Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως το Ισραήλ συμφώνησε σε κατάπαυση πυρός στη Γάζα, απειλές στην Χαμάς να πει το «ναι»

Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως το Ισραήλ συμφώνησε σε κατάπαυση πυρός στη Γάζα, απειλές στην Χαμάς να πει το «ναι»

Ενόψει της συνάντησης με τον Νετανιάχου την επόμενη εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ έχει αποδεχθεί τους απαραίτητους όρους για μια 60ήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, εντείνοντας τις πιέσεις προς τη Χαμάς να αποδεχθεί τη συμφωνία.

Το Ισραήλ έχει συμφωνήσει στις «απαραίτητες προϋποθέσεις» για την οριστικοποίηση μιας 60ήμερης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια της προτεινόμενης συμφωνίας, «θα συνεργαστούμε με όλα τα μέρη για να τερματίσουμε τον πόλεμο», υποστήριξε σε ανάρτησή του στο Truth Social, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τους όρους.

«Οι Καταριανοί και οι Αιγύπτιοι, που έχουν εργαστεί πολύ σκληρά για να φέρουν την ειρήνη, θα παραδώσουν αυτή την τελική πρόταση. Ελπίζω... η Χαμάς να αποδεχτεί αυτή τη συμφωνία, γιατί δεν θα υπάρξει καλύτερη - ΜΟΝΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ», προειδοποίησε ο Τραμπ.

Για την ώρα δεν έχει γίνει σαφές εάν η Χαμάς θα αποδεχθεί τους όρους της κατάπαυσης του πυρός, ενώ η ανακοίνωση Τραμπ έρχεται λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα είναι «πολύ αυστηρός».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την Τρίτη ότι πιστεύει πως ο Νετανιάχου θέλει να τερματιστούν οι εχθροπραξίες στη Γάζα: «Θέλει. Μπορώ να σας πω ότι θέλει. Νομίζω ότι θα έχουμε μια συμφωνία την επόμενη εβδομάδα», τόνισε ο Τραμπ.

Σημειώνεται πως την Τρίτη ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ Ρον Ντέρμερ επρόκειτο να συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο και τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς στην Ουάσινγκτον.

Μιλώντας στο BBC, ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον δήλωσε ότι το Ισραήλ «σίγουρα» θέλει κατάπαυση του πυρός, αλλά η Χαμάς «παίζει σκληρά».

«Ασκούμε πίεση στη Χαμάς και, αν δεν έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η μόνη επιλογή που θα έχουμε για να φέρουμε πίσω τους ομήρους είναι να ασκήσουμε περισσότερη στρατιωτική πίεση», δήλωσε ο Ντάνον. «Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν οι όμηροι επιστρέψουν στο σπίτι», πρόσθεσε. Περίπου 50 Ισραηλινοί όμηροι παραμένουν στη Γάζα, εκ των οποίων τουλάχιστον 20 θεωρείται ότι είναι ζωντανοί.

Την περασμένη εβδομάδα, ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο BBC ότι οι μεσολαβητές έχουν εντείνει τις προσπάθειες για να επιτύχουν νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα, αλλά οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ παραμένουν σε αδιέξοδο.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι η σύγκρουση μπορεί να τερματιστεί μόνο αφού η Χαμάς «αποσυναρμολογηθεί» πλήρως, ενώ η ένοπλη οργάνωση ζητά εδώ και καιρό μόνιμη εκεχειρία και πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.

Οι δηλώσεις Τραμπ έρχονται λίγο μετά την εντολή του Ισραήλ για εκκενώσεις στη βόρεια Γάζα εν όψει εντατικοποίησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων κι ενώ τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε παραλιακή καφετέρια στη Γάζα τη Δευτέρα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι εξετάζει αναφορές για αμάχους που «τραυματίστηκαν» ενώ πλησίαζαν σε κέντρα διανομής βοήθειας στη Γάζα, τα οποία διαχειρίζεται το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Γάζας (GHF), που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Πάνω από 170 φιλανθρωπικές οργανώσεις και ΜΚΟ έχουν ζητήσει να κλείσει η αμφιλεγόμενη οργάνωση. Οργανώσεις όπως η Oxfam και η Save the Children λένε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «συστηματικά» ανοίγουν πυρ κατά Παλαιστινίων που ζητούν βοήθεια.

Το Ισραήλ αρνείται αυτή την κατηγορία και λέει ότι η οργάνωση είναι απαραίτητη για να παρακαμφθεί η παρέμβαση της Χαμάς στη διανομή της βοήθειας.

Τον Μάρτιο, μια προηγούμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός κατέρρευσε όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε νέες επιθέσεις στη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός περιέγραψε τη δράση ως «προληπτικά πλήγματα... με βάση την ετοιμότητα της Χαμάς να εκτελέσει τρομοκρατικές επιθέσεις, να ενισχυθεί και να επανεξοπλιστεί».

Η προηγούμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς – η οποία ξεκίνησε στις 19 Ιανουαρίου – είχε σχεδιαστεί να έχει τρία στάδια, αλλά δεν προχώρησε πέρα από το πρώτο.

Το δεύτερο στάδιο περιελάμβανε την καθιέρωση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, την επιστροφή των υπόλοιπων ζωντανών ομήρων στη Γάζα με αντάλλαγμα Παλαιστινίους κρατούμενους στο Ισραήλ, και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

#ΝΤΟΝΑΛΝΤ_ΤΡΑΜΠ #ΓΑΖΑ #ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ_ΠΥΡΟΣ #ΙΣΡΑΗΛ #ΧΑΜΑΣ


from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/kvYmqAO
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη