''ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ'' ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 12/12/2017


Οι Φίλοι Κινηματογράφου Λαμίας σας προσκαλούν την Τρίτη 12-12-2017, ώρα 21.15   στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, στην τελευταία προβολή για το 2017, με την ταινία «Με την πρώτη ματιά» (Hoje eu Quero Voltar Sozinho), μια τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης που βραβεύτηκε στο Βερολίνο και στις Νύχτες Πρεμιέρας. Με την ταινία αυτή- που αποτελεί την  πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Βραζιλιάνου σκηνοθέτη Ντανιέλ Ριμπέιρο ολοκληρώνεται το αφιέρωμα «Σκηνοθετικό Ντεμπούτο», που είχαμε ξεκινήσει το Νοέμβριο.

ΒΡΑΒΕΙΟ FIPRESCI, ΤΜΗΜΑ ΠΑΝΟΡΑΜΑ, ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ 2014
ΒΡΑΒΕΙΟ TEDDY ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ, ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ 2014
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ, ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑΣ – ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2014
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ, L.A. OUTFEST 2014
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ, NEW YORK LESBIAN AND GAY FILM FESTIVAL 2014

ΥΠΟΘΕΣΗ :  Ο έφηβος Λεό είναι τυφλός εκ γενετής και αγαπάει την κλασική μουσική (από Τσαϊκόφσκι και Μπραμς μέχρι Άρβο Περτ). Η κολλητή συμμαθήτριά του, Τζιοβάνα, τον βοηθάει και είναι η μοναδική του παρέα, από τα μαθήματα ως την πισίνα. Ο Λεό ονειρεύεται να δραπετεύσει από την -μάλλον αριστοκρατική- γειτονιά του στο Σάο Πάολο και να πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω ενός προγράμματος ανταλλαγής μαθητών. Οι γονείς του διαφωνούν και ανησυχούν για ό,τι σκέφτεται ή σχεδιάζει. Τότε μπαίνει στην τάξη και στη ζωή τους ο Γκαμπριέλ, νέος στην πόλη τους, ο οποίος λατρεύει τους Belle & Sebastian και ο οποίος γίνεται μοχλός αναδιάρθρωσης προτεραιοτήτων και σχέσεων.

Είναι η πρώτη μεγάλη ταινία του Ριμπέιρο και είναι ανάπτυγμα της τελευταίας μικρού μήκους του, της 17λεπτης Eu Nao Quero Voltar Sozinho (I Don’t Want to Go Back Alone, 2010).

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του  Ριμπέιρο είναι ένα τρυφερό δράμα ενηλικίωσης που χρησιμοποιεί το εύρημα της τύφλωσης, όχι για να συγκινήσει εύκολα το βλέμμα του θεατή απέναντι σ’ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, αλλά για να ανοίξει τα μάτια μας απέναντι στη διαφορετικότητα, που … δεν είναι και τόσο διαφορετική τελικά. Όλοι τυφλοί είμαστε στα εφηβικά μας χρόνια.

Παραγωγή: Ντάνα Αλμέιντα, Ντανιέλ Ριμπέιρο
Σκηνοθεσία: Ντανιέλ Ριμπέιρο
Σενάριο: Ντανιέλ Ριμπέιρο
Φωτογραφία: Πιερ ντε Κερτσόβε
Μοντάζ: Κρίστιαν Τσίνεν
Πρωταγωνιστούν: Γκιγιέρμε Λόμπο, Φάμπιο Αουντι, Τες Αμορίμ, Λουτσία Ρομάνο
Βραζιλία | 2014 | Έγχρωμο | Διάρκεια : 96'

Φυσικά και έχουμε ξαναδεί δράματα ενηλικίωσης και θα δούμε εκατοντάδες ακόμα στο μέλλον. Όμως υπάρχει μία ερωτεύσιμη ειλικρίνεια, αυθεντικότητα και ομορφιά στους χαρακτήρες του Ριμπέιρο. Δεν ζουν κάτι εξαιρετικό, γιατί κανείς στην εφηβεία δε ζει κάτι εξαιρετικό. Είναι όμως το δικό τους πρώτο ξύπνημα κι αυτό το κάνει να μοιάζει βόλτα στην κατηφόρα με το ποδήλατο, χωρίς χέρια και με κλειστά τα μάτια. Κι αυτός είναι πάντα ένας υπέροχος τρόπος να βλέπεις τη ζωή. (Π.Λυκούργου – flix.gr)

Η ταινία πλησιάζει με ευαισθησία τον εφηβικό κόσμο, προτιμώντας να ακολουθήσει τον ήπιο δρόμο ενός «πειραγμένου» παραμυθιού ενηλικίωσης και όχι αυτόν του αποκαλυπτικού ρεαλιστικού δράματος. Από την απόφαση του σκηνοθέτη να ανεβάσει σε ψηλά ταξικά πατώματα τον τυφλό ήρωά του και να τον τοποθετήσει σε μια εύπορη γειτονιά του Σάο Πάολο μέχρι τον «εξωραϊσμό» του bullying που δέχεται από τους συμμαθητές του. Ο Ριμπέιρο κατορθώνει με τη «ζεστή» φωτογραφία, το προσεγμένο soundtrack και την παράδοξα γλυκιά αισιοδοξία του να φτιάξει ένα στοργικό κινηματογραφικό σύμπαν στο οποίο δύσκολα μπορείς να αντισταθείς. (Γ. Αντίοχος-athinorama.gr)

Ο σκηνοθέτης Ντανιέλ Ριμπέιρο μάς συστήνει το «Με την Πρώτη Ματιά»Σημείωμα σκηνοθέτη για την ταινία : Η ταινία Με την Πρώτη Ματιά έχει θέμα τη σεξουαλική αφύπνιση ενός τυφλού εφήβου. Η εφηβεία είναι μια περίοδος της ζωής γεμάτη τόσες πολλές ανακαλύψεις, και η σεξουαλικότητα είναι συνήθως συνυφασμένη με την αίσθηση της όρασης. Πώς, λοιπόν, ένας άνθρωπος που δεν βλέπει μπορεί να νιώσει έλξη για κάποιον άλλον; Ακόμα περισσότερο, πώς ένας άνθρωπος που δεν έχει δει ποτέ άνδρα ή γυναίκα καθορίζει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό; Αυτό ανακαλύπτουμε μπαίνοντας στη ζωή του Λεονάρντο .. Ήθελα να δημιουργήσω μία πανανθρώπινη ιστορία με την οποία όλοι, γκέι ή στρέιτ, τυφλοί ή όχι, θα μπορούσαν να ταυτιστούν.

filoicinelamias.wordpress.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη