Ανατροπή με νέα έρευνα: Το «ανθυγιεινό» τρόφιμο που προστατεύει από έμφραγμα και διαβήτη

Ανατροπή με νέα έρευνα: Το «ανθυγιεινό» τρόφιμο που προστατεύει από έμφραγμα και διαβήτη

Ολοένα και περισσότεροι ειδικοί επισημαίνουν πως τα φυτικά έλαια δεν είναι τόσο ανθυγιεινά όσο υποστηρίζεται από ορισμένους.

Για χρόνια, οι wellness influencers και οι διατροφολόγοι έχουν «στοχοποιήσει» ένα κοινό μαγειρικό έλαιο, αντιμετωπίζοντάς το σχεδόν σαν τοξική ουσία που θα έπρεπε να βρίσκεται στα... καθαριστικά και όχι στην κουζίνα σας.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη - που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής (American Society for Nutrition) - έρχεται να αμφισβητήσει αυτήν την καθιερωμένη άποψη.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι άτομα με υψηλά επίπεδα λινελαϊκού οξέος έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και διαβήτη τύπου 2, λόγω μειωμένων δεικτών φλεγμονής.

Το λινελαϊκό οξύ περιέχεται στα λεγόμενα «φυτικά έλαια» (seed oils), όπως το ηλιέλαιο, το κραμβέλαιο (canola) και το σησαμέλαιο, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τη διαδεδομένη αντίληψη ότι τα έλαια αυτά είναι βλαβερά για την υγεία.

«Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον γύρω από τα φυτικά έλαια, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι εντείνουν τη φλεγμονή και αυξάνουν τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο», δήλωσε ο Kevin C. Maki, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, στο Μπλούμινγκτον.

«Η μελέτη μας, που βασίστηκε σε δείγματα σχεδόν 1.900 ατόμων, έδειξε ότι υψηλότερα επίπεδα λινελαϊκού οξέος στο πλάσμα του αίματος συσχετίζονται με χαμηλότερους δείκτες καρδιομεταβολικού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με τη φλεγμονή».

Αν και τα αποτελέσματα συμφωνούν με προηγούμενες έρευνες, η συγκεκριμένη μελέτη βασίστηκε σε αιματολογικά δεδομένα, προσφέροντας ισχυρότερη τεκμηρίωση από τις απλές διατροφικές παρατηρήσεις.

«Άλλες μελέτες έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ λινελαϊκού οξέος και καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου, αλλά η δική μας στηρίχθηκε σε αντικειμενικούς βιοδείκτες και όχι σε ημερολόγια διατροφής ή ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφών», πρόσθεσε ο Maki. «Μετρήσαμε επίσης πολλούς δείκτες φλεγμονής και παραμέτρους που σχετίζονται με το μεταβολισμό της γλυκόζης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα ήταν σταθερά: άτομα με υψηλά επίπεδα λινελαϊκού οξέος στο αίμα παρουσίαζαν συνολικά πιο υγιές προφίλ ως προς τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και διαβήτη.

Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότεροι ειδικοί επισημαίνουν πως τα φυτικά έλαια δεν είναι τόσο ανθυγιεινά όσο υποστηρίζεται από ορισμένους κύκλους.

«Τα φυτικά έλαια είναι αντικειμενικά αρκετά υγιεινά, καθώς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά», δήλωσε η διατροφολόγος Kerry Beeson από την Prep Kitchen.

Υπάρχει μεν κάποια ανησυχία για την αναλογία ωμέγα-3 προς ωμέγα-6 στα έλαια αυτά — καθώς τα ωμέγα-6 υπερτερούν σημαντικά — και αυτό ενδέχεται να συνδέεται με φλεγμονές, εξήγησε η Beeson σε παλαιότερη δήλωσή της. «Ωστόσο, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι υψηλά επίπεδα ωμέγα-6 συνδέονται με ασθένειες».

Παρόλα αυτά, καθώς τα φυτικά έλαια χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων - από επεξεργασμένα προϊόντα μέχρι σάλτσες για σαλάτες - η ίδια κατανοεί την προτίμηση κάποιων για εναλλακτικά έλαια στο μαγείρεμα.

«Φροντίστε να καταναλώνετε ποικιλία υγιεινών λιπαρών στη διατροφή σας, αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, μην βασίζεστε αποκλειστικά στα φυτικά έλαια στο μαγείρεμα - δοκιμάστε εναλλακτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο ή το λάδι καρύδας και καταναλώστε άφθονα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από πηγές όπως τα λιπαρά ψάρια, οι λιναρόσποροι, οι σπόροι chia ή τα καρύδια», κατέληξε.

Πηγή: New York Post

#ΛΑΔΙ #ΔΙΑΤΡΟΦΗ #ΕΜΦΡΑΓΜΑ #ΔΙΑΒΗΤΗΣ


from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/v2er4NJ
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη