Η Πρώτη Πανήγυρις στον αποκατεστημένο Ιστορικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στη Σκάρφεια - Δείτε φωτογραφίες


           Πανηγυρικά εορτάσθηκε στις 29 Αυγούστου  στην Ιερά Μητρόπολή μας  η Ιερά μνήμη της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος το πρωί της Τετάρτης μετέβη σο χωριό Σκάρφεια Λοκρίδος και ετέλεσε Λαμπρή  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μεγαλοπρεπή και Ιστορικό Ναό του αγίου,  κτίσμα του 1850, ο οποίος εθεμελιώθη από τον μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Καλλίνικο Καστόρχη και εγκαινιάσθηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Αμβρόσιο στις 29 Αυγούστου του έτους 1949.

          Η φετινή Πανήγυρις στη Σκάρφεια  εορτάσθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη,  διότι ετελέσθη  η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία,  μετά από την αποπεράτωση των εργασιών αποκαταστάσεως και ανακαινίσεως  του Ιστορικού αυτού Ναού,    ο οποίος προ ολίγου καιρού εδόθη και πάλιν εις κοινήν λατρείαν αποκατεστημένος πλήρως μετά τις σοβαρές  βλάβες που είχε υποστεί το έτος 2013 μετά από τους σεισμούς στην περιοχή.

          Τον Ποιμενάρχη μας στην Θεία Λειτοργία πλαισίωσαν: ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων Αρχιμ. π. Σεραφείμ Μαργαρίτης, ο Ιερομόναχος της Μονής Αρχιμ. π. Δαμασκηνός Λάμπρου, ο Εφημέριος της Ενορίας Εισοδίων της Θεοτόκου Μώλου Πρωτ. π. Κωνσταντίνος Βάγιας, ο Εφημέριος της Ενορίας Σκάρφειας Πρωτ. π. Δημήτριος Τσίκουλος και ο Αρχιδιάκονός του π. Ευστάθιος Κατόπης.

          Τους Ιερούς ύμνους των ακολουθιών απέδωσε ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Λαμίας κ. Βασίλειος Χήρας, συνοδεία και των τοπικών ιεροψαλτών.

          Ο Ποιμενάρχης μας στο κήρυγμά του ωμίλησε δια την μεγάλη προσωπικότητα του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου αναλύσας την αναγνωσθείσα Ευαγγελική περικοπή και αναφέροντας χαρακτηριστικά:

          «Η σημερινή εορτή αγαπητοί μου αδελφοί εορτάζεται από την Εκκλησία μας  με αυστηρά νηστεία όπως την Μεγάλη Παρασκευή δια να τιμήσουμε τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, ο οποίος ήταν το πρώτο θύμα της χριστιανικής πίστεως που με το κήρυγμά του άνοιξε τον δρόμο της ελεύσεως του Χριστού και  εσφράγισε την πίστη μας σ' Αυτόν.

          Ο άγιος Ιωάννης έχει παρρησία στον Θεό, διότι είναι ο Πρόδρομος του Χριστού, ο κήρυξ της αληθείας, ο Προφήτης, ο Μάρτυρας και ο επίγειος Άγγελος. Αξιώθηκε να βαπτίσει με τα χέρια του τον Κύριο και να ιδεί την Θεοφανία της Αγίας Τριάδος ακούγοντας την Φωνή του Θεού και Πατρός, ακουμπώντας την κεφαλή του Υιού και βλέποντας το Άγιον Πνεύμα με μορφή περιστεράς.

          Η Αγία μας Εκκλησία προσεύχεται στον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και ψάλλει:

                «Τὴν χεῖρά σου τὴν ἁψαμένην, τὴν ἀκήρατον κορυφὴν τοῦ Δεσπότου, Μεθ' ἧς καὶ δακτύλῳ αὐτόν, ἡμῖν καθυπέδειξας, Ἔπαρον ὑπὲρ ἡμῶν, Βαπτιστά, ὡς παῤῥησίαν ἔχων πολλή».

          Αυτό να ζητήσουμε όλοι αγαπητοί μου αδελφοί από τον Τίμιο Πρόδρομο που σήμερα εδώ στον Ιερό Ναό του τελούμε την πρώτη πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά τις εργασίες αποκαταστάσεως του και να είστε βέβαιοι,  ότι ο άγιος Ιωάννης ευρίσκεται ανάμεσά μας. Να εκζητούμε τις προσευχές του για δύναμη στην ζωή μας και να μιμούμεθα το θάρρος του και την ομολογία της πίστεως και της αληθείας του Χριστού».

                   Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Εφημέριος της Ενορίας π. Δημήτρος Τσίκουλος εμφανώς συγκινημένος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο ευχαριστώντας τον εκ βάθους καρδίας για τη αμέριστη συμπαράστασή και πατρική καθοδήγηση στην πορεία των εργασιών, ώστε ο Ναός να αποκατασταθεί πλήρως, ευχόμενος υγεία μακροημέρευση και την από Θεού δύναμη στην Θεάρεστο Αρχιερατεία του. Επίσης ευχαρίστησε και όλους όσοι προσέφεραν με κάθε τρόπο για να τελειωθεί το έργο αυτό.

           Αντιφωνώντας ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τον π. Δημήτριο και του συνεχάρη δια την αποπεράτωση και αγάπη που έδειξε για τον Ιερό Ναό, αγάπη από την οποία εμπνεύστηκαν και όλοι οι κάτοικοι αλλά και όλοι αυτοί που εβοήθησαν παντοιοτρόπως δια την ολοκλήρωση των εργασιών.

          Ακολούθως στο παρακείμενο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο παρετέθη κέρασμα εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου προς τον Ποιμενάρχη μας και τους επισήμους.

          Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρέστη ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Δήμαρχος Μώλου Αγίου Κωνσταντίνου κ. Ιωάννης Συκιώτης με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος κ. Νικόλαος Ζαχαρόπουλος, ο Στρατιωτικός και Θεολόγος κ. Χρήστος Βάρσος , ο πρώην Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του τ. Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή Κων/νου  κ. Κωνσταντίνος Σταϊκούρας καθώς και πλήθος πιστών από την Ενορία και την ευρύτερη περιοχή.






















www.imfth.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη