Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Οι Ιαματικές πηγές πάντα έπαιζαν ένα σπουδαίο ρόλο στις τοπικές οικονομίες. Ακόμη και σήμερα είναι ζωντανές οι αναμνήσεις της κοσμοσυρροής που συνέβαινε στα λουτρά κάθε χρόνο και του εισοδήματος που εισέρεε στην κάθε περιοχή που είχε την τύχη να φιλοξενεί Ιαματικές πηγές.

Την περίοδο της απαξίωσης και της παρακμής που ακολούθησε καλούμαστε να αναστείλουμε και να οδηγήσουμε τις Ιαματικές πηγές αλλά και τις τοπικές οικονομίες στην ανάπτυξη.

Ο στόχος μας λοιπόν πρέπει είναι η δημιουργία κλάδου ιαματικού τουρισμού. Η δημιουργία πολλών, καλών, βιώσιμων επιχειρήσεων που θα μπορούν να παράγουν υψηλού επιπέδου θερμαλιστικές - τουριστικές υπηρεσίες, να τις προσφέρουν στους επισκέπτες τους, να είναι ενταγμένες στο τουριστικό προϊόν των διάφορων προορισμών ανά την Ελλάδα, να παράγουν πλούτο και να κερδίζουν. Η παραγωγή πλούτου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την βιωσιμότητα μιας επιχείρησης εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών, και αυτό είναι από τα πράγματα που μας έλειψαν τα προηγούμενα χρόνια.

Tα τελευταία 3 χρόνια, μετά από έντονη συνεργασία του Υπ.Τουρισμού με τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, το όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης που σαν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ασχολείται με μεγάλη εξειδίκευση πάνω στα Ιαματικά, έχουμε τις παρακάτω εξελίξεις:

-53 αναγνωρίσεις φυσικών πόρων ως Ιαματικών. Έχουν δηλαδή οι πηγές μας ταυτότητα, χημισμό, τρόπο χρήσης, θεραπευτικές ενδείξεις και αντενδείξεις.

-οι Μονάδες Ιαματικής Θεραπείας και τα Κέντρα Ιαματικού Τουρισμού – Θερμαλισμού, τα παλιά υδροθεραπευτήρια, μπορούν να βγάλουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας. Μέχρι χθες δουλεύανε με προσωρινές ετήσιες άδειες. Τώρα ήρθε η ώρα της προσαρμογής με τις προδιαγραφές που ζητάει ο νόμος.

-έχει δημιουργηθεί ομάδα εργασίας που δουλεύει πάνω στην διανομή των Ιαματικών Φυσικών Πόρων.

-Σήμερα υπάρχει το portal Τουρισμού Υγείας, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, στο πρότυπο των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μόνο που υπολείπεται είναι μια Υπ. Απόφαση από το Υπ.Υγείας που θα επιτρέψει στον ΕΟΠΥΥ να διαχειριστεί το portal.

-Σήμερα έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα της Ευρωπαϊκής οδηγίας 24/2011 για την διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη και μπορούμε να φέρουμε επισκέπτες από το εξωτερικό. Όλα τρέχουν μέσα από τον ΕΟΠΥΥ που είναι το contact point εφαρμογής της οδηγίας στη χώρα μας. Λεπτομέρειες μπορεί να βρει κάποιος στο site του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας thermalsprings.gr.

Πάνω σε αυτό πρέπει να σημειώσω ότι εφόσον η Οδηγία καλύπτει όλους τους παρόχους συμπεριλαμβανομένων και των μη-συμβεβλημένων ή ιδιωτικών δεν χρειάζεται οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών να επωμιστούν το τεράστιο κόστος μετατροπής των ιατρείων που διατηρούν μέσα στις Μονάδες Ιαματικής Θεραπείας και τα Κέντρα Ιαματικού Τουρισμού – Θερμαλισμού σε μονάδες Α’ θμιας φροντίδας υγείας.

Οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών είναι εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής. Το Υπ.Τουρισμού τρέχει τα πράγματα και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Σίγουρα οι Ιαματικές πηγές δεν είναι κλινικές και νοσοκομεία και δεν θέλουν να γίνουν κάτι τέτοιο.

Για να γίνει απόλυτα κατανοητή η σημασία που έχουν όλα όσα προανέφερα θυμίζω την αποτυχημένη προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ το 2013, όταν προσπάθησε να αξιοποιήσει τις 4 ιαματικές πηγές που έχει στην ιδιοκτησία του στην Φθιώτιδα. Τότε, τίποτε δεν ήταν έτοιμο άρα ο χώρος δεν μπορούσε να υποδεχθεί επενδύσεις. Σήμερα σχεδόν όλα προχωράνε άρα έχει λογική η αναζήτηση τρόπου αξιοποίησης, πράγμα το οποίο βλέπουμε τους τελευταίους μήνες από το ΤΑΙΠΕΔ.

Εκτός λοιπόν από την ολοκλήρωση της Υπ. Απόφασης για την διανομή των Ιαματικών Φυσικών Πόρων που θα ανοίξει τον δρόμο της δημιουργίας λουτροπόλεων όπως στο εξωτερικό, θα πρέπει να γίνουν άλλα 3 πράγματα προκειμένου η επιχειρηματικότητα να βρει πεδίο δράσης στις Ιαματικές μας πηγές.

Καταρχήν πρέπει να σταματήσουμε τα μεγάλα λόγια και τα βαριά χωρίς νόημα οράματα. Τελευταία κινούμαστε στα όρια μεταξύ παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού. Δεν είμαστε ο περιούσιος λαός. Ιαματικοί Φυσικοί Πόροι πολύ καλής ποιότητας υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Η κινητικότητα στις Ιαματικές πηγές μεταξύ επισκεπτών από το ένα κράτος στο άλλο είναι ελάχιστη. Είναι άτοπο να βασίζουμε την στρατηγική ανάπτυξης μας σε νούμερα και πρακτικές που στην ουσία δεν υπάρχουν. Θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τα δικά μας αγωνιστικά πλεονεκτήματα μόνο αν είμαστε πραγματιστές και αν δεχτούμε πως τα οράματα γίνονται πράξη βήμα βήμα.

Ακόμη θα πρέπει να ολοκληρωθεί διαδικασία για την κατοχύρωση των ζωνών προστασίας μέσα από τα προεδρικά διατάγματα που απαιτούνται. Είναι καθαρά ένα διοικητικό ζήτημα του Υπ.Τουρισμού και μπορεί η όλη διαδικασία να είναι δύσκολη, αλλά ξέρουμε πως δεν υπάρχει περίπτωση να επενδύσει κάποιος χωρίς να ξέρει τι έχει δικαίωμα να φτιάξει, και που, γύρω από τον Ιαματικό Φυσικό Πόρο και ότι αυτό δεν θα αλλάξει αύριο.

Τέλος πρέπει να προσέξουμε πολύ το ζήτημα της χρηματοδότησης των υποδομών των εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών. Μπορείς να έχεις καλό προϊόν μόνο αν έχεις καλές υποδομές και καλό management.

Για τους Δήμους ο δρόμος είναι το ΕΣΠΑ. Είμαστε όμως σήμερα έτοιμοι να δεχτούμε χρηματοδότηση; 

Το ΣΔΙΤ σίγουρα θα μπορούσε να δουλέψει στα ιαματικά. Μπορεί όμως ο κρατικός μηχανισμός να ανταποκριθεί εύκολα, γρήγορα και ευέλικτα;

Και όσον αφορά τον ιδιώτη επενδυτή, που του ζητάμε να βάλει κάποια εκατομμύρια ευρώ στις υποδομές και στη συνέχεια να πληρώνει μίσθια στο Δήμο, σε πόσα χρόνια θα πάρει πίσω τα χρήματα που θα επενδύσει; Είναι σίγουρο πως η χώρα βρίσκεται ή θα βρίσκεται τα επόμενα χρόνια στην επιθυμητή κατάσταση πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας;

Δανάς.Μάρκος
-Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας
-Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του Υπ.Τουρισμού
-Member of the Executive Council of the European Historic Thermal Towns Association

Μάρκος Δανάς

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη