Ηφαίστειο Αίτνα: Σε κατάσταση προ-συναγερμού λόγω μεγάλης πιθανότητας επικείμενης έκρηξης

Ηφαίστειο Αίτνα: Σε κατάσταση προ-συναγερμού λόγω μεγάλης πιθανότητας επικείμενης έκρηξης

Τις τελευταίες ημέρες το ηφαίστειο Αίτνα εμφάνισε δραστηριότητα με διάφορα συντριβάνια λάβας αλλά και στάχτη, με αποτέλεσμα το κλείσιμο του αεροδρομίου της πλησιέστερης Κατάνης για μερικές μέρες.

Από σήμερα η κατάσταση περνά από επίπεδο "Προσοχής" σε "Προ-συναγερμού" εφόσον η Πολιτική Προστασία της Σικελίας, αναφερόμενη στο σενάριο έκρηξης του ηφαιστείου, κάνει λόγο για "μεγάλη πιθανότητα επικείμενου συμβάντος".

Όπως αναφέρει ο Ιταλικός Τύπος, επικαλούμενος το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, Ingv, τα δεδομένα από το παρατηρητήριο της Αίτνας δείχνουν πως τις τελευταίες ώρες η μέση ηφαιστειακή δόνηση χαρακτηρίζεται "από μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές του". Εξ αυτών, διάφορες υψηλές τιμές αφορούν ειδικότερα την κορυφή του ηφαιστείου και την περιοχή μεταξύ του νοτιοανατολικού κρατήρα και ανατολικά των κεντρικών κρατήρων, σε υψόμετρο μεταξύ 1.700 και 2.900 μέτρων.

Όπως σημειώνεται, η Περιφέρεια ζήτησε από τους δημάρχους των πιο εκτεθειμένων δήμων να απαγορεύσουν την πρόσβαση στις κορυφής της Αίτνας. Παράλληλα, το δελτίο συναγερμού για την πολιτική αεροπορία πέρασε από πράσινο σε κίτρινο, αν και το αεροδρόμιο της Κατάνης από χθες – και μέχρι στιγμής – λειτουργεί κανονικά.

Πηγή: ΕΡΤ

#ΙΤΑΛΙΑ #ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ #ΑΙΤΝΑ


from Ειδήσεις τώρα https://ift.tt/kB0L9Do
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη