-->

Σπύρος Ματσούκας: Aπό την Υπάτη o Εθνικός βάρδος του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων

Ο ποιητής Σπύρος Ματσούκας απαγγέλλει στους στρατιώτες. Ήταν ο Εθνικός βάρδος του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων.

Ο Σπύρος Ματσούκας γεννήθηκε στην Υπάτη το 1878 με οικογενειακή καταγωγή από τα Τρίκαλα απ'όπου η οικογένειά του είχε διαφύγει εξαιτίας της πατριωτικής της δράσης. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στη Λαμία, φοιτά στη Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την δικηγορία. Από τα φοιτητικά του χρόνια στρέφεται προς την ποίηση. 

Διαπνέεται από έντονα πατριωτικά συναισθήματα που τον οδηγούν να συμμετάσχει στον απελευθερωτικό αγώνα της Κρήτης (1896) όπου εκτός από τη συμμετοχή του ως στρατιώτης, χρησιμοποιεί την πατριωτική ποίησή του για να εμπνέει τους συναγωνιστές του. 

Το 1897 συμμετέχει στον χαμένο ελληνοτουρκικό πόλεμο. Με το πέρας του, επιστρέφει στην Υπάτη, εγκαταλείπει τη δικηγορία και αρχίζει έρανο για την κατασκευή ανδριάντα του ήρωα Αθανάσιου Διάκου στη Λαμία, πωλώντας τις ποιητικές του συλλογές. Μόλις ολοκληρώνει αυτό το σχέδιό του (1903), ξεκινάει έρανο υπέρ του στόλου κάνοντας ομιλίες στην Ελλάδα αλλά και σε μέρη όπου υπήρχαν ελληνικές παροικίες. Με τα χρήματα που συγκεντρώνει αγοράζεται το αντιτορπιλικό "Νέα Γενεά" και άλλα απαραίτητα οπλικά συστήματα ενόψει των επερχόμενων πολέμων. 

Το 1910 εκλέγεται απουσία του βουλευτής Φθιωτιδοφωκίδας και όταν επιστρέφει αναλαμβάνει τη θέση του ενδεδυμένος με φουστανέλα. Συμμετέχει στους Βαλκανικούς πολέμους και φτάνει από τους πρώτους ως την απελευθερωμένη Θεσσαλονίκη. 

Με το πέρας των Βαλκανικών πολέμων συνεχίζει την πατριωτική και κοινωνική προσφορά του ιδρύοντας τον "Λευκό Σταυρό", οργάνωση μέσω της οποίας αποκαθιστά ορφανά του πολέμου. 

Έχει λάβει πολυάριθμους τίτλους για το πατριωτικό και ποιητικό του έργο. Ο Παύλος Νιρβάνας χαρακτηριστικά αναφέρει ότι "ο Σπύρος Ματσούκας τα καλύτερα ποιήματά του δεν τα γράφει αλλά τα ποιεί". 

Απεβίωσε το 1928 και στην κηδεία του εκφώνησε επικήδειο λόγο ο Κωστής Παλαμάς αναφερόμενος κυρίως στον "Πατριώτη" Σπύρο Ματσούκα ενώ παρέστησαν ο πρωθυπουργός Ε. Βενιζέλος, ο πρόεδρος της βουλής και πλήθος κόσμου.. 

Το ποιητικό του έργο περιστρέφεται κυρίως γύρω από πατριωτικά θέματα και γι αυτό έχει μεταξύ άλλων λάβει το προσωνύμιο "ο τροβαδούρος του εθνικού στόλου".

πηγές: photodentro.edu.gr, από το αρχείο του kaliterilamia.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->