ΛΑΜΙΑ: Ο ΟΑΕΔ ΑΛΛΑΖΕΙ… ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ: ΕΤΟΣ ΚΑΜΠΗΣ ΤΟ 2018


Αναμφίβολα, όλα τα σημάδια πλέον δείχνουν ότι η οικονομία μπαίνει σε μια σταθερή ανοδική τροχιά, η ανεργία αποκλιμακώνεται, οι νέες επιχειρήσεις που γεννώνται είναι πολύ περισσότερες από αυτές που κλείνουν και οι υφιστάμενες μπορούν πλέον να επενδύσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

της Καθ. Μαρίας Καραμεσίνη*  της Καθ. Μαρίας Καραμεσίνη*
Ωστόσο, τα προβλήματα για τον κόσμο της εργασίας παραμένουν: έλλειψη ευκαιριών εργασίας, μακροχρόνια ανεργία, χαμηλή ποιότητα θέσεων εργασίας. Ειδικότερα οι νέοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην είσοδο στην αγορά εργασίας, επισφάλεια στην εργασία, αναντιστοιχία θέσεων με προσόντα, αβέβαιη επαγγελματική προοπτική.


Τα παραπάνω προβλήματα βρίσκονται στο στόχαστρο της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας και της κυβέρνησης συνολικά. Εντός αυτού του πλαισίου και του συνολικού προγραμματισμού του Υπουργείου, ο ΟΑΕΔ έχει αναπτύξει, ανασχεδιάσει και δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων απασχόλησης, ενώ έχει υλοποιήσει με επιτυχία το σύνολο των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του Υπ. Εργασίας, τα οποία έχουν βρει μεγάλη ανταπόκριση στους ανέργους.

Το 2018 αποτελεί για τον ΟΑΕΔ έτος καμπής, όσον αφορά τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, για τρεις διακριτούς λόγους. Πρώτον, έχει ανασχεδιαστεί τα δύο τελευταία χρόνια και είναι πλέον διαθέσιμο ένα μεγάλο φάσμα μονίμως ανοικτών προγραμμάτων που μπορούν ανά πάσα στιγμή να αξιοποιηθούν από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας αλλά και δημόσιες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις των ΟΤΑ. Αυτά τα προγράμματα επιχορηγούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για ανέργους 50 ετών και άνω, μακροχρόνια ανέργους άνω των 55 ετών, άτομα με αναπηρία και κοινωνικές ομάδες που υφίστανται διακρίσεις αλλά και επιδοτούμενους ανέργους. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί το εντελώς νέο πρόγραμμα «πρώτης πρόσληψης» που από εδώ και στο εξής θα ενισχύει κάθε αυτοαπασχολούμενο και επιχειρηματία νέο έως 35 ετών, όταν και όποτε θέλει να προσλάβει τον πρώτο ή τους πρώτους μισθωτούς.

Δεύτερον, ο ΟΑΕΔ φέτος επανέρχεται στην ενίσχυση της δημιουργίας επιχειρήσεων από ανέργους, ανεξαρτήτως εταιρικής μορφής, με δύο προγράμματα. Το πρώτο είναι πιο ώριμο και αφορά την ολοκληρωμένη υποστήριξη νέων 18-29 ετών για την εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων και τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων. Το δεύτερο αφορά τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων από πρώην αυτοαπασχολούμενους ανέργους που διέκοψαν τα χρόνια της κρίσης την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Τρίτον, ο ΟΑΕΔ θα στοχεύσει στους νέους με μεγάλο αριθμό προγραμμάτων. Πλην του προγράμματος για την «πρώτη πρόσληψη» που δίνει μεγαλύτερα κίνητρα για την πρόσληψη άνεργων νέων και αυτού ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, θα υλοποιήσουμε επιπλέον προγράμματα τόσο για άνεργους νέους με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο όσο και για πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

*Διοικήτρια ΟΑΕΔ

www.dikaiologitika.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη