Λαμία SOS

Πρώτα να συστηθούμε. Είμαστε πολίτες της Λαμίας χωρίς προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες για αξιώματα. Δεν αποτελούμε πολιτική παράταξη, δεν επιδιώκουμε υποψηφιότητα σε εκλογές και δεν υποκινούμαστε από κομματικούς μηχανισμούς ή υποψηφίους. Έχομε όμως αγανακτήσει με τον μαρασμό της πόλης και την φυγή των παιδιών μας, καθώς επίσης και άλλων κατοίκων από τη Λαμία, οπότε σκεφθήκαμε ότι δεν πρέπει πλέον να σιωπούμε, αλλά ότι πρέπει να ενεργοποιηθούμε. Θέλουμε απλά μόνο να σταματήσουμε τον κατήφορο της πόλης μας και να φέρουμε τα παιδιά μας πίσω στην πόλη μας. Συνοπτικά, λοιπόν, ζητούμε να σταματήσουν τόσο η παραπέρα υποβάθμιση της πόλης, όσο και η σταδιακή καταστροφή της γεωργικής γής της εύφορης πεδιάδας της Λαμίας (κοιλάδα Σπερχειού). 

Γιαυτό αναλάβαμε αυτή τη δράση, δηλαδή την πληροφόρηση των αρχών και των συμπολιτών με την παρουσίαση των προβλημάτων, των αιτίων, των ερωτημάτων, αλλά και με προτάσεις για τις διαφαινόμενες λογικές λύσεις, όπως συνταγματικά δικαιούμαστε και υποχρεούμαστε να εκφράζομε σαν πολίτες. Ονομάσαμε την πρωτοβουλία μας ΛΑΜΙΑ-SOS για να περάσομε το μήνυμα της σοβαρότητας του κινδύνου που διατρέχει η πόλη μας. Όλες σχεδόν οι λασπο-κωμοπόλεις –χωρίς διάθεση υποτίμησης- των γειτονικών νομών έγιναν ωραιότατες και οικονομικά δυνατές πόλεις, η δε Λαμία από σπουδαία πρωτεύουσα της Ρούμελης προχωράει ολοταχώς προς τη συρρίκνωση και την ερημοποίηση. Πριν από κάποιες δεκαετίες ένα μεγάλο λειτουργικό δυναμικό της πόλης αποσπάσθηκε και αποδόθηκε στη Λάρισα. Τώρα αχνοφαίνεται ότι η πόλη της Χαλκίδας καλοβλέπει την ιδέα μεταφοράς της έδρας της περιφέρειας και περιμένει στη γωνία. Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται. 

Η Λαμία συρρικνώνεται από πολλές πλευρές. Πρώτα απ’όλα συρρικνώνεται το εύρος σκέψης σημαντικής μερίδας των κατοίκων της. Δεν είναι εύκολο σε μερικούς ανθρώπους να σκέφτονται καλά, επειδή η αυτόνομη σκέψη γεννιέται όταν το μυαλό είναι αδέσμευτο. Σκέπτεται καλά και κρίνει ορθά μόνο αυτός που είναι ελεύθερος να κουμαντάρει τη σκέψη του. Σημαντική μερίδα των συμπολιτών μας, δυστυχώς, συνεχίζει να αφήνει αυτό το υπέροχο δικαίωμα στα παραταξιακά ή τρίτα άγνωστα συμφέροντα. Η ελεύθερη σκέψη συνυπάρχει με την αίσθηση ευθύνης, αλλά δυστυχώς πολλοί φοβούνται την ευθύνη. 

Με αυτόν το τρόπο, η διοίκηση της πόλης μας, εξακολουθεί να αποτελεί για πολλές δεκαετίες τρόπαιο και εργαλείο κομματικών επιδιώξεων πολλών κομμάτων, αλλά και αντικείμενο εκμετάλλευσης ολίγων ιδιωτικών συμφερόντων. Η πόλη μας είναι ο ζωτικός μας χώρος, τα σπίτια μας, οι δουλειές μας, τα τοπικά μας συμφέροντα. Η τοπική κοινωνία πρέπει να έχει την αυτοπεποίθηση ότι έχει και το δικαίωμα, και την ευθύνη, αλλά και την αξιοπρέπεια να σκέπτεται, να κρίνει, και να αποφασίζει για την αυτοδιοίκησή της. Το σύνταγμα και οι νόμοι την ονομάζουν αυτοδιοίκηση, αλλά καταντήσαμε να την έχομε παραδώσει στο έλεος των συμφερόντων τρίτων. Τα διάφορα συμφέροντα ελέγχουν και χειραγωγούν πάντα αυτούς που ορίζουν στα αξιώματα των αυτοδιοικητικών αρχών, είτε είναι δήμος είτε περιφέρεια, επειδή αυτός που σε διορίζει, σε ορίζει και σε ελέγχει. Η Λαμία μετά από τον αδέσμευτο δήμαρχο Γιάννη Παπασιόπουλο, ο οποίος παρέλαβε μία κατεστραμμένη μεταπολεμική πόλη και την ανέστησε από τις στάχτες της, δεν είχε την τύχη να διοικηθεί από δημοτική αρχή απολύτως αδέσμευτη, εκφράζοντας την ταπεινή πολιτική μας άποψη σαν πολίτες, πάντα με επιφύλαξη και χωρίς ουδόλως να επιδιώκομε να θίξουμε υπολήψεις τρίτων.

Με τις συνθήκες αυτές η πόλη λειτουργούσε συνήθως κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο της εκάστοτε κυβερνούσας κομματικής κεντρικής διοίκησης, οπότε χωρίς καμία σοβαρή αντίσταση των τοπικών αρχόντων, η Λαμία έχασε την παιδαγωγική Ακαδημία, στρατιωτικές διοικήσεις, πολιτικές αρχές και άλλες υπηρεσίες, ενώ παράλληλα έκλεισαν μεγάλες βιομηχανίες, βιοτεχνίες, παλιά σπουδαία καταστήματα κλπ. Οι άτολμες ή ελεγχόμενες αυτοδιοικήσεις δεν όρθωσαν ανάστημα στην κεντρική κρατική διοίκηση, πιθανώς για να μην ενοχλήσουν αυτούς που τους έχρισαν υποψηφίους και τους ανέδειξαν στα πόστα τους, επειδή όποιος ορίζει ή διορίζει, μπορεί και να ελέγχει, αλλά και να επιβάλει τις πολιτικές του. 

Κάποιες δημοτικές διοικήσεις έκαμαν και ένα ακόμη μεγαλύτερο και ανεπανόρθωτο κακό. Εστέρησαν από εκατοντάδες οικογένειες την εύφορη γεωργική γή ενός μεγάλου μέρους της πεδιάδας της Λαμίας και την οικοπεδοποίησαν. Χιλιάδες στρέμματα εύφορης αγροτικής γής, νότια από τις σιδηροδρομικές γραμμές του προαστιακού Λιανοκλαδίου-Στυλίδας, οικοπεδοποιήθηκαν είτε από απληστία, είτε από άγνοια περί της αειφόρου ανάπτυξης, αλλά πιθανόν και από αδιαφορία για την μακροπρόθεσμη επιβίωση των πολλών αγροτικών οικογενειών, οι οποίες ζούσαν από την ευφορότατη αυτή γή. Έβαλαν ταφόπλακα –σε βάρος και των μελλοντικών γενεών- σε ένα κολοσσιαίο παραγωγικό τμήμα του κάμπου που παρήγαγε χιλιάδες τόνους εξαιρετικών γεωργικών προϊόντων για αιώνες. Οι αγρότες πήραν κάποια αντιπαροχή σε διαμερίσματα, αλλά μετά όμως αντί να καλλιεργούν τη γή τους σαν νοικοκυραίοι, εάν δεν είναι τώρα άνεργοι ίσως έγιναν διανομείς έτοιμου φαγητού ή κάτι άλλο, πάντοτε αξιοπρεπές μεν, αλλά όχι τόσο παραγωγικό, όσο η πρωτογενής γεωργική παραγωγή. Ο μεγαλύτερος πλούτος του νομού Φθιώτιδος ήταν πάντοτε ο κάμπος της Λαμίας, με μεγάλη συμμετοχή σε τοπικό οικονομικό επίπεδο, αλλά και στον εθνικό πλούτο. Αυτό που έγινε συνιστά μεγάλο λάθος αιώνιας διάρκειας. Η Λαμία δεν έχει απεριόριστη εύφορη γή, αλλά αυτή η γή του κάμπου της ήταν αναγκαία για την μακροπρόθεσμη και αξιοπρεπή διαβίωση πολλών εκατοντάδων αγροτικών οικογενειών που την στερήθηκαν. Ο Όμηρος, αλλά και ο Σωκράτης είχαν αναφερθεί στην «ερίβωλον Φθίαν». Για χιλιάδες χρόνια οι κάτοικοι της Λαμίας κατοικούσαν ανάμεσα στις λοφώδεις και ημιορεινές υγιεινές περιοχές της πόλης, αρχίζοντας βόρεια από τις γραμμές του τραίνου και συνεχίζοντας προς τα βόρεια πρός το παλιό Σανατόριο και σημερινό Νοσοκομείο Λαμίας και τις καλύβες της Αφράτης. Οι παλαιότεροι κάτοικοι ήταν πιό σοφοί και με αυξημένη υπευθυνότητα στην διατήρηση της αειφόρου εκμετάλλευσης της εύφορης γεωργικής γής, σε σχέση με εμάς, τους σημερινούς απογόνους τους. 

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να επισημάνομε στον συμπαθή αξιότιμο υπουργό και βουλευτή του νομού μας –στον οποίο επίσης κοινοποιείται η παρούσα ανοικτή επιστολή- ότι ακόμα και στο σημείο όπου συμπτωματικά ευρίσκεται το πολιτικό του γραφείο στην περιοχή της Νέας Άμπλιανης, πρίν όχι πολλά χρόνια, και πρίν από την άστοχη νότια επέκταση του σχεδίου πόλεως Λαμίας, η συγκεκριμένη γη της περιοχής παρήγαγε ετησίως περίπου μισό τόνο (500 κιλά) εξαιρετικό βαμβάκι ανά στρέμμα. Τώρα την παραγωγή αυτή, καθώς και τις παραγωγές των χιλιάδων στρεμμάτων του υπόλοιπου ευφορότατου κάμπου που οικοπεδοποιήθηκαν, τις εχάσαμε τόσο σαν Λαμία όσο και σαν Ελλάδα, ανεπιστρεπτί στον αιώνα των αιώνων. Είναι σαν να κατεδαφίσαμε μία γιγαντιαία αειφόρο φυσική γεωργική βιομηχανία. 

Έτσι λοιπόν, αντί για διαρκή παραγωγή αγροτικών προϊόντων και αειφόρο ανάπτυξη, κάποιες προηγούμενες δημοτικές αρχές επιλέξανε το προσωρινό κατασκευαστικό οικονομικό κέρδος, αποκλείοντας μεγάλο μέρος της εύφορης πεδιάδας της Λαμίας από γεωργική χρήση και από όλες τις επόμενες γενιές. Έτσι η γεωργική παραγωγή και τα γεωργικά εισοδήματα των πολιτών μειώθηκαν σημαντικά, ο μαρασμός της πόλης συνεχίζεται, οι δουλειές λιγοστεύουν, ειδικά οι νέοι φεύγουν και ο γενικός πληθυσμός μειώνεται, οι επιχειρήσεις αργοπεθαίνουν, πολλά καταστήματα έχουν κατεβάσει ρολά, και το σπουδαιότερο είναι ότι ακόμη δεν έχομε ανακτήσει το δικαίωμά μας να σκεφτόμαστε και να αποφασίζομε εμείς για εμάς. Τα κόμματα να τα αφήσομε να κάνουν τη δουλειά τους στο χώρο της κεντρικής διοίκησης, και όλοι εμείς –δηλαδή, με ικανούς και εργατικούς εκπροσώπους μας στην αυτοδιοίκηση- να πάρομε σταθερά και αποφασιστικά το τιμόνι της πόλης στα χέρια μας. Ας αναλογιστούμε ότι όλοι όσοι είχαμε ή έχομε μία επιχείρηση επιλέγαμε υπαλλήλους και συνεργάτες ικανούς για το πόστο τους, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους προτιμήσεις. Ας κάνομε το ίδιο και με την αυτοδιοίκηση. 

Δεν είναι αποδεκτό η πόλη της Λαμίας, με μία από τις πρώτες και καλύτερες γεωγραφικές θέσεις σε ολόκληρη τη χώρα, να σβήνει, ενώ άλλες πολύ μικρότερες να ανθίζουν, όχι τυχαία, αλλά επειδή είχαν αποφασιστικούς και εργατικούς ηγέτες με όραμα, ενεργητικότητα και μετρήσιμη αποτελεσματικότητα. 

Η Λαμία διαθέτει αναξιοποίητα πλεονεκτήματα με καταπληκτικό δυναμικό, και θα αναφέρομε ενδεικτικά μόνο μερικά, τα οποία καλείται αποκλειστικά και μόνον ο Δήμος Λαμίας να υλοποιήσει: 

1. Κόμβος των κυρίων οδικών αξόνων της χώρας, λιμάνι Στυλίδας, σιδηροδρομικός άξονας, που όλα μαζί εξασφαλίζουν βασικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της βιομηχανικής περιοχής με νέο πόλο δυνατής πρόσθετης ανάπτυξης τον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών, αποθήκευσης και διανομής (Logistics). Η Λαμία έχει πλέον και με τον καινούργιο αυτοκινητόδρομο Ε65 ακτινωτή πρόσβαση προς όλες τις κατευθύνσεις της χώρας. Οι επενδύσεις δεν πρόκειται να έλθουν από μόνες τους, αλλά χρειάζεται προβολή των δυνατοτήτων και συνεχής έρευνα με επιμονή, τεχνογνωσία και μέθοδο για την προσέλκυσή τους, με συνεπή συντονιστή και επισπεύδοντα τον Δήμο Λαμίας. 

2. Απόλυτη προστασία της γεωργικής γής και στήριξη της υπόλοιπης γεωργικής παραγωγής της πεδιάδας του Σπερχειού, χωρίς άλλη απομείωσή της, επίσης με παράλληλη διοχέτευση μέρους του πολύτιμου θερμικού δυναμικού των θερμών πηγών για την στήριξη νέων παραγωγών σε εγκαταστάσεις οργανωμένων και ορθά μελετημένων θερμοκηπίων. Αυτό πρέπει να γίνει σε ευρύ επίπεδο εκμετάλλευσης, ώστε να δημιουργηθεί μία νέα «Ιεράπετρα», κατά μήκος όλης της γραμμής του θερμικού πεδίου από τα όρια Καμένων Βούρλων μέχρι την Παλαιοβράχα στη δυτική Φθιώτιδα. Η ενέργεια είναι χρήμα, αιτία πολέμων, αλλά και κινητήρια δύναμη που πρέπει να την εκμεταλλευθούμε άμεσα. Η κεντρική Ευρώπη είναι πιό κοντά, αλλά και συγκοινωνιακά πιό εύκολη για την Λαμία για τη γρήγορη διάθεση κάθε παραγωγής, από ότι είναι τα θερμοκήπια της Κρήτης και της νότιας Πελοποννήσου. Ακόμα και η Θράκη έχει σημαντικές αγροτικές θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις γεωθερμίας (με γεωτρήσεις σε υπόγεια θερμικά πεδία) με επιτυχημένο εξαγωγικό προσανατολισμό ακόμη και προς την υπερ-γεωργική Ολλανδία. Οι επενδύσεις αυτές δεν πρόκειται να γίνουν από μόνες τους, αλλά χρειάζεται συμμετοχή ειδικών επιστημονικών συμβούλων και εξειδικευμένων γεωπόνων για την εκτίμηση δυνατοτήτων, υπέρβαση δυσκολιών, με επιμονή και μέθοδο, με συνεπή συντονιστή και επισπεύδοντα και εδώ πάλι τον Δήμο Λαμίας. Η Ευρωπαϊκή ένωση στηρίζει απλόχερα οικονομικά αυτές τις δράσεις, αλλά στηρίζει επίσης και όλες τις αμέσως επόμενες που θα αναφέρομε. 

3. Διαφανής επιλογή μεγάλου έμπειρου σε αντίστοιχη τεχνογνωσία φορέα παγκόσμιας εμβέλειας για την προσεκτική, σοβαρή και επιμελημένη ανάδειξη του ιστορικού ονόματος και χώρου των στενών των Θερμοπυλών, αλλά και των πολύ γειτονικών υπολειμμάτων της Τραχίνας και του Ιερού της Πυλαίας Δήμητρας, τα οποία αποτελούσαν τους κεντρικούς χώρους της πρώιμης Δελφικής Αμφικτυονίας. Όλος ο πλανήτης γνωρίζει ειδικά για τους 300 Σπαρτιάτες ήρωες και τις Θερμοπύλες. Το Hollywood με την ομώνυμη κινηματογραφική επιτυχία διέδωσε αυτή τη γνώση σε παγκόσμιο επίπεδο ακόμη και στους ανιστόρητους. Ακόμη και τα παιδικά ξενόγλωσσα βιβλία (comics) εντυπώνουν το έπος αυτό στις μνήμες των μικρών αναγνωστών στις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη. Ένα μεγάλο θεματικό πάρκο με σεβασμό στο ιστορικό περιβάλλον, με την ευρύτητα της γνώσης κάποιου αναγνωρισμένου φορέα υλοποίησης παρόμοιων έργων σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορεί να υλοποιηθεί αποκλειστικά με τρίτα κεφάλαια (Ευρωπαϊκή ένωση και εξειδικευμένοι επενδυτές), παραμερίζοντας συγχρόνως τους ψευτοδισταγμούς άγνοιας και τη στενοκεφαλιά των όποιων αναχρονιστικών ή μικροπρεπών παραγόντων της τοπικής ή της κρατικής γραφειοκρατίας. Όλοι μας έχομε ζήσει τις συνήθεις εμπειρίες με την μικρότητα και στενοκεφαλιά μερικών κρατικών φορέων ή μερικών υπαλλήλων, από τους οποίους εισπράττεις πρώτα ένα «όχι, αυτό δεν γίνεται» ή στο καλύτερο σενάριο «θα δούμε τι θα πει το υπουργείο», ώστε να αποφύγουν να ασχοληθούν με το κάθε τι που θα διατάρασσε τον νιρβάνα τους. Επ’αυτού είχε εκφραστεί αναλόγως και ένας σοφός πρώην πρόεδρος της δημοκρατίας μας. Για να αποτρέψομε κάθε ειλικρινή ή υποκριτικό δισταγμό περί του εφικτού ως προς την υλοποίηση αυτής της πρότασης αναφέρομε το ακόλουθο πραγματικό ιστορικό γεγονός. Ο Sir Arthur Evans, μετά την ανασκαφή του 1903, όταν αναστήλωσε κατά το δοκούν τα υπολείμματα των Μινωικών ανακτόρων της Κνωσού στην Κρήτη, διέθετε σαφώς πολύ λιγότερη τεχνογνωσία, αλλά αυτό όμως δεν αποτέλεσε εμπόδιο για να συρρέουν εκατομμύρια τουρίστες ετησίως και να παίρνουν μια πολύ καλή ιδέα για τον συγκεκριμένο ιστορικό χώρο. Οι συνήθως διστακτικοί ή σκεπτικιστές –λόγω καθιερωμένου στύλ- αρχαιολόγοι μας δεν γκρινιάζουν για την Κνωσσό, επειδή το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικά ωφέλιμο τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτιστικό αποτύπωμα, έχοντας κάνει την Κρήτη παγκόσμιο τουριστικό προορισμό ανάμεσα στις πρώτες θέσεις. Σταθήκατε ποτέ στην ουρά παρέα με πολλούς τουρίστες από ολόκληρο τον πλανήτη για να μπορέσετε να αγοράσετε εισιτήριο εισόδου για να δείτε τον χώρο των ανακτόρων της Κνωσού; Πραγματκά αυτό ονομάζεται εθνική τουριστική και πολιτιστική επιτυχία και προβολή, το οποίο σε γεμίζει αισιοδοξία. 

4. Η παραπάνω αξιοποίηση του ιστορικού θεματικού πάρκου μπορεί και πρέπει να συνοδευθεί με την αξιοποίηση της γραμμής όλων των ιαματικών πηγών από τα Καμένα Βούρλα μέχρι την Υπάτη και το Πλατύστομο, με συνδυασμούς ξενοδοχείων, εστιατορίων, καταστημάτων αναψυχής και σχετικού τουριστικού εμπορίου (προς Θεού όχι υπό δημόσια διαχείριση, επειδή σίγουρα θα αποτύχουν, αλλά με επενδυτές και τρίτα κεφάλαια), τόσο για τους λουόμενους, όσο και για τους λοιπούς τουρίστες του θεματικού πάρκου των 300, αλλά επίσης και για την προγραμματισμένη στέγαση και περιποίηση των διερχομένων πρός Δελφούς και Μετέωρα. Στήν κεντρική Ευρώπη έχουν δημιουργηθεί πολλές θαυμάσιες επιτυχημένες λουτροπόλεις γύρω από όχι σπουδαιότερες ιαματικές πηγές, σε ζώνες με χειρότερο κλίμα, στο μέσο του πουθενά, μακριά από θάλασσα, χωρίς καθόλου ιστορικούς χώρους παγκόσμιας εμβέλειας. 

Η Λαμία ευρίσκεται ακριβώς επάνω στη διαδρομή για τα Μετέωρα, όπως και εμμέσως προς Δελφούς, αλλά και προς δύο σημαντικά χιονοδρομικά κέντρα, χωρίς να παραβλέπομε και τις γειτονικές ανεπτυγμένες ή μή ακόμη αναπτυγμένες παραλίες. Τα Μετέωρα και τους Δελφούς τα επισκέπτεται οδικώς μέσω Λαμίας η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών που επισκέπτονται την Αθήνα και τα μουσεία της, επειδή οι προορισμοί αποτελούν μέρος των περισσότερων τουριστικών πακέτων. Αυτές οι ευτυχείς συγκυρίες, σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία του τουρισμού –ξένου και ντόπιου-, ανοίγουν τεράστιες προοπτικές για την πόλη μας. Δεν πρέπει να επιτρέψομε σε διάφορα κατεστημένα, ή και σε όποια άλλα τοπικά ή ομιλικά συμφέροντα ενδεχομένως κρύβονται πίσω τους, να κρατήσουν περισσότερο την Λαμία στη μιζέρια, στη φτώχεια, στην ανεργία και στην ερήμωση. Αυτό το μεγάλο έργο δεν μπορεί να το υλοποιήσει ούτε οποιοσδήποτε Ελληνικός δημόσιος φορέας, αλλά ούτε και οι υπάρχοντες Ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι. Δεν έχουν κυρίως ούτε την τεχνογνωσία αλλά ούτε και την άριστη επαγγελματική αποδεδειγμένη συνέπεια ολοκλήρωσης έργων και δεσμεύσεων, όπως τα υποστήκαμε επί πολλές δεκαετίες (βλέπε οδικά και σιδηροδρομικά έργα). Οι μέσοι πολίτες δεν είμαστε οι χρήσιμοι και απαθείς ηλίθιοι. Η σιωπή των ήρεμων πολιτών δεν πρέπει να ερμηνεύεται από τους διαχειριστές των κοινών ούτε σαν απάθεια, ούτε σαν ανοχή, πολύ δε περισσότερο ούτε σαν έλλειψη γνώσης για τα όσα μπορούν να γίνουν, για τα όσα πρέπει να γίνουν, αλλά και ούτε για το γιατί δεν γίνονται, όσα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει. Λοιπόν, υπολογίστε ότι μόνον εξειδικευμένοι κολοσσοί τύπου Disneyland, αλλά και οι παρόμοιοι, είναι σε θέση να κάνουν τέτοια σοβαρά έργα. Κάθε άλλη σκέψη είναι είτε χάσιμο χρόνου, είτε βαθειά άγνοια, είτε προσπάθεια ακύρωσης του έργου. Ο Δήμος Λαμίας οφείλει να είναι ο επισπεύδων. 

5. Να ενταχθούν άμεσα πλήρως στο σχέδιο πόλεως Λαμίας οι λοφώδεις και ημιορεινές περιοχές μέσα στην βόρεια περίμετρο της πόλης, η οποία είναι ήδη από ετών προεγκεκριμένη για ένταξη, μέχρι την περιφερειακή οδό Λαμίας-Δομοκού. Οι περιοχές αυτές δεν έχουν την παραγωγικότητα και την γεωργική αξία του μεγάλου εύφορου κάμπου της νότιας Λαμίας. Ο στόχος είναι αφενός να αποθαρρυνθεί η εκτεταμένη αυθαίρετη δόμηση και αφετέρου να δημιουργηθούν νέα οικόπεδα και να πέσουν πολύ χαμηλά οι τιμές τους, ώστε νέες οικογένειες να αρχίζουν να κτίζουν νόμιμα σπίτια, στις πλέον υγιεινές περιοχές και συγχρόνως να σταματήσομε τη μείωση του πληθυσμού της πόλης με το να ενθαρρύνομε την επιστροφή και εγκατάσταση του νέου πληθυσμού. Οι Αμερικανοί και Έλληνες ειδικοί επιστήμονες εδιάλεξαν το έτος 1946 τη θέση του Σανατορίου Λαμίας, επειδή διέκριναν το άριστο μικρόκλιμα αυτής της βόρειας περιοχής της πόλης για την περίθαλψη των ασθενών με ασθένειες των πνευμόνων. Και στο έργο αυτό ο Δήμος Λαμίας οφείλει να είναι ο φορέας υλοποίησης και επισπεύδων χωρίς άλλη καθυστέρηση.

6. Είναι λογική και βασική προϋπόθεση ότι πρέπει να προσφέρομε πολύ φθηνά νέα οικόπεδα για να αναμένομε μετά την επιστροφή του νέου πληθυσμού. Τα παιδιά μας για να γυρίσουν πίσω και να επενδύσουν τις οικονομίες τους για να στεγάσουν τις νέες οικογένειές τους πρέπει να εύρουν έτοιμα διαθέσιμα φθηνά ελεύθερα νόμιμα οικόπεδα εντός σχεδίου, με έτοιμα δίκτυα κοινής ωφελείας (ρεύμα, φυσικό αέριο, ύδρευση, αποχέτευση). Δεν πρέπει να αναγκασθούν να κτίσουν νέα αυθαίρετα εκτός σχεδίου. Η Ευρωπαϊκή ένωση προσφέρει γενναία χρηματοδότηση για την επέκταση αυτή του σχεδίου πόλεως, σε συνδυασμό με το Ελληνικό πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος του Ταμείου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Ήδη πολλές άλλες μικρές και μεγάλες ελληνικές πόλεις έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό επεκτείνοντας τα σχέδια πόλης. Πάντως μέσα στις πόλεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και χρηματοδοτήθηκαν, όπως παρουσίασε πρόσφατα ο τύπος, δυστυχώς δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται η πόλη της Λαμίας. Με τον νόμο 1337/1983 η οποιαδήποτε επέκταση του σχεδίου επιβαρύνει με εισφορά σε γή και χρήμα αποκλειστικά και μόνο τους ιδιοκτήτες γής, αλλά όχι τον Δήμο. Η Ευρωπαϊκή ένωση χρηματοδοτεί, όπως προαναφέραμε, τις δαπάνες των Δήμων για την ένταξη στο σχέδιο πόλης. Η ΔΕΥΑΛ προεισπράττει με τον Νόμο 1069/80, για πολλές δεκαετίες, από όλους τους καταναλωτές της πόλης σε κάθε λογαριασμό όλες τις εκτιμώμενες δαπάνες για τις όποιες μελλοντικές επεκτάσεις των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ μετά το 1981, δηλαδή μετά την είσοδο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΔΕΥΑΛ έχει παράλληλα και τη δυνατότητα για τη χρηματοδότηση και επιδοτήσεις για όλα τα μελλοντικά της έργα, χωρίς συμψηφισμό για όσα χρεώνει αδιαλείπτως τους πολίτες με βάση τον προγενέστερο Νόμο 1069/80. Άρα διαθέσιμα λεφτά υπάρχουν, αλλά και πρέπει να υπάρχουν πολλά. Εκείνο που απαιτείται είναι η καλή θέληση και η όρεξη για δουλειά, ώστε να σταματήσει ο κατήφορος της πόλης μας. Και στο έργο αυτό ο Δήμος Λαμίας οφείλει να είναι ο συντονιστής και επισπεύδων χωρίς άλλη καθυστέρηση. 

7. Τα διαθέσιμα αναπτυξιακά γραφεία, αλλά και τα μελετητικά τεχνικά γραφεία της περιοχής διαθέτουν ενημερωμένους επιστήμονες, όπως και άριστους συνεργάτες άλλων φορέων εντός και εκτός Λαμίας και στο εξωτερικό. Αυτά τα γραφεία, σε σύμπραξη με εξειδικευμένους συνεργάτες ανάλογα με τους αντίστοιχους σχεδιασμούς, είναι σε θέση –και για λόγους εντοπιότητας και αμεσότητας- να προσφέρουν στο Δήμο υπηρεσίες συμβούλων και να υποδείξουν δράσεις και εργαλεία ανάπτυξης της πόλης, ώστε να επωφεληθεί στο μέγιστο δυνατό ποσοστό απορρόφησης ευρωπαικών κονδυλίων υπό μορφή επιδοτήσεων, ή και χαμηλότοκων χρηματοδοτήσεων για πάμπολλες πολυεπίπεδες δράσεις, επενδύσεις, αναπτυξιακά έργα, αυτόνομη δημοτική ηλεκτροπαραγωγή, αλλά πάντοτε στοχεύοντας και στη δημιουργία πολλών νέων σταθερών θέσεων εργασίας. Ένα ανανεωμένο με ευρύτερο αναπτυξιακό πνεύμα, παραγωγικότερο, πιό συμμετοχικό, πιό ενημερωμένο και περισσότερο τεχνολογικά εξειδικευμένο, αλλά και ουσιαστικά διαθέσιμο τεχνικό επιμελητήριο, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα επαγγελματικά επιμελητήρια, θα μπορούσαν να προσφέρουν υποστήριξη προς την κατεύθυνση αυτή, χωρίς όμως παραταξιακούς ανταγωνισμούς ή κοντόφθαλμη συντεχνιακή αντιπαράθεση. Ο Δήμος οφείλει να αναπτύξει άμεσα και δυναμικά ένα τεράστιο φάσμα δράσεων, ώστε να ανατρέψει την πτωτική πορεία της πόλης και να ανοίξει άμεσα το δρόμο της ανάκαμψης, γιατί είναι ήδη πολύ αργά. Οι δημοτικές αρχές επιδιώκουν οικειοθελώς να εκλέγονται για να προσφέρουν υπηρεσίες. Σε περίπτωση αδυναμίας των εκάστοτε δημοτικών αρχών να ανταποκριθούν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στα καθήκοντά τους είναι καλύτερα για όλους μας να αποσύρονται και να αναλαμβάνουν εκείνοι που θέλουν να δουλέψουν παραγωγικά και γρήγορα, επειδή πολύτιμος χρόνος έχει χαθεί ανεπιστρεπτί. Τα πράγματα είναι τόσο απλά και κατανοητά, ώστε δεν χωρούν δικαιολογίες και υπεκφυγές. 

8. Δεν πιστεύομε σε θαύματα, ώστε να ελπίζομε ότι, τόσο το σοβαρό ελάττωμα της τυφλής παραταξιακής στράτευσης, όσο και η πρακτική της εξυπηρέτησης στενών ιδιωτικών συμφερόντων, θα περιορισθούν εύκολα. Πιστεύομε όμως ότι η μεγάλη ανάγκη είναι μεγάλη πηγή δύναμης. Επομένως η ανάγκη για επιβίωση της πόλης πρέπει να δώσει τη δύναμη και την ωριμότητα σε όλους να κρατήσουν την κομματική τους προτίμηση μόνο σε επίπεδο κεντρικών εκλογικών διαδικασιών της χώρας. Η Λαμία είναι το σπίτι μας, χρειάζεται πολλά περισσότερα και πρέπει να μην έχει ποτέ πλέον άτονη γραφειοκρατική αυτοδιοίκηση. Χρειάζεται αγάπη, όραμα, δουλειά, συνεργασία, δημιουργικό πνεύμα, γιατί αλλοιώς όλοι μας ή θα πάμε στον πάτο ή θα δούμε καλύτερες μέρες. Ακόμη και εάν εμείς κάναμε πολλές ανοησίες στο παρελθόν και καλά να υποστούμε τις συνέπειες, όμως πρέπει να αναλογιστούμε ότι τα παιδιά μας δεν φταίξανε για να τους παραδώσομε μια υποβαθμισμένη πόλη αντί για μια πόλη με προοπτικές και τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μεγάλο μέρος των νέων παιδιών εγκατέλειψε τη Λαμία και αξίζει να προσπαθήσομε να αλλάξομε τις συνθήκες για να τα ξαναφέρομε πίσω στη Λαμία. Αλλά η Λαμία πρέπει να είναι πανέτοιμη να τους υποδεχθεί μέ ανάπτυξη, σχέδια και με όλες τις πολιτισμένες προϋποθέσεις, χωρίς να τρέχει να ψάχνεται για πρόχειρες εμβαλωματικές λύσεις της τελευταίας στιγμής. 

Συμπερασματικά, λοιπόν, όλοι μας πρέπει να σκεφθούμε καλά αυτή τη φορά, επειδή έχομε φθάσει στο χείλος του γκρεμού. Πρέπει να βάλομε κάτω όλα τα δεδομένα, να αγνοήσομε τις παραταξιακές ιδεοληψίες, τις μεροληψίες, να αγνοήσομε τα συμφέροντα των φίλων μας λίγων εργολάβων που έχουν απούλητα διαμερίσματα και δεν επιθυμούν την επέκταση της πόλης με φθηνά νέα οικόπεδα για νέα ζευγάρια, τα οποία δεν επιθυμούν να κλείσουν τα παιδιά τους σε ένα διαμέρισμα, αλλά προτιμούν ένα φθηνό οικόπεδο για να στεγάσουν τα παιδιά τους σε σπίτι με αυλή και λίγο λαχανόκηπο. Πρέπει να πιάσομε δουλειά να σταματήσομε τον κατήφορο της πόλης. Να κρίνομε αντικειμενικά όλους όσους ενδιαφέρονται για την αυτοδιοίκηση, να σκαλίσομε τα πεπραγμένα τους, να αξιολογήσομε τις προθέσεις τους, τις δεσμεύσεις και τα γραμμάτιά τους, τις αποδεδειγμένες ικανότητές τους, επειδή αυτοί ενδεχομένως θα μας οδηγήσουν είτε στην πρόοδο είτε στην οπισθοδρόμηση. Τα παραπάνω είναι δικαίωμά μας αλλά και υποχρέωσή μας. Μετά δεν θα πρέπει να παραπονούμαστε για τις οποιεσδήποτε συνέπειες των αποφάσεων μας. Ας αναλάβομε αυτή τη φορά να κάνομε εμείς έλεγχο στον εαυτό μας, στην πόλη μας, στα σπίτια μας και στη ζωή μας. Το καλό μας δεν το είδαμε μέχρι τώρα από τους όποιους άλλους. Πρέπει να αναπτύξομε την ικανότητα ορθής σκέψης και υπεύθυνων επιλογών και να προβάλομε ανοιχτά και με πολιτισμένο τρόπο τα αιτήματά μας και τα δικαιώματά μας.

Πρωτοβουλία ΛΑΜΙΑ-SOS

2 Σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

  1. Στέλνουμε φιλικούς χαιρετισμούς στη Λαμία από τις γειτονικές "λασποκωμοπόλεις" όπως τις χαρακτηρίζεται, με άκρως υποτιμητικό τρόπο, στην ποιο αφιλόξενη, αγχωτική και άχρωμη πόλη, με την κακή νοοτροπία αρκετών ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριοι που διαχειρίζεστε την ιστοσελίδα ΛΑΜΙΑ SOS, δεν ζείτε μόνο σε μια άσχημη και άναρχα κτισμένη πόλη, έχετε και άσχημη νοοτροπία και αυτό είναι πολύ χειρότερο. Την πόλη μπορείτε να την γκρεμίσετε και να την ξαναχτίσετε, την άσχημη νοοτροπία πως θα την αλλάξετε; Αποκαλείται τις πόλεις των γειτονικών νομών λασποκωμοπόλεις; Αυτό χαρακτηρίζεται επιεικώς απαράδεκτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Νεότερη Παλαιότερη