Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση Ερντογάν: Άφησε εκτός ηχηρά ονόματα, τι σηματοδοτούν οι αλλαγές για τα ελληνοτουρκικά

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση Ερντογάν: Άφησε εκτός ηχηρά ονόματα, τι σηματοδοτούν οι αλλαγές για τα ελληνοτουρκικά

Ο 13ος πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Κυριακή το βράδυ το νέο υπουργικό συμβούλιο από το οποίο άφησε εκτός τους Ακάρ, Τσαβούσογλου και Σοϊλού, τους μέχρι πρότινος κάτοχους νευραλγικών υπουργείων, όπως της Άμυνας, Εξωτερικών αλλά και Εσωτερικών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε χθες το νέο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας. Υπουργός Εξωτερικών ο Χακάν Φιντάν και υπουργός Άμυνας ο Γιασάρ Γκιουλέρ, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές φήμες.

Αναλυτικότερα:

Την κρίσιμη θέση του υπουργού Οικονομικών αναλαμβάνει ο Μεχμέτ Σιμσέκ, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια των τελευταίων ημερών, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρώην επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν, και το υπουργείο Άμυνας ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ.

"Ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση θα ωφελήσει την Τουρκία. Η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή και γίνεται ισχυρότερη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολίτες της Τουρκίας, αλλά και του εξωτερικού που ψήφισαν και με ψήφισαν και μου έδωσαν την ευλογία τους για την προεδρία", ήταν τα πρώτα λόγια του Ερντογάν, πριν ανακοινώσει τους υπουργούς.

"Είναι μεγάλη η ευθύνη που μας έδωσε ο λαός, αλλά και η τιμή που μας έκανε. Θα δουλέψουμε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και προκλήσεις για το καλό της Τουρκίας", πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, κατά την παρουσίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Ερντογάν είπε:

"Ολοκληρώσαμε μια εκλογική διαδικασία που ενισχύει τη δύναμη της δημοκρατίας μας. Προσεύχομαι στον Θεό οι εκλογές, που γνώρισαν πολλές πρωτιές στην ιστορία της χώρας μας, να είναι ωφέλιμες για την Τουρκία και το τουρκικό έθνος. Η Τουρκία δεν διεξήγαγε απλώς εκλογές στις 14 και στις 28 Μαΐου, αλλά αποφάσισε επίσης πώς θα ήταν ο επόμενος αιώνας.

{https://twitter.com/RTErdogan/status/1665071902937739272?s=20}

Ορκωμοσία με αναφορές για συμφιλίωση στο εσωτερικό και Γαλάζια Πατρίδα στο εξωτερικό

Το Σάββατο (3/6) ο Ερντογάν, ορκίστηκε για μια νέα πενταετή προεδρική θητεία, παρατείνοντας τη διακυβέρνησή του σε μια τρίτη δεκαετία. Ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να επικεντρωθούν στο μέλλον, αναλαμβάνοντας σήμερα τα καθήκοντά του για μια νέα πενταετή θητεία στο αξίωμα.

Στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του, στο προεδρικό μέγαρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υιοθέτησε έναν συμφιλιωτικό τόνο. «Θα αγκαλιάσουμε και τα 85 εκατομμύρια (των Τούρκων), ανεξάρτητα από τις πολιτικές απόψεις τους (…) Ας βάλουμε στην άκρη τη δυσφορία της προεκλογικής περιόδου. Ας αναζητήσουμε τρόπους συμφιλίωσης», είπε, ενώπιον πολλών αρχηγών ξένων κρατών, τους οποίους χαιρέτησε έναν προς έναν.

Πρόσθεσε δε ότι τα 85 εκατομμύρια των Τούρκων πρέπει να ενωθούν «σαν τα τούβλα στον τοίχο», γιατί η χώρα χρειάζεται ενότητα και αλληλεγγύη, περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Αναφέρθηκε όμως και στη «Γαλάζια Πατρίδα».

Συγκεκριμένα είπε, σύμφωνα με το sigmalive: «Στη νέα περίοδο, οι συνομιλητές μας θα βρουν μια πιο αποφασιστική, πιο γενναία και πιο δραστήρια Τουρκία, η οποία μάχεται πιο αποφασιστικά κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, προστατεύει πιο σθεναρά τα δικαιώματα της ίδιας και των αδελφών της στη Γαλάζια Πατρίδα, ανεβάζει τον πήχη της επιτυχίας από την οικονομία μέχρι το εμπόριο και είναι πιο αποφασιστική, πιο γενναία και πιο δραστήρια σε κάθε τομέα».

Το νέο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας

Αντιπρόεδρος: Τζεβντέτ Γιλμάζ, μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)
Υπουργός Δικαιοσύνης: Γιλμάζ Τουντς
Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Μαχινούρ Οζντεμίρ Γκιόκτας
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Βεντάτ Ισικχάν
Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής: Μεχμέτ Οζχασέκι
Υπουργός Εξωτερικών: Χακάν Φιντάν
Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων: Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ
Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού: Οσμάν Ασκινμπάκ
Υπουργός Οικονομικών: Μεχμέτ Σίμσεκ. Ο Σιμσέκ ήταν υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ 2009-2018.
Υπουργός Εσωτερικών: Αλί Γερλίκαγια
Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Μεχμέτ Νουρί Ερσόι
Υπουργός Παιδείας: Γιουσούφ Τεκίν
Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Γιασάρ Γκιουλέρ
Υπουργός Υγείας: Φαχρετίν Κοτζά
Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Μεχμέτ Φατίχ Κατσίρ
Υπουργός Γεωργίας και Δασών: Ιμπραχίμ Γιουμακλί
Υπουργός Εμπορίου: Ομέρ Μπολάτ

erdi ypoyrgiko

Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές στα ελληνοτουρκικά

Υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης του Ερντογάν, ο πρώην ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο πρώην υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ και ο πρώην ΥΠΕΣ, Σουλεϊμάν Σοϊλού, που είχαν συνδεθεί με τη σκληρή στάση όσον αφορά στις σχέσεις με την Ελλάδα και τις προκλητικές δηλώσεις περί γκρίζων ζωνών, έχασαν τα νευραλγικά χαρτοφυλάκιά τους και έμειναν εκτός υπουργικού σχήματος.

Η αντικατάσταση ειδικότερα του Τσαβούσογλου έχει ειδική σημασία εάν σκεφτεί κανείς ότι στις τελευταίες δηλώσεις του, λίγο πριν από τον β' γύρο των τουρκικών εκλογών είχε επανέλθει στην εμπρηστική ρητορική προς την Ελλάδα λέγοντας τα εξής: «Υπάρχει το θέμα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Θεωρείται πως είναι εύκολη η επίλυση του θέματος των νησιών και βραχονησίδων που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχίας τους. Εμείς λέμε πως μας ανήκουν, οι Έλληνες λένε πως τους ανήκουν».

Στο ίδιο προκλητικό μήκος κύματος και ο Χουλουσί Ακάρ που είχε μιλήσει για προβλήματα στο Αιγαίο ενώ είχε υποστηρίξει πως η Τουρκία θέλει δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου του Αιγαίου.

Τους τόνους είχε ανεβάσει τελευταία και ο Σοϊλού με τις εξής δηλώσεις: «Έχει αποκαλυφθεί στα μάτια της Ευρώπης και του κόσμου ότι ορισμένες από τις θέσεις που πρόβαλε η Ελλάδα δεν έχουν μεγάλo αντίκρισμα στην ουσία».

Εν τω μεταξύ ένα συγκεκριμένο μήνυμα στέλνει ο Ερντογάν με την επιλογή του νέου «τσάρου» της τουρκικής οικονομίας, ενώ αυτή βρίσκεται σε περιδήνηση και η φτωχοποίηση των Τούρκων είναι γεγονός. Ο νέος υπουργός που θα καθίσει στην «ηλεκτρική καρέκλα» καλείται να διαχειριστεί το υψηλό κύμα πληθωρισμού, τη μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος, όπως και τα επιτόκια.

Η επόμενη μέρα

Μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έχει διολισθήσει στις 20,96 λίρες ανά δολάριο και οι προβλέψεις για το μέλλον της είναι άκρως ζοφερές. Η Morgan Stanley έχει προβλέψει τον καταποντισμό της στις 28 λίρες ανά δολάριο.

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν ο «σουλτάνος» θα αφήσει στον Μεχμέτ Σιμσέκ το περιθώριο να αλλάξει τη ρότα στη δημοσιονομική πολιτική και να αφήσει ελεύθερη – στα χέρια της κεντρικής τράπεζας δηλαδή- τη νομισματική πολιτική.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ #ΟΝΟΜΑΤΑ #ΑΛΛΑΓΕΣ #ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/XvH6WLA
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη