Παναγιώτης Ιακωβής: Ο ψηφιακός κόσμος - Αλλαγή Παραδείγματος


Ο ψηφιακός κόσμος: Αλλαγή Παραδείγματος
_______________________

Το δισχιλιετές αριστοτελικό κοσμοείδωλο αντικαταστάθηκε περί τον 17ο αιώνα από αυτό της Επιστημονικής Επανάστασης. Ο υλισμός, η Επιστήμη, η Τεχνολογία, το πείραμα, η Μαθηματικοποίηση και η μέτρηση, κυριάρχησαν στον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Φορέσαμε υλιστικά γυαλιά και απαιτούμε έμπρακτα επιχειρήματα και λογικές αποδείξεις για να λειτουργήσουμε. 

Τελευταία, αυτός ο υλικός κόσμος αμφισβητείται. Η μουσική μας μεταδίδεται με κύματα και audio streaming αντί να χρησιμοποιούμε βινύλια. Η Τέχνη μας, αποκόβεται εδώ και χρόνια από την χειροπιαστή πραγματικότητα. Οι Φυσικοί μας μελετούν "σωματίδια-κύματα" και οι Γιατροί ασχολούμαστε με την άυλη πρόληψη και την άπιαστη συνείδηση. Ουδέποτε η Επιστήμη ήταν τόσο λίγο χειροπιαστή και προσβάσιμη στον κοινό νου. Και όλες αυτές οι πληροφορίες αποθηκεύονται και διακινούνται χωρίς πάντα σαφές υλικό υπόστρωμα: σύννεφα, δίκτυα και αόρατες συνδέσεις. Τα πλατωνίζοντα μιμίδια, είναι άυλοι φορείς απόψεων που διαδίδονται και διαμορφώνουν τον κόσμο μας, χωρίς να κυβερνώνται από τις συμβατικές μορφές του ορθολογισμού και της Επιστήμης. Έχουν δικούς τους κανόνες. 

Έτσι, ο ψηφιακός αυτός άυλος κόσμος, θα κυβερνάται από τη διασύνδεση, τη διακίνηση και την συσσώρευση-ταξινόμηση πληροφοριών και όχι από το λογικό επιχείρημα, το "γεγονός" και την υλική -πραγματική του υπόσταση (Πατηνιώτης)

Συνεπώς, ο τρόπος που θα πρέπει να δούμε την μετα-αλήθεια των fake news δεν είναι συμβατός με τους υλιστικούς και λογικούς κανόνες που ξέραμε ως τώρα. Αλλά με βάση το ανωτέρω περιγραφόμενο νέο κοσμοείδωλο -paradigm του ψηφιακού κόσμου. Όσοι παραπλανούν, διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και πλάθουν μια "εναλλακτική" πραγματικότητα, ενίοτε έχουν προθέσεις προπαγάνδας και χειρισμού μας. Καιρός να αντιμετωπιστούν όχι μόνο με τα συμβατικά όπλα του Ορθού λόγου και της Επιστήμης, αλλά με οργανωμένα δίκτυα αξιόπιστων πληροφοριών, αξιολόγηση της πηγής των ειδήσεων από ανεξάρτητους φορείς και ενεργοποίηση των Επιστημονικών Ενώσεων στον ψηφιακό χώρο.

Παναγιώτης Ιακωβής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.