ΚΡΑΤΗΡΕΣ ΜΕΤΕΩΡΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΦΘΙΑ


Κρατήρες μετεωριτικής προέλευσης στον ελλαδικό χώρο - Τάκης Θεοδοσίου

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ημερίδα με θέμα: "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΩΝ 2017".

ΣΤ΄ ομιλητής: ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ, Μέλος Δ.Σ. του IMCA, Μέλος της Meteoritical Society, Συντονιστής της Παγκόσμιας Ημέρας Αστεροειδών για την Ελλάδα.

Θέμα ΣΤ΄ ομιλίας: "ΚΡΑΤΗΡΕΣ ΜΕΤΕΩΡΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ".

Η ημερίδα έλαβε χώρα στον Πειραιά, στην αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου, στις 30 Ιουνίου 2017.

Συντονίζει ο Τάκης Θεοδοσίου.
------------------------------------------------------------------

Περίληψη ομιλίας
"Κρατήρες μετεωριτικής προέλευσης στον ελλαδικό χώρο"

Οι δίδυμες λίμνες Ζερέλια, κοντά στον Αλμυρό Βόλου, δημιουργήθηκαν πριν από 12,5-10 χιλιάδες χρόνια από την πτώση μικρών αστεροειδών στον ελλαδικό χώρο.

Ο Τάκης Θεοδοσίου κάνοντας τα τελευταία χρόνια εκτεταμένες έρευνες στην περιοχή γύρω από τις λίμνες κατόρθωσε να εντοπίσει τα πρώτα σημαντικά στοιχεία σε πετρώματα που βρέθηκαν στο υπέδαφος της περιοχής που εμπεριέχουν δύο διαστημικής προέλευσης ορυκτά: τον ταενίτη & τον καμασίτη, τα οποία απαντώνται αποκλειστικά στους μετεωρίτες με υψηλά ποσοστά σιδηρονικελίου και μας μιλάνε για τον τρόπο που πρέπει να δημιουργήθηκαν οι λίμνες αλλά και την ιστορία τους από την μέση νεολιθική εποχή και το 5800 π.Χ. μέχρι και την εποχή του σιδήρου στον ελλαδικό χώρο.

------------------------------------------------------------------

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Π.ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ‘‘METEORITICS’’

Πιστοποιημένο μέλος από το 2008 στον IMCA(Ιnternational Meteorite Collectors Association) και Μέλος από τον Οκτώβρη 2016 του Διευθυντικού Συμβουλίου (Board of Directors) στον IMCA, που αποτελεί την μεγαλύτερη διεθνή οργάνωση με κύριο σκοπό την προώθηση της επιστήμης των μετεωριτών σε παγκόσμιο επίπεδο και που τα μέλη της περιλαμβάνουν Ακαδημαϊκούς, Πανεπιστημιακούς, Συλλέκτες και άλλους επιστήμονες.

Μέλος της Meteoritical Society στην επιστήμη των meteoritics, εκπροσωπώντας την χώρα μας σε επίπεδο εκδηλώσεων διεθνούς ενδιαφέροντος σχετικά με την επιστήμη των μετεωριτών.

Υπεύθυνος Συντονιστής για την Ελλάδα στο Κίνημα “Παγκόσμια Ημέρα Αστεροειδών” (Asteroid Day) που έχει αναγνωριστεί επίσημα από τον Ηνωμένα Έθνη www.asteroidday.gr

Πρόεδρος από τον Μάρτιο του 2014 του ελληνικού επιστημονικού μη κερδοσκοπικού σωματείου LOGOS-SLOVO Α-Ω με σκοπό την προώθηση της επιστήμης των μετεωριτών και της ερασιτεχνικής αστρονομίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συνεργασία με τον Timur Kriasko & την ομάδα του, τον σημαντικότερο Ρώσο ερασιτέχνη αστρονόμο, πάνω στην αναζήτηση και καταγραφή της τροχιάς νέων αστεροειδών που κινούνται μέσα στο ηλιακό μας σύστημα (Near Earth Objects- NEO’s). Συμμετοχή στην ανακάληψη και ονοματοδοσία του πρώτου αστεροειδούς με ελληνικό όνομα Demisroussos=2009UR 103 (279226)- (14/05/2014).

Συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο μέσω του IMCA και της Meteoritical Society με διεθνή Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Ινστιτούτα & Ιδρύματα, Επιφανείς Ερευνητές, Συλλέκτες και Πανεπιστημιακούς καθώς και με Μουσεία στην Ευρώπη, την Ρωσία και την Αμερική, πάνω στο αντικείμενο της επιστήμης των μετεωριτών (meteoritics).

Συνεργασία μέσω του IMCA με τους παγκοσμίου φήμης γνωστούς ερευνητές της επιστημονικής σειράς του Science-Discovery Channel "Meteorite Men", Steve Arnold & Geoffrey Notkin.

Εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος σε θέματα που αφορούν τους μετεωρίτες και την συντήρησή τους στο Μουσείο Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έρευνα και συμμετοχή για τον εντοπισμό πιθανών κρατήρων μετεωριτικής προέλευσης, μετεωριτών και άλλου μετεωριτικού ή ιμπακτικού υλικού και λατυποπαγών πετρωμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ευρώπη, Β.Αφρική).

Συγγραφή του εκλαϊκευμένου επιστημονικού συγγράμματος πάνω στην επιστήμη των μετεωριτών: «Μετεωρίτες-η Πορεία προς την Γνώση από την Αρχαιότητα έως Σήμερα» (μη δημοσιευμένου έως σήμερα 19/09/2014).

Εκτιμητής αξίας και Συλλέκτης Μετεωριτών. Προσωπική συλλογή με περισσότερους από 850 μετεωρίτες που ανήκουν σε περισσότερες από 73 διαφορετικές αναγνωρισμένες υποκατηγορίες ταξινόμησης.

πρ. Διδάσκων στην Ακαδημία Πλάτωνος από τον Φεβρουάριο του 2013 μέχρι και το κλείσιμο της Ακαδημίας τον Ιούλιο του 2015 (από τον 2ο-9ο κύκλο στα Προγράμματα Εκπαίδευσης Ενηλίκων και σε Προγράμματα Εκπαίδευσης Αποφοίτων). http://www.plato-academy.gr/web/guest....

------------------------------------------------------------------

Συνδιοργανωτές ημερίδας:
LOGOS-SLOVO Α-Ω,
Διόνυσος,
Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας,
Ένωση Ελλήνων Φυσικών και
Πειραϊκός Σύνδεσμος.

------------------------------------------------------------------

Χορηγός επικοινωνίας – κινηματογραφική κάλυψη: ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ

------------------------------------------------------------------

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλώ, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: http://www.fryktories.net

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη