ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ


         Η 22α Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε. ως Παγκόσμια Ημέρα του Νερού για να υπενθυμίζει τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας σε σχέση με την επάρκεια, την ποιότητα και τη διαχείριση των υδατικών πόρων. Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι αφιερωμένη στη φύση και τις δυνατότητες που παρέχει για την επίλυση των προβλημάτων που συνδέονται με τους υδατικούς πόρους.

        Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) μέλος της οποίας είναι η Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας και εκπροσωπεί 118 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας επιλέγει ωστόσο να αναφερθεί, λόγω της σπουδαιότητάς του και του πρωτοποριακού του χαρακτήρα, στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα παρακολούθησης ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης της Επικράτειας που ανέπτυξε με ίδιους πόρους  και βρίσκεται ήδη σε παραγωγική λειτουργία. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.  με πρωτοποριακό χαρακτήρα ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με αναπτυξιακό πρόσημο. Το Σύστημα έχει στόχο να συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση της ποιότητας νερού στη χώρα μας, καθώς και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων εκεί όπου ανακύπτουν. Αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος το οποίο περιλαμβάνει και σύστημα συγκριτικής αξιολόγησης των Δ.Ε.Υ.Α. και είναι ανάλογο της βάσης δεδομένων  για τους βιολογικούς καθαρισμούς που λειτουργεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Δημιουργεί ένα εργαλείο συνεχούς παρακολούθησης της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης τόσο για τους πολίτες, μέσω του υποσυστήματος Δημόσιας Πρόσβασης, όσο και για την Κεντρική Διοίκηση. Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει θεσμικά το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα παρακολούθησης ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης της Επικράτειας, αφού με πρόσφατη εγκύκλιό του συστήνει σε όλους τους παρόχους ύδρευσης να συμμετάσχουν σ’ αυτό.

      Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζονται περαιτέρω οι παρεχόμενες από τις Δ.Ε.Υ.Α. υπηρεσίες, όπως και αυτές που παρέχονται από ανάλογους οργανισμούς , συμβάλλοντας  στην προστασία της δημόσιας υγείας,  στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών και στην κατασκευή έργων που  προωθούν την ορθολογική διαχείριση του νερού (διαχείριση της ζήτησης του νερού) ώστε να υπάρξει έλεγχος στη χρήση του και της κατανάλωσης με μείωση του κόστους παραγωγής, με στόχο τη βιωσιμότητα των υδατικών πόρων και του περιβάλλοντος, την εξασφάλιση του ισοζυγίου προσφοράς και ζήτησης και τη διαμόρφωση μιας νέας ισορροπίας μεταξύ των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων των χρηστών του Νερού.

      Την παγκόσμια ημέρα για το Νερό επιλέγει ο Δήμαρχος κ. Σταυρογιάννης Νικόλαος, πρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. να επισκεφτεί την Τ.Κ. Ζηλευτού που πλέον από την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 συνδέθηκε και υδροδοτείται από την περίσσια νερού του εξωτερικού υδραγωγείου Λουτρών Υπάτης μετά την ολοκλήρωση έργου ύδρευσης με 100% ίδιους πόρους προϋπολογισμού 440.000,00€  που  κατασκεύασε η Δ.Ε.Υ.Α.Λ.

     Στην ίδια κατεύθυνση η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λαμίας δημοπρατεί την Δευτέρα 26-3-2018 το  αυτοχρηματοδοτούμενο  έργο με τίτλο «Κατασκευή Τροφοδοτικού Ύδρευσης Λειανοκλαδίου και Δικτύων Ύδρευσης»  προϋπολογισμού 490.000,00€ , που  ενοποιεί τα υδραγωγεία Γοργοποτάμου – Λειανοκλαδίου  δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερες υδρευτικές δυνατότητες για την ευρύτερη αυτή περιοχή του Καλλικρατικού Δήμου.  

     Για τις Δ.Ε.Υ.Α. κάθε ημέρα είναι ημέρα του Νερού, μέσα από τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την ορθή διαχείριση του κύκλου του νερού. Η επιτυχία όμως αυτής της προσπάθειας εξαρτάται ταυτόχρονα από την συνεχή πληροφόρηση και την ενεργό συμμετοχή της  κοινωνίας ώστε να είναι δυνατή μια  διαρκής και  βιώσιμη λύση.

lamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη