agrolamia.gr: Νέες ρυθμίσεις για τη συγκομιδή και εμπορία ακτινιδίων


Νέες ρυθμίσεις για τη συγκομιδή και εμπορία ακτινιδίων αναμένεται να τεθούν σε ισχύ σύντομα καθώς ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης

Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν κυρίως στις εμπορικές προδιαγραφές ποιότητας σε νωπά ακτινίδια ιδίως ως προς τις ελάχιστες απαιτήσεις ωρίμανσης των ακτινιδίων.

Η κυριότερη αλλαγή που επέρχεται είναι ότι αίρονται οι περιορισμοί στη συγκομιδή των ακτινιδίων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης που τέθηκε σε διαβούλευση οι περιορισμοί για τη συγκομιδή διατηρούνται μόνο για την ποικιλία Hayward, για την οποία ορίζονται:

  • ημερομηνία έναρξης της συγκομιδής η 10η Οκτωβρίου για όλη την Ελλάδα
  • ημερομηνία έναρξης εμπορίας στην εγχώρια αγορά, η 1η Νοεμβρίου εκάστου έτους.

Επιπλέον:
  • Ως περιοχή παραγωγής ορίζεται πλέον όλη η Ελλάδα και τα ακτινίδια μπορούν να μεταφέρονται από τους τόπους παραγωγής τους προς τυποποιητήρια – συσκευαστήρια που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας.
  • Τα ακτινίδια που μπαίνουν στα συσκευαστήρια πρέπει να έχουν αποκτήσει κατάλληλο βαθμό ωριμότητας που ορίζεται σε τουλάχιστον 6,2ο Brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%.
  • Τα ακτινίδια που διατίθενται στην αγορά πρέπει να έχουν ωριμότητα τουλάχιστον 9,5ο Brix.
  • Η μεταφορά και διακίνηση πρέπει να γίνεται με συσκευασίες μέχρι 20 κιλών.
  • Οι έμποροι και μεταποιητές οφείλουν να καταχωρούν στην ειδική ψηφιακή υπηρεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. όλα τα δεδομένα διακίνησης με σκοπό τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της τήρησης των εμπορικών προδιαγραφών ποιότητας των ακτινιδίων ελληνικής παραγωγής.


Αρμόδιες αρχές ελέγχου ορίζονται οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ή τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτ/κού Ελέγχου (ΠΚΠΦΠ&ΦΕ).

agrolamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη