Η λιτανεία του Επιταφίου στην Λαμία


Με την παρουσία χιλιάδων πιστών και σε κλίμα κατάνυξης εψάλησαν τα εγκώμια και λιτανεύθηκαν οι Επιτάφιοι στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών αρχικά μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο της Λαμίας, όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου και προέστη της περιφοράς του Επιταφίου στους χώρους του Νοσοκομείου και εντός των κλινικών δεόμενος υπέρ των ασθενών, των οικείων τους αλλά και του διακονούντος ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού.

Ο κ. Συμεών με χαρά ανακοίνωσε ότι έχουν σχεδόν περατωθεί οι εργασίες ανακατασκευής του Ιερού Ναού του Αγίου Νεκταρίου ούτως ώστε το επόμενο Πάσχα όλες οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα τελεστούν εκεί.

Η μυσταγωγία της Μεγάλης Παρασκευής κορυφώθηκε χθες το βράδυ με την Ιερά Ακολουθία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας και την περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους της Ενορίας του Μητροπολιτικού Ναού, στις μεγάλες πλατείες της πόλεως.

Τον Επιτάφιο λιτάνευσαν με κατάνυξη και σεμνότητα χιλιάδες πιστοί, σύσσωμη η πολιτική, στρατιωτική και θεσμική ηγεσία του τόπου και τον συνόδευσε η Φιλαρμονική του Δήμου Λαμιέων.
Τους Ιερούς Ύμνους απέδωσαν μικτοί χοροί υπό των κορυφαίων πρωτοψαλτών της πόλεως, του Άρχοντος Υμνωδού της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Δημητρίου Μαντέ και του Διευθυντή του Ωδείου «Γερμανός ο Μελωδός» κ. Ανδρέα Ιωακείμ και του Καθηγητή του Ωδείου κ. Σεραφείμ Κυρίτση με τη γυναικεία χορωδία «Η Αγία Ανθία», ενώ οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Ο Σεβασμιώτατος προ της εξόδου του Επιταφίου του Μητροπολιτικού Ναού αναφέρθηκε στην «μεγαλύτερη οικουμενική λιτανεία» που πραγματοποιείται απόψε στα πέρατα της οικουμένης και κάλεσε τους πιστούς «να προσφέρουν πάνω στον τάφο του Κυρίου ως μύρα τα δάκρυα τους».

Τέλος, ο κ. Συμεών, τόνισε ότι «ιδιαίτερα για την πόλη της Λαμίας είναι η μεγαλύτερη ευλογία της χρονιάς να λιτανεύονται ταυτόχρονα 25 Επιτάφιοι μέσα στην πόλη, να ευλογούν κάθε γειτονιά και κάθε σπίτι».

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη