Η Ελλάδα γεμάτη τουρίστες, τα αεροδρόμια γεμάτα καθυστερήσεις

Η Ελλάδα γεμάτη τουρίστες, τα αεροδρόμια γεμάτα καθυστερήσεις

Στην Ελλάδα, οι καθυστερήσεις λόγω έλλειψης προσωπικού έφτασαν τα 0,53 λεπτά ανά πτήση, μειωμένες κατά 16%, ωστόσο τα ελληνικά κέντρα ελέγχου εξακολουθούν να ευθύνονται για το 24% των συνολικών καθυστερήσεων υποστελέχωσης στην Ευρώπη.

Η ελληνική τουριστική αγορά συνεχίζει να κινείται σε υψηλούς ρυθμούς, παρά την αδιάκοπη άνοδο των τιμών διαμονής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στα 147 ευρώ, πέντε ευρώ υψηλότερα από πέρυσι, ενώ η πληρότητα άγγιξε το 78,5%, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με το 2024. Από τα συνολικά 448.000 δωμάτια της χώρας, το ήμισυ είχε τιμή έως 125 ευρώ, αυξημένη κατά 10 ευρώ έναντι του περυσινού Ιουνίου.

Παράλληλα, ο τουρισμός τροφοδοτεί επιπλέον πίεση στις υποδομές, με την εναέρια κυκλοφορία να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Τα στοιχεία του Eurocontrol δείχνουν ότι η υποστελέχωση στα Κέντρα Ελέγχου Περιοχής αποτέλεσε βασική αιτία καθυστερήσεων πτήσεων τον Ιούλιο, παρότι οι συνολικές καθυστερήσεις μειώθηκαν κατά 23% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2024. Στην Ελλάδα, οι καθυστερήσεις λόγω έλλειψης προσωπικού έφτασαν τα 0,53 λεπτά ανά πτήση, μειωμένες κατά 16%, ωστόσο τα ελληνικά κέντρα ελέγχου εξακολουθούν να ευθύνονται για το 24% των συνολικών καθυστερήσεων υποστελέχωσης στην Ευρώπη.

Η κατάσταση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» παραμένει προβληματική, με την ακρίβεια των αναχωρήσεων να πέφτει στο 48% από 59% τον Ιούλιο του 2024. Η Aegean, με κύρια βάση την Αθήνα, επηρεάστηκε ιδιαίτερα, καθώς το 37% των καθυστερήσεων στις αφίξεις της αποδόθηκαν σε προβλήματα του αεροδρομίου.

Σε επίπεδο Ευρώπης, ο Ιούλιος του 2025 κατέγραψε αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας κατά 3%, με μέσο όρο 35.391 πτήσεις ημερησίως. Η κορύφωση σημειώθηκε στις 18 Ιουλίου με 37.034 πτήσεις, πλησιάζοντας το ιστορικό ρεκόρ του 2019. Οι καθυστερήσεις εν πτήσει μειώθηκαν κατά 31% και η μέση καθυστέρηση ανά πτήση περιορίστηκε από 6,5 σε 4,9 λεπτά.

#ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ #ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ #ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ


from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/clpjT5M
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη