ΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΜΑ: «ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ - ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ 26/11/2016


Ημερίδα με θέμα: «Ιστορία και αρχειονομία της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης», το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως μας

ΗΜΕΡΙΔΑ: «Ιστορία και αρχειονομία της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης»

   Στις 26 Νοεμβρίου 2016, ημέρα Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί, στην πόλη της Λαμίας, Ημερίδα στην οποία θα συμμετάσχουν τα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης της χώρας.

   Την Ημερίδα διοργανώνει η Διεύθυνση Θρησκευτικής Εκπαίδευσης της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας. Το θέμα της είναι η «Ιστορία και αρχειονομία της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης». Η επιστημονική επιτροπή της συγκροτείται από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, με πρόεδρο τον ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδωνα  Κοντογιάννη και μέλη, τον καθηγητή Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιο Γκαβαρδίνα, καθώς και τον εντεταλμένο ερευνητή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κ. Γεώργιο Κουτζακιώτη.

   Η Ημερίδα αποτελεί την κορύφωση μιας εκπαιδευτικής Δράσης η οποία έλαβε χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του περυσινού σχολικού έτους (2015-2016) στα Γενικά Εκκλησιαστικά Λύκεια – Γυμνάσια της Ελλάδας και συνεχίζεται και κατά το τρέχον, 2016 – 2017, σχολικό έτος. Θέμα της είναι η ιστορία του κάθε Εκκλησιαστικού Σχολείου και της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης εν γένει. Τη Δράση ανέλαβαν μαθητές/τριες υπό την εποπτεία και καθοδήγηση εκπαιδευτικών τους. Πραγματοποιήθηκε συστηματική και σε βάθος δουλειά, εφ’ όσον καταλογογραφήθηκαν τα εις το διηνεκές φυλασσόμενα βιβλία του σχολικού αρχείου, μέρος δε αυτών ερευνήθηκε.

   Αξίζει να σημειωθεί ότι, μιλώντας για Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, μιλούμε για σχολεία παλαιότατα, ορισμένα από τα οποία πρωτολειτούργησαν πριν ακόμη ιδρυθεί το Νεοελληνικό Κράτος. Τα Σχολεία της Πάτμου και της Αθωνιάδος παρέχουν παιδεία από τον 18 αι., της Ριζαρείου από τις πρώτες δεκαετίες μετά την Επανάσταση του 1821, της Κρήτης (Χανιά) από τα τέλη του 19ου αι., της Λαμίας από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αι. κοκ. Κατά συνέπεια, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η μελέτη των αρχείων τους, μελέτη η οποία μπορεί να φωτίσει πτυχές όχι μόνο της ιστορίας της εκπαίδευσης, αλλά και γενικότερα της ιστορίας της χώρας, ενώ αδιαμφισβήτητα ανοίγει ερευνητικούς ορίζοντες και σε επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων.

   Όπως προαναφέρθηκε, η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Λαμίας, έδρα του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Λαμίας, στις 26 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Στυλιανού, εφόρου και προστάτη του Σχολείου. Οι εργασίες της Ημερίδας ξεκινούν στις 4 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (οδός Αγράφων και Μ. Αλεξάνδρου), χώρο τον οποίο ευγενώς παραχωρεί η Ιερά Μητρόπολις. Η φιλοξενία των συνέδρων είναι ευγενής χορηγία της Ιεράς Μονής Αγάθωνος.

   Καλούνται οι επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, φιλίστορες και κάθε ενδιαφερόμενος να συμμετάσχουν.

Σύντομη ιστορία του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας

Ένας αιώνας συνεχούς παρουσίας και προσφοράς στην εκπαίδευση, στην Εκκλησία, στην κοινωνία

   Το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Λαμίας λειτουργεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα στην πόλη της Λαμίας (1918-2016). Στη μακρόχρονη πορεία του η προσφορά του προς την Ορθόδοξη Εκκλησία και την πατρίδα μας υπήρξε μεγάλη, πολύπλευρη και αναγνωρισμένη.

   Σημαντικός αριθμός αποφοίτων του, περισσότεροι από χίλιοι μοναχοί και κληρικοί όλων των βαθμών, κόσμησαν και κοσμούν τη μεγάλη μοναχική και ιερατική οικογένεια τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού.

   Όσοι δεν ακολούθησαν το δρόμο της ιερωσύνης, διακρίθηκαν και διακρίνονται ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, συγγραφείς, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, τοπικοί άρχοντες, δικηγόροι, δικαστικοί, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί κ.ά.. Και βέβαια όλοι τους διακρίθηκαν και διακρίνονται ως σωστοί οικογενειάρχες, ευσυνείδητοι πολίτες και πιστοί χριστιανοί, με ευαισθησίες και ήθος.

www.imfth.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη