ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ Η ΛΑΜΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΟΙΤΗΤΟΥΠΟΛΗ: ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ


Φοιτητικές εστίες στην περιοχή εργατικές κατοικίες / Γαλανείκα Λαμίας
‘Το πραγματικό ζήτημα της κατοικίας είναι ότι οι θνητοί πρέπει πάντοτε να αναζητούν από την αρχή την ουσία της κατοίκησης, ότι πρέπει να μαθαίνουν από την αρχή την κατοίκηση' Martin Heidegger.


Ο Siegfried Giedon ( γενικός γραμματέας των CIAM, των Διεθνών Συνεδρίων για τη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική από το 1928 έως το 1938) παρατηρεί ότι οι σχέσεις των ανθρώπων με πόλεις, ανθρώπους, αντικείμενα πλέον διακρίνονται από μια προσωρινότητα, από μια εγγενή αδυναμία να αντέξουν στο χρόνο. 

Προοπτική τομή υπογείου και κεντρικής πλατείας κτιρίου

Παράλληλα η τυποποίηση των κινήσεων μέσα στη πόλη και ο προκαθορισμός αυτών ( κατοικία - εργασία - κατοικία), ουσιαστικά δημιουργεί έναν απροσδιόριστης μορφής και μεγέθους χώρο εγκλεισμού, από τον οποίο δεν εξαιρείται κανένας, ασχέτως της καταγωγής-πολιτεύματος-θρησκεύματος  του.

Άποψη κεντρικής πλατείας κτιρίου

Γίνεται αντιληπτό ότι η αρχιτεκτονική οφείλει να γίνει ο συνδετικός κρίκος του κόσμου που ενοικούμε καθώς  οι πόλεις ορίζονται όλο και λιγότερο από τα υλικά στοιχεία τους. Η αρχιτεκτονική πρέπει να συμπυκνώσει την εμπειρία της πόλης και να μας την παρουσιάσει με όλα τα πρόσφορα μέσα, απελευθερώνοντας παράλληλα τους κατοίκους  από την εικονική φυλακή που δημιουργείται.

Εξωτερική άποψη κτιρίου με κλιμακοστάσιο

Προκειμένου όμως να μην χαρακτηριστεί λόγια η αντιμετώπιση του αρχιτεκτονικού θέματος μέσω των παραπάνω, αλλά να μπορεί να χαρακτηριστεί μέσω κάποιας οικοδομικής δραστηριότητας, προτείνουμε τη δημιουργία συγκροτήματος φοιτητικών κατοικιών, στο οποίο οι διαμένοντες θα λειτουργούν σαν ζωοφόρος πηγή του ιδίου του κτίσματος, σαν σπερματοζωάρια που γονιμοποιούν τους χώρους του κτιρίου ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες του καθενός. Ουσιαστικά η προσωρινότητα που διέπει τις σχέσεις των ανθρώπων με τα κτίρια, πρέπει (μέσω των ίδιων των χώρων του κτιρίου) να αναπτύξει τις ίδιες τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Η επιλογή οφείλεται στην επεξηγηματική ανάλυση και των δύο συνθετικών του : Κατοικία, καθώς αποτελεί έναν από τους χώρους μεταξύ των οποίων μοιράζει ο άνθρωπος το χρόνο του μέσα στην πόλη, εν προκείμενο ο φοιτητής ανάμεσα στη σχολή και το σπίτι  αλλά και σε συντριπτικό ποσοστό ο χώρος στον οποίο μπορεί να επέμβει, προκειμένου να βελτιώσει αισθητά την ποιότητα ζωής του. Συγκρότημα γιατί όπως αναφέρει και ο Heidegger η κατοίκηση είναι συλλογική καθώς εκτός από το γεγονός ότι το χτίσιμο ασκείται συλλογικά και είναι μια δραστηριότητα που αφορά το σύνολο των μελών της κοινότητας (η οποία αποδυναμώνει έτσι τον χαρακτήρα του χτισίματος ως μιας προαποφασισμένης και προσχεδιασμένης ενέργειας ενός δρώντος υποκειμένου, αποστασιοποιημένου από το περιβάλλον), δίνει τη δυνατότητα της αλληλεπιδραστικής αντίδρασης μεταξύ των μελών που το απαρτίζουν.

Τοπογραφική μελέτη
Μακέτα 1
Μακέτα 2
Μακέτα 3

Φοιτητιτές : Αναγνωστόπουλος Γεώργιος, Θεοδωροπούλου Χριστίνα
Επιβλέπων καθηγητής : Ιορδάνης Στυλίδης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ημερομηνία παρουσίασης : Ιούνιος 2009



ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
www.greekarchitects.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη