ΡΗΓΜΑ ΑΡΚΙΤΣΑΣ: Ο ΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ


Καθρέπτης (ρήγμα) Αρκίτσας: ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, σημάδι της δύναμης της Γης και του Εγκέλαδου, μοναδικό στο είδος του, υπάρχει πολύ κοντά στην Αθήνα. Και δεν την αφήνει να ησυχάσει και να κοιμηθεί ήσυχα τα βράδυα…



Επιστημονικά στοιχεία

Ο «καθρέφτης» της Αρκίτσας είναι μία κάθετη βραχώδης επιφάνεια πάνω από την Εθνική οδό στο ύψος της Αρκίτσας και αποτελεί την εμφάνιση του σεισμικού ρήγματος Αρκίτσας - Καμένων Βούρλων (εκεί που υπάρχει και το ρήγμα της Αταλάντης).  Ένα ρήγμα που σύμφωνα με τον καθηγητή Παπαζάχο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το παλαιότερο ενεργό.



Ονομάζεται «κατοπτρική επιφάνεια» επειδή η επιφάνειά του είναι λεία και μοιάζει με καθρέφτη. Εκτείνεται σε μήκος 300 μέτρων και ύψος 80 μέτρων. Το ρήγμα εμφανίζεται να προεξέχει από το επίπεδο του εδάφους με τη μορφή λείων επιφανειών (τουλάχιστον τρεις) στον ασβεστόλιθο. Οι λείες αυτές επιφάνειες είναι χαραγμένες από αναρίθμητες γραμμώσεις λόγω της τριβής των πετρωμάτων την ώρα του σεισμού και έχουν σχηματιστεί από τους αλλεπάλληλους σεισμούς που έχουν πλήξει τη περιοχή σε παλαιότερες εποχές.



Παρότι, σύμφωνα με τον καθηγητή Παπαζάχο, είναι το παλαιότερο ενεργό ρήγμα στην Ελλάδα, κανένας ιστορικός ή σύγχρονος σεισμός δεν έχει συνδεθεί μαζί του (ο πιο πρόσφατος εκτιμάται ότι εκδηλώθηκε περίπου το 1300-1100 π.χ. και ενδέχεται να προκάλεσε τσουνάμι), ενώ πρόσφατες μελέτες καταδεικνύουν ότι έχει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει φαινόμενο μεγέθους μέχρι και 6,5 Ρίχτερ.



Δικές μας παρατηρήσεις

Το θέαμα είναι μοναδικό, ειδικά από κοντά. Κάθετες, γυαλισμένες επιφάνειες που ανυψώνονται απότομα προς τα πάνω. Ο λειασμένος βράχος φεγγοβολά το φως του Ήλιου και σου δίνει μία ιδέα για το άπειρο της δύναμης και της βίας που κρύβεται στο εσωτερικό του πλανήτη μας…



Το θέαμα είναι επίσης λυπηρό. Διότι όλη η περιοχή γύρω από το φαινόμενο, είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Παρά την σπανιότητα και την επιστημονική σπουδαιότητα του Καθρέπτη, η περιοχή έχει αξιοποιηθεί σαν …χωματερή…



Αν και φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται κάποια έργα (καθαρισμός και τοποθέτηση πλέγματος σε ένα κομμάτι του βράχου) η γενική εικόνα είναι αποκαρδιωτική…



Θεωρούμε, πως ένα από τα σπάνια μνημεία της Φύσης (που ο ίδιος ο Εγκέλαδος έχει δημιουργήσει για να μας θυμίζει την καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει) θα έπρεπε να το σεβόμαστε λίγο περισσότερο. Διότι αν τα έχουμε καλά με τον θεό, μπορεί να γλυτώσει η Αθήνα τα χειρότερα (σεισμούς και τσουνάμι)...





Κείμενο, εικόνες, video: dimdom για το Εν Αθήναις

Πηγές:
kathreftis-arkitsas.blogspot.gr 1 2





ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
www.authorway.com

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη