Το αρχείο του kaliterilamia.gr χρησιμοποιήθηκε σε πτυχιακή εργασία στο Τ.Ε.Ι Δυτικής Μακεδονίας της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας


Τ.Ε.Ι ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η οπτική απεικόνιση στις ελληνικές εφημερίδες. Η περίπτωση του covid-19

Η παρούσα εργασία επιχειρεί να διερευνήσει την οπτική πλαισίωση της νέας πανδημίας του Covid-19 κατά το διάστημα 01/11/2020 – 07/02/2021 από κυριακάτικα έντυπα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πιο συγκεκριμένα, από τα πρωτοσέλιδά τους. 

Η μεθοδολογική προσέγγιση που εφαρμόστηκε είναι συνδυασμός ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης και χρησιμοποιήθηκε η θεωρία της οπτικής πλαισίωσης για την εξαγωγή των συμπερασμάτων. Ως δείγμα προς διερεύνηση επελέγησαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων «Πρώτο Θέμα», «Το Βήμα της Κυριακής» και ο «Τύπος της Κυριακής» με βασικό κριτήριο την κυκλοφορία τους, αφού πρόκειται για τις τρεις Κυριακάτικες εφημερίδες με τις περισσότερες πωλήσεις. 

Προτού αναφερθεί η έρευνα και τα αποτελέσματα της, στα πρώτα τρία κεφάλαια αναλύεται η οπτική απεικόνιση στον έντυπο τύπο και η εξέλιξη της πανδημίας. 

Στη συνέχεια, γίνεται μια βιβλιογραφική ανασκόπηση ώστε να κατανοηθούν οι λόγοι που οδήγησαν στην παρούσα εργασία. 

Στα τελευταία κεφάλαια, περιγράφεται αναλυτικά η έρευνα και η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και τα αποτελέσματά της. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα κύρια οπτικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την πλαισίωση και απεικόνιση του covid – 19 ήταν τέσσερα: το πλαίσιο – ιατρική στολή (μάσκες, γάντια και λευκές στολές), το πλαίσιο – κυβερνητικοί εκπρόσωποι, το πλαίσιο – εμβόλια και το πλαίσιο – εκκλησία. 

Με βάση τα αποτελέσματα και τη φύση της έρευνας, συμπεραίνεται ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν και άλλες αντίστοιχες έρευνες ώστε να κατανοηθεί το πώς επιλέγεται να πλαισιωθεί οπτικά μια πανδημία και ποιος είναι τελικά ο σκοπός των ΜΜΕ με την επιλογή των εικόνων που χρησιμοποιούν σε αντίστοιχες καταστάσεις.


Τ.Ε.Ι ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η οπτική απεικόνιση στις ελληνικές εφημερίδες. Η περίπτωση του covid-19

ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΚΟΥΝΟΒΕΛΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ 

ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ: Κα ΓΙΟΛΤΖΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη