Το Νο1 λαχανικό που μειώνει τη χοληστερίνη

pexels Vanessa Loring

Ένας απροσδόκητος σύμμαχτος για την καρδιαγγειακή Υγεία.

Η χοληστερίνη, μια λιπαρή ουσία που παράγεται φυσικά από το σώμα μας, είναι απαραίτητη για τη δημιουργία κυτταρικών μεμβρανών και ορμονών.

Ωστόσο, δεν είναι όλη η χοληστερόλη ίδια. Η «κακή» χοληστερόλη, γνωστή ως LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας), όταν αυξάνεται υπερβολικά, μπορεί να συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αντίθετα, η «καλή» χοληστερόλη HDL (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας) βοηθά στην απομάκρυνση της LDL από το αίμα.

Αν και η φαρμακευτική αγωγή παραμένει βασική θεραπευτική οδός για τη διαχείριση υψηλής χοληστερόλης, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο. Σε αυτό το πλαίσιο, μια απρόσμενη υπερτροφή έρχεται στο προσκήνιο: το ταπεινό κρεμμύδι.

Η Έρευνα Πίσω από τα Κρεμμύδια

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα κρεμμύδια, ιδιαίτερα τα κόκκινα, μπορεί να συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης.

Σε μία μελέτη, ερευνητές από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ χορήγησαν σε χάμστερ εκχύλισμα βολβού κόκκινου κρεμμυδιού για οκτώ εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: οι ομάδες που έλαβαν σκόνη κρεμμυδιού παρουσίασαν μείωση της «κακής» χοληστερόλης έως και 20,3% χωρίς να επηρεάζεται η «καλή» χοληστερόλη.

Η σκόνη παρασκευάστηκε από βρασμένα κρεμμύδια, τα οποία φιλτραρίστηκαν και αποξηράθηκαν με ψεκασμό. Το εύρημα πως η μείωση της χοληστερόλης ήταν δοσοεξαρτώμενη ενισχύει τη σημασία της ποσότητας στην κατανάλωση του συστατικού.

Πώς Δρουν τα Κρεμμύδια;

Παρόλο που η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια, φαίνεται πως τα κρεμμύδια επηρεάζουν τα ένζυμα που σχετίζονται με τον μεταβολισμό της χοληστερόλης.

Περιέχουν φλαβονοειδή και ενώσεις θείου, που φαίνεται να έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, προσφέροντας έτσι ευρύτερη προστασία για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Τα Συμπεράσματα των Ειδικών

Η ανάλυση που δημοσιεύτηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής επιβεβαιώνει πως η κατανάλωση κρεμμυδιού σχετίζεται με βελτίωση των επιπέδων HDL, LDL και της ολικής χοληστερόλης.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι απαιτούνται περαιτέρω, μεγαλύτερης κλίμακας και διάρκειας έρευνες ώστε να επιβεβαιωθούν πλήρως τα ευρήματα και να αξιολογηθεί η μακροπρόθεσμη επίδραση της κατανάλωσης κρεμμυδιών.

Αν και δεν είναι πανάκεια, η τακτική κατανάλωση κρεμμυδιών μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την πρόληψη και διαχείριση της υψηλής χοληστερόλης, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Είναι φθηνά, εύκολα στη χρήση στην καθημερινή μαγειρική και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Πηγή: Themirror

#ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ #ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ #ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ


from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/hnAzdOH
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη