Λαμία: Αδελφοποιήσεις που έμειναν… στα χαρτιά


Τι έχουν να θυμούνται οι ίδιοι οι δημότες της πόλης μας από αυτές τις αδελφοποιήσεις ; Τι είδαν να υλοποιούνται ώστε να νοιώσουν έστω και μια στιγμή ότι έχουν κάτι κοινό ; Η απάντηση περιττή και κάθε «άλλοθι» απλώς μια φτηνή δικαιολογία.

Τι κοινό έχει η Λαμία με την Κύπρο, την Ιταλία και την Πολωνία; Αδελφοποιήσεις του παρελθόντος. Ναι… η πόλη της Λαμίας από το 2003 έχει αδελφοποιηθεί με την πόλη CHIOGGIA της Ιταλίας και το 2005 με την πόλη RZESZOW της Πολωνίας.

Και φυσικά με την Πάφο της Κύπρου στο πλαίσιο Αδελφοποιημένων πόλεων του Δικτύου.
Όπως μάλιστα αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του δήμου μας, οι αδελφοποιήσεις έγιναν στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας του με οργανισμούς ξένων χωρών, με στόχο τη μεταξύ τους προαγωγή των οικονομικών, πολιτιστικών, μορφωτικών και κοινωνικών σχέσεων.

Η ουσία ωστόσο διαφέρει κατά πολύ…

Ποιος σήμερα θυμάται αυτές τις «αδελφές» πόλεις; Τι έχουν να θυμούνται οι ίδιοι οι δημότες της πόλης μας από αυτές τις αδελφοποιήσεις ; Τι είδαν να υλοποιούνται ώστε να νοιώσουν έστω και μια στιγμή ότι έχουν κάτι κοινό ;

Η απάντηση περιττή και κάθε «άλλοθι» απλώς μια φτηνή δικαιολογία.

Οι αδελφοποιήσεις έγιναν αρκετά χρόνια πριν, οι επισκέψεις επίσης και από τις δύο πλευρές, η ανταλλαγή δώρων-σουβενίρ και αυτές μέσα στο πρόγραμμα όπως και τα ταξίδια, αλλά με μία συνέχεια ανύπαρκτη εως μηδαμινή.

Κάποιες ξεφτισμένες ταμπέλες στην είσοδο της πόλης και στην είσοδο του κτιρίου της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου Λαμίας, σίγουρα δεν είναι αρκετές για να θεωρηθεί ότι υπήρξε συνέχεια στον στόχο των αδελφοποιήσεων.

Η «προαγωγή» οικονομικών, πολιτιστικών, μορφωτικών και κοινωνικών σχέσεων έμεινε τόσο στα χαρτιά όσο και ο απόηχος βαρύγδουπων τότε δηλώσεων περί συνέχειας. Οι δημοτικές αρχές που ακολούθησαν αγνόησαν τις προηγούμενες, αν και πολλές φορές σκέφτηκαν απλώς… να προσθέσουν μια ακόμη πόλη, ένα ακόμη ταξίδι στο δικό τους «βιογραφικό».

Η αδελφοποίηση με μια ξένη πόλη δεν είναι δυστυχώς εκδήλωση της στιγμής που έτσι αποδείχτηκε για το δήμο Λαμιέων. Είναι μια πράξη συνέχειας και σε πολλές αντίστοιχες πόλεις το εξωτερικού που το θέλησαν υπήρξε πραγματικό αποτέλεσμα σε πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Εδώ, όλα σταμάτησαν περίπου 10 και πλέον χρόνια πριν… Πριν καν αρχίσουν.

lamiapost.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη