Τα αμέτρητα προβλήματα, που έχουν παρουσιαστεί στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ και τις πρωτοφανείς καθυστερήσεις στο πρόγραμμα «Νέοι Αγρότες 2024», έθεσε στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης, μέσω επίκαιρης ερώτησής του.
Όπως αρχικά επεσήμανε ο κ. Σαρακιώτης: «Κύριε Υπουργέ, λυπάμαι ειλικρινά που ερχόμαστε να συζητήσουμε για κάτι το οποίο μέχρι πριν από λίγα χρόνια στη χώρα μας, αλλά και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. θεωρείτο αυτονόητο, δηλαδή την υποβολή δηλώσεων του ΟΣΔΕ και την έναρξη των πληρωμών. Οι πρώτες διαρροές ήταν ότι οι δηλώσεις θα ξεκινούσαν το Μάρτιο. Εν συνεχεία, το Υπουργείο διέρρεε ότι θα ξεκινήσουν τον Απρίλη. Έγινε στις 12 Μαΐου κοινή συνέντευξη Τύπου ΑΑΔΕ και Υπουργείου και ενημέρωσαν τους αγρότες ότι θα ξεκινήσουν στα μέσα Ιουνίου οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ. Κατέθεσα ερώτηση το Μάϊο. Απαντήσατε σε αυτήν εδώ την Αίθουσα στις 15 Ιουνίου ότι οι δηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 22 Ιουνίου και όταν ολόκληρη η Ευρώπη είχε τελειώσει στις αρχές Μαΐου την υποβολή δηλώσεων, φτάσαμε στην Ελλάδα να ανοίγει η πλατφόρμα στις 4 Αυγούστου! Και μετά τις τόσες καθυστερήσεις, πώς έτρεξε η έναρξη αυτής της διαδικασίας; Σας παραπέμπω σε ανακοίνωση των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων της Φθιώτιδας που αναφέρει ότι “η λειτουργία του συστήματος παραμένει ουσιαστικά ανενεργή”. Την προηγούμενη εβδομάδα εκδόθηκε η συγκεκριμένη ανακοίνωση. Συνεχίζουν: “Η εμπλοκή αυτή δεν οφείλεται σε ολιγωρία των παραγωγών ή των γραφείων μας, αλλά στο γεγονός ότι η ψηφιακή πλατφόρμα MyAGRO παραμένει ως και σήμερα χωρίς την απαραίτητη λειτουργικότητα, με σωρεία τεχνικών προβλημάτων και ελλείψεων […] Για πρώτη φορά στα χρονικά εφαρμογής της ΚΑΠ έχουν προκαλέσει αυτήν την πρωτοφανή καθυστέρηση στη διαδικασία υποβολής των ενιαίων αιτήσεων ενίσχυσης, θέτοντας σε άμεση διακινδύνευση τις εισροές των κοινοτικών επιδοτήσεων προς τους δικαιούχους”. Συμμερίζεστε αυτές τις ανησυχίες, κ. Υπουργέ;»
Εν συνεχεία, αφού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «η πλατφόρμα άνοιξε στις 4 Αυγούστου και από τότε έχουν εκδοθεί 44 τροποποιήσεις, μία τροποποίηση κάθε εργάσιμη ημέρα», ο Βουλευτής Φθιώτιδας επεκτάθηκε στο ζήτημα του Κτηματολογίου τονίζοντας ότι: «υπάρχει σειρά ζητημάτων, καθώς δεν εναρμονίζονται σε πολλές περιπτώσεις τα όρια των αγροτεμαχίων με αυτά που εμφανίζονται στο Κτηματολόγιο. Το ερώτημα είναι αν θα ληφθεί εν τέλει υπόψη για τις φετινές δηλώσεις». Παράλληλα, ο κ. Σαρακιώτης κάλεσε την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να δεσμευτεί ότι: «Όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα γίνουν οι πληρωμές τον Οκτώβρη; Βρισκόμαστε σε μια περίοδο στην οποία πολλές αγροτικές εργασίες εξελίσσονται και η έλλειψη ρευστότητας έχει πλήξει όλον τον πρωτογενή τομέα». Κατά την ολοκλήρωση της πρωτολογίας του, ο Βουλευτής Φθιώτιδας σημείωσε αναφορικά με το πρόγραμμα «Νέων Αγροτών»: «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής περιφέρειας και του πρωτογενούς τομέα είναι η γήρανση του πληθυσμού. Τρέχει ένα πρόγραμμα «Νέων Αγροτών» από το 2024. Τελειώνουμε το 2026, μπαίνουμε στο 2027 και δε γνωρίζουν οι άνθρωποι αν υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα για την οριστικοποίηση των αιτήσεων και για την έναρξη των πληρωμών. Ποιο είναι αυτό το χρονοδιάγραμμα;»
Ο παριστάμενος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ανδριανός παρέθεσε τα αριθμητικά δεδομένα του προγράμματος των «Νέων Αγροτών» ενώ, όσον αφορά τις πληρωμές, δεσμεύτηκε για τις αρχές του 2027! Για ένα πρόγραμμα, για το οποίο οι αιτήσεις πραγματοποιήθηκαν το 2024! Μάλιστα, όσον αφορά τα αίτια της καθυστέρησης, ο κ. Ανδριανός αναφέρθηκε σε «ζητήματα αξιοπιστίας και πληρότητας στα δεδομένα των ενιαίων αιτήσεων ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ, τα οποία επηρεάζουν τον υπολογισμό της τυπικής απόδοσης και κατά συνέπεια την επιλεξιμότητα των αιτήσεων». Μόνο ως έμμεση αυτοκριτική μπορεί να εκληφθεί η εν λόγω απάντηση, καθώς τη δεδομένη χρονική περίοδο των «ζητημάτων αξιοπιστίας» η ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας ανήκε στη Ν.Δ..
Στο πλαίσιο της δευτερολογίας του, ο κ. Σαρακιώτης υπογράμμισε: «Ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση που δέχτηκε στη ΔΕΘ για τους νέους αγρότες και για το ζήτημα του ΟΣΔΕ απάντησε ότι “θα πληρωθείς πιο νωρίς, αν συμπληρώσεις τη δήλωση πιο νωρίς”. Ποιος αγρότης πραγματικά θα πληρωθεί πιο νωρίς από ό,τι πληρωνόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως μας λέει ο κ. Μητσοτάκης, ενώ επικρατεί αυτή η κατάσταση με το ΟΣΔΕ; Έρχομαι και πάλι στο ζήτημα των νέων αγροτών, κ. Υπουργέ. Μάς λέτε ότι ένας νέος αγρότης που έκανε την αίτησή του το 2024, έρχεστε στα τέλη του 2026 να τού υποσχεθείτε ότι κάποια στιγμή μέσα στο 2027 θα πληρωθεί την πρώτη δόση; Έχει προχωρήσει σε όλες τις διαδικασίες, έχει αγοράσει ζωικό κεφάλαιο, έχει ενοικιάσει χωράφια, πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, τρέχουν τα έξοδα και του λέτε “κάνε την αίτηση το 2024 για να πληρωθείς το 2027”; Τόση είναι η αξιοπιστία της Κυβέρνησης; Και επειδή γίνεται πολλή κουβέντα αυτές τις μέρες για “κοστολόγηση μέτρων”, κ. Υπουργέ, έχετε προχωρήσει σε εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η καθυστέρηση 3 ετών σε όλους τους νέους αγρότες, οι οποίοι έχουν ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις, έχουν αναλάβει οικονομικές υποχρεώσεις και η Κυβέρνηση 3 χρόνια τώρα δεν τους έχει καταβάλει ούτε ευρώ όπως όφειλε; Στο πρόγραμμά σας το 2023 υποσχεθήκατε την αύξηση του αριθμού των νέων αγροτών στην πατρίδα μας κατά 60.000! Επετεύχθη αυτός ο στόχος σας, κ. Υπουργέ; Αναμένω την κατάθεση των εγγράφων που θα το αποδεικνύουν γιατί η πραγματικότητα, που βιώνουμε στην Ελληνική Περιφέρεια, είναι αγρότες, που ασκούν το επάγγελμα επί δεκαετίες, να εγκαταλείπουν τη γη και να απασχολούνται σε άλλους τομείς».
