Νέα παράταση στην αναστολή ΦΠΑ στα ακίνητα θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ

Νέα παράταση στην αναστολή ΦΠΑ στα ακίνητα θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ

Η απόφαση αφορά σε όλα τα αδιάθετα ακίνητα με άδειες οικοδομής από το 2006.

Η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση της αναστολής επιβολής ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα έως το τέλος του 2026, μέτρο που θα ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση αφορά σε όλα τα αδιάθετα ακίνητα με άδειες οικοδομής από το 2006 και μετά και συνεπάγεται ότι οι αγοραπωλησίες θα επιβαρύνονται μόνο με φόρο μεταβίβασης 3%. Στόχος είναι η ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία καταγράφει μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024.

Το μέτρο του ΦΠΑ στα νεόδμητα εφαρμόστηκε το 2006 με συντελεστή 19% και στη συνέχεια αυξήθηκε στο 24%. Παρέμεινε σε ισχύ για 13 χρόνια μέχρι το 2019, οπότε αποφασίστηκε αναστολή του για τρία χρόνια. Η αναστολή παρατάθηκε και πλέον επεκτείνεται έως το τέλος του 2026.

Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα, βάσει ευρωπαϊκής απόφασης, να εφαρμόζει μειωμένους ή μηδενικούς συντελεστές ΦΠΑ στα ακίνητα. Αντίστοιχο καθεστώς ισχύει ήδη σε άλλες χώρες της ΕΕ. Η επιλογή της αναστολής εντάσσεται στην προσπάθεια σταθεροποίησης της αγοράς και στην ενίσχυση της παραγωγής νέων κατοικιών.

Η αναστολή του ΦΠΑ μειώνει το κόστος απόκτησης κατοικίας. Για παράδειγμα, σε ακίνητο αξίας 400.000 ευρώ η τελική τιμή με ΦΠΑ 24% φθάνει τις 496.000 ευρώ, ενώ με το ισχύον καθεστώς διαμορφώνεται στις 412.000 ευρώ, λόγω της επιβολής μόνο του φόρου μεταβίβασης. Η διαφορά ανέρχεται σε 84.000 ευρώ ή περίπου 17% χαμηλότερη επιβάρυνση για τον αγοραστή.

#ΦΠΑ #ΑΝΑΣΤΟΛΗ #ΔΕΘ


from Όλες Οι Ειδήσεις - Dnews https://ift.tt/DQoWLMx
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη