήσει γρήγορα το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης.

  • Να διεκδικήσουμε την δυνατότητα δημιουργίας ΕΚΟΙΝ ( ενεργειακών κοινοτήτων) όπου μία κοινότητα, ένας συνεταιρισμός ή ένας Δήμος, θα μπορούν να κατακτήσουν την ενεργειακή τους αυτονομία έχοντας την δυνατότητα να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (γεωθερμία, φωτοβολταϊκά κα) .

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2η

Το τελευταίο αρκετά μεγάλο διάστημα στο νερό που πίνουν οι πολίτες, παρατηρείται πως υπάρχουν αρκετά κατάλοιπα από χώμα. Αυτό προφανώς είναι συνέπεια της κακής συντήρησης του δικτύου και της μη σωστής λειτουργείας του φιλτραρίσματος, κάτι που έχει συνέπειες στην υγεία των πολιτών.

Καλώς η ΔΕΥΑΛ αυτοδιαφημίζεται και αυτό συγχαίρετε για τα «έργα»  που έχει κάνει - με τα λεφτά των πολιτών- , αλλά θα πρέπει τουλάχιστον το ακριβοπληρωμένο προϊόν  που παρέχει, να είναι άριστο και κατάλληλο για την υγεία. Την καλούμε λοιπόν, να δώσει άμεση λύση και να ενημερώσει τους πολίτες για το τι συμβαίνει.   

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη