-->

Εκλογές Τουρκία: Ορκίζονται αύριο οι βουλευτές - Ποιος θα αναλάβει την οικονομία της χώρας

Εκλογές Τουρκία: Ορκίζονται αύριο οι βουλευτές - Ποιος θα αναλάβει την οικονομία της χώρας

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK) ανακοίνωσε την Πέμπτη τα τελικά επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν κέρδισε τον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 52,18% από 27.834.589 ψηφοφόρους, ενώ ο κύριος αντίπαλός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, συγκέντρωσε 25.504.724 ψήφους, που αντιστοιχούν στο 47,82%, δήλωσε ο επικεφαλής του YSK (Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο) Αχμέτ Γενέρ.

Ορκίζονται οι βουλευτές 

Την Παρασκευή, σύμφωνα με την dailysabah, συνολικά 335 νεοεκλεγέντες βουλευτές θα συγκεντρωθούν στην Άγκυρα για να ορκιστούν σε μια ειδική συνεδρίαση που πιθανότατα θα διαρκέσει πάνω από εννέα ώρες και θα επιβλέπεται από τον προσωρινό πρόεδρο της Βουλής, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).

Την επόμενη ημέρα, ο Ερντογάν θα ορκιστεί ενώπιον όλων των ορκισμένων μελών του Κοινοβουλίου για να παραμείνει ο 12ος κυβερνών πρόεδρος της Τουρκίας και να γίνει ο 13ος στη σειρά των εκλεγμένων ηγετών.

Στις 14 Μαΐου, η Λαϊκή Συμμαχία του Ερντογάν, της οποίας ηγείται το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) σε συνεργασία με το MHP και δύο μικρότερα κόμματα, κέρδισε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, εξασφαλίζοντας συνολικά 323 έδρες, ενώ η εξακομματική Συμμαχία του Έθνους της αντιπολίτευσης 212 έδρες με 35% υποστήριξη.

Αύξηση της συμμετοχής

Από τα 61 εκατομμύρια ψηφοφόρους που έχουν δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία, 51.093.375 άτομα προσήλθαν στις κάλπες στις 28 Μαΐου, σημειώνοντας ποσοστό συμμετοχής 85,72%, ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το 88,92% του πρώτου γύρου στις 14 Μαΐου, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα.

Αυτό τοποθετεί την Τουρκική Δημοκρατία κοντά στην κορυφή της συμμετοχής των ψηφοφόρων μεταξύ των κρατών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με τα στοιχεία του ομίλου.

Οι εκθέσεις του ΟΟΣΑ και της Idea International καταγράφουν ποσοστό συμμετοχής 88,92% στον πρώτο γύρο και 85,72% στον δεύτερο γύρο της 28ης Μαΐου, τοποθετώντας την Τουρκική Δημοκρατία στην τέταρτη θέση του καταλόγου, μετά την Αυστραλία με 89,74%, το Λουξεμβούργο με 89,66% και το Βέλγιο με 88,38%.

Τι θα γίνει με το υπουργείο Οικονομικών 

O Tουρκός πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συμπεριλάβει τον πρώην υπουργό οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, στο νέο του υπουργικό συμβούλιο, είτε ως υπουργό Οικονομικών είτε ως αντιπρόεδρο αρμόδιο για την οικονομία, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Σιμσέκ έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τις χρηματοπιστωτικές αγορές όταν διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ 2009 και 2018.

Ο Ερντογάν θα ανακοινώσει τους νέους υπουργούς μέχρι το Σάββατο, δήλωσαν αξιωματούχοι. Το νέο υπουργικό συμβούλιο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει τον εκπρόσωπό του Ιμπραήμ Καλίν και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν.

#ΕΚΛΟΓΕΣ_ΤΟΥΡΚΙΑ #ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/iO8LgMd
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->