Παναγιώτης Ιακωβής: Ας μη δικαιολογούμε την αυτοδικία


Ας μη δικαιολογούμε την αυτοδικία
______________________________

Η αυτοδικία είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε πρωτόγονες και εξαγριωμένες κοινωνίες. Ειδικά στη μορφή της όπου μια ομάδα ανθρώπων επιτίθεται σε έναν, έστω και παρανομούντα, Πολίτη και τον "καταδικάζει" σε θάνατο, μια ποινή που δεν υπάρχει στην Ελλάδα και εντελώς δυσανάλογη με το αδίκημα που διέπραξε, τότε γίνεται απεχθής τακτική. 

Στις κοινωνίες της Δύσης (οφείλει να) επικρατεί το Κράτος Δικαίου. Δηλαδή να αποδίδεται Δικαιοσύνη από τα Δικαστήρια στον παρανομούντα, ο οποίος πρέπει να τύχει και επαρκούς υπεράσπισης. 

Προτείνω, λοιπόν, να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν ευνοούμε πρακτικές αυτοδικίας, διότι αυτές γυρίζουν τις κοινωνίες μας πολλές χιλιάδες χρόνια πίσω, κάτι που είμαι βέβαιος ότι δεν θα θέλαμε για τα παιδιά μας. Επίσης, η νόμιμη άμυνα οφείλει να είναι και εύλογη, δηλαδή να μην ξεπερνά το σημείο της άμυνας και να μετατρέπεται σε νόμο της ζούγκλας. 

Τελικά, ας προσέξουμε τί είδους κοινωνία θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδάκια μας: Δυτικό Κράτος Δικαίου ή Ζούγκλα;

Παναγιώτης Ιακωβής

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη