ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΙΧΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ


Πρωτομαγιά: Συμβολική ημέρα τιμής των αγώνων της εργατικής τάξης.

Συμβολική ημέρα τιμής των κατακτήσεων της, με απαρχή την αιματοβαμμένη πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο. Ακολούθησαν και στη χώρα μας η πρωτομαγιά του 1936, πηγή έμπνευσης του “Επιτάφιου” του Ρίτσου, αυτή του 1944, της εκτέλεσης των πατριωτών στη Καισαριανή από τους Γερμανούς Ναζί και επόμενες.

Πρωτομαγιές βαμμένες με το αίμα αγωνιζόμενων εργατών. Όλες μένουν ως ανεξίτηλες μνήμες στη συνείδηση των εργαζομένων όλων των λαών και στη χώρα μας. Όλες θυμίζουν πως τίποτα δεν χαρίζεται. Ότι κατακτήθηκε, κατακτήθηκε με αγώνες.  

Στη σημερινή εποχή, εποχή επικράτησης της αγοράς έναντι της πολιτικής και των πλέον ακραίων επιλογών του παγκόσμιου καπιταλισμού, εποχή επιστροφής σε μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, εποχή ανεργίας αλλά και κατάργησης του 8-ωρου, είναι ανάγκη οι πρωτομαγιές του παρελθόντος να διδάξουν τους αγώνες του μέλλοντος. Να μην μείνουν απλά ως ιστορικά γεγονότα, ως ιστορικά απολιθώματα.

Σήμερα είναι ανάγκη για μια πλατιά ενότητα του Ελληνικού λαού που θα αγωνιστεί και θα στηρίξει τα συμφέροντα του τόπου και των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.
Share on Google Plus

Σχετικά με Καλύτερη Λαμία

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου