
Η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας και αναβιώνει ο φόβος για επισιτιστική κρίση.
Για να δικαιολογήσει την αποχώρησή της από την συμφωνία για τα σιτηρά, η Ρωσία κατηγόρησε Ουκρανούς και Βρετανούς ότι επιτέθηκαν με drones στον στόλο της ανοιχτά της Κριμαίας, ενώ κατηγορεί επίσης το Λονδίνο για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream.
Με τη σειρά του το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι «επινόησε τρομοκρατικές επιθέσεις».
Ο χαρακτηρισμός «σιτοβολώνας» της Ευρώπης για την Ουκρανία δεν είναι καθόλου τυχαίος. Η σημασία της χώρας για την διατροφή του πλανήτη είναι κομβική.
To 2021 η Ουκρανία ήταν ο 6ος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και ο 3ος σε καλαμπόκι και κριθάρι.
Ολόκληρες χώρες εξαρτώνται από τις σοδειές στα Ουκρανικά λιβάδια. Τα στοιχεία του παγκόσμιου οργανισμού τροφίμων είναι χαρακτηριστικά όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα :
Ποσοστό Εξάρτησης από Ουκρανία:
Λίβανος 63%
Τζιμπουτί 56%
Πακιστάν 50%
Σομαλία 49%
Ερυθραία 48%
Μαυριτανία 48%
Λιβύη 43%
Παράταση της συμφωνίας ζητά ο ΟΗΕ
Την περασμένη Παρασκευή ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες είχε ζητήσει την παράταση της συμφωνίας που είχε διάρκεια 120 ημερών και έληγε στις 19 Νοεμβρίου. Η Ρωσία, όμως, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη συμφωνία για τα σιτηρά κατηγορώντας Κιέβο και Λονδίνο ότι επιτέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου με drones στο στόλο της ανοικτά της Κριμαίας, κοντά στη Σεβαστούπολη. Παράλληλα, κατηγορεί τη Βρετανία, κορυφαίο μέλος του ΝΑΤΟ, για σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream. Οποιαδήποτε εμπλοκή αρνείται το Λονδίνο ενώ, το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα, ότι μπορεί η Ρωσία να ευθύνεται για τις εκρήξεις προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα και να αποσυρθεί από τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών.
from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/14DrHMk
via IFTTT