Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στην Ενορία του Αγίου Γεωργίου Λαμίας


            Την Κυριακή (Μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού) 16 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ετέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και ωμίλησε εις την Ενορία του Αγίου Γεωργίου Λαμίας.

            Τον Ποιμενάρχη μας στην Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν: ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Νεραντζής, ο νέος Προϊστάμενος – Εφημέριος της Ενορίας π. Γεώργιος Ζούπινας και ο Αρχιδιάκονος του  π. Ευστάθιος Κατόπης.

            Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναλύσας την αναγνωσθείσα Ευαγγελική περικοπή της ημέρας ωμίλησε για την αξία της ψυχής σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

            « Ο Χριστός, αγαπητοί μου αδελφοί γεννήθηκε, εθαυματούργησε, έπαθε, σταυρώθηκε και ανέστη για να σώσει τη δική μας ψυχή.

            Ο Σταυρός που προβάλλει αυτές τις ημέρες η Αγία μας Εκκλησία είναι το μέσον της αγάπης και της θυσίας του Θεού για την ψυχή του ανθρώπου.

            Εάν γνωρίζαμε την αξία της ψυχής θα ήμασταν διαφορετικοί άνθρωποι. Όμως ο σύγχρονος άνθρωπος παρασύρεται εύκολα από τις βιοτικές μέριμνες και η σημερινή κοινωνία χλευάζει πλέον την πνευματική αξία και δεν ασχολείται με την καλλιέργεια της ψυχής.

            «Τί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ; (Μαρκ. Ή, 36). Εάν μπορέσει κανείς να αφουγκραστεί την ψυχή ενός πλουσίου ανθρώπου, ο οποίος μένει κλειδωμένος στον εαυτό του και στην περιουσία του, θα διαπιστώσει ότι έχει απέναντί του έναν δυστυχισμένο άνθρωπο. Η πραγματική ευτυχία βρίσκεται μόνο μέσα στην Εκκλησία, δια της αγάπης και της ελεημοσύνης και ένας πλούσιος μπορεί να βρει τον δρόμο της σωτηρίας δια της ελεημοσύνης και της προσφοράς.

Για να ζήσει και να καρποφορήσει η ψυχή πρέπει κα καταργήσουμε τα πάθη. Πρέπει να ασκήσουμε προσπάθεια στον εαυτό μας και τότε θα  κερδίσουμε την ψυχή μας.

            Στην σύγχρονη κοινωνία,  μας ετοιμάζουν μια νέα  άλωση και γι’ αυτό ισοπεδώνουν τα πάντα που έχουν σχέση με την πνευματική ζωή και με τις αρχές του Ευαγγελίου.

            Χαίρομαι αδελφοί μου όταν επισκέπτομαι Ενορίες που είναι ζωντανές, όπως η δική σας Ενορία του αγίου Γεωργίου που οι πιστοί ξέρουν τι πιστεύουν, για ποιον λόγο Εκκλησιάζονται και πως πρέπει να στέκονται κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα προσπαθείας και πνευματικού έργου  τα οποία ευλογούνται  από τον Θεό, γιατί χωρίς την σκέπη και προστασία του Θεού, δεν μπορούμε τίποτα να καταφέρουμε.

            Σας προτρέπω να συνεχίσετε να ζείτε ενωμένοι μέσα στην Εκκλησία και στο Πνευματικό έργο και τις δραστηριότητες της Ενορίας σας,  γιατί μόνο μέσα στην Εκκλησία υπάρχει η πραγματική ευτυχία, επειδή μέσα στην  Εκκλησία κατοικεί  ο Θεός».

            Μετά την διανομή του αντιδώρου εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου παρετέθη μικρά δεξίωση προς τον Σεβασμιώτατο και την συνοδεία του στο γραφείο του Ναού.









www.imfth.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη